Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Mevsimin en güzel sebzesi enginara sofranızda yer açın

Sanmayın bir tek zeytinyağlısı yapılır! Bu hafta, sağlığınıza sağlık katacak enginarı, birbirinden farklı pişirme teknikleri ile konuk edin sofralarınıza

Size tavsiyem; bu her derde deva sebzeyi, henüz tazecikken alın ve damak tadınıza göre hazırlayın. İster ekşili, ister hafif tatlı ve garnitürlü olabilir. Çünkü her hali leziz, her hali sağlık dolu.
Yemek sohbetlerinde şimdiden Alaçatı Ot ve Urla Enginar Festivali konuşulmaya başlandı bile. Bir kısım da "Kara lahana ve pazıyı yan yana görse tanımayacak tipler bile doluşacak buralara!' diye başladı eleştiri oklarını savurmaya...

SOYLU SEBZE
Bırakın! Kim ne isterse yapsın. Artık insanlara kategorize etmekten ve 'en iyi benim'cilik oynamaktan sıkılmadınız mı? Bilen de gitsin ama bilmeyen de gitsin ki öğrensin.
Yemek olarak tüketilmek üzere ekildiği bilinen en eski bitkilerden biridir enginar. Antik Yunan ve Roma İmparatorluklarında çok tüketildiği bilinmekle beraber, 16. yy Avrupa'sında "soylu" bir bitki olarak kabul edildiği için kraliyet aileleri ve zenginler tarafından tüketildiği bazı yazılı kaynaklarda yerini almış. Artık herkesin ulaşabileceği kadar yaygın üretimi yapılıyor ve herkesin yiyebileceği ucuzlukta olduğunu söyleyebilirim.

PEKİ NASIL PİŞİRMELİ?
Çorbasından, yapraklı enginar dolmasına, zeytinyağlısından salatasına kadar birbirinden farklı şekilde hazırlamanın mümkün. Ben bugün size farklı bir zeytinyağlı pişirme metodu paylaşacağım.

Enginar confit
MALZEMELER

10 bebek enginar (tercihen sakız)
1 lt zeytinyağı
Yarım beyaz soğan
2 adet limon (kabukları da soyacakla şerit şerit çıkarılacak)
2 baş sarımsak taze
1 tutam taze kekik
1 tutam taze biberiye
1 tatlı kaşığı tuz
2 küp şeker
1/4 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı tane karabiber

YAPILIŞI
Enginarların dıştaki sert yapraklarını ayırıp sap kısmını iki santim kalacak şekilde temizleyin. Buzlu ve limonlu suda bekletin. Beyaz soğan ve sarımsağı küp küp doğrayın. Taze otlarınızı (biberiye, kekik, maydanoz) gelişigüzel kalınca doğrayın. Bir limonun kabuğunu soyacak yardımıyla şeritler halinde çıkarın. Doğradığınız tüm malzemeleri enginarlarla birlikte derin bir fırın tepsisine yerleştirip 1 litre zeytinyağı, tuz, şeker ve karabiber ekleyin. Tepsinin üzerini alüminyum folyo ile kapatıp 160 derecelik fırında sapları yumuşayana kadar (ortalama 45-50 dakika) kadar pişirin. Soğuduktan sonra dilerseniz bu şekilde, dilerseniz et ve balık ürünlerinin yanına eşlik edecek şekilde servis edebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA