Türkiye'nin en iyi haber sitesi
STELYO BERBERAKİS

Atina'da Noel gemisi süslendi

Yunanistan'da şartlar ne olursa olsun Noel kutlanıyor ama onların geleneklerinde Noel ağacı değil Noel gemisi var

Yunanistan'da şartlar ne olursa olsun Noel, yılbaşı ve paskalya yortuları tüm görkemiyle kutlanır... Ancak Belediye Başkanı Kaminis'in bu konudaki girişimleri eleştiri konusu oldu.
Bu yıl da gelip çatan aralık ayında kutlanacak olan Noel (24/12) ve yılbaşı kutlamaları öncesinde insanlar yollara dökülürken, belediye başkanlıkları da kendilerine düşen görev çerçevesinde sorumlu oldukları kent ve köyleri süslemeye başladı. Amaç, insanlara 'Noel ruhu' denilen gerekli morali vermek ve dahası, süslü püslü mağazalarda alışveriş yapmalarını sağlamak...
Aralık ayı boyunca ve yılbaşı günlerinden sonrasına dek, özellikle çocuklar için düzenlenen çeşitli meydan oyunları, oyuncakçılar, çikolatacılar, özel olarak hazırlanmış Noel kurabiyeleri, palyaçolar, yol müzisyenleri, konserler ve çeşitli etkinlikler, cadde ve sokaklardaki alışveriş merkezlerine hayat vermeye çalışırlar...
Dört yılını geride bırakan ekonomik krizin pençesinden kurtulma yolları aramaya devam eden Yunanlar, her şeye rağmen, Noel ruhuna girmek için elinden geleni yapıyor... Mağazalardan başka, caddeler, sokaklar, barlar, publar, kafeler, lokantalar, tavernalar, müzikholler, hatta bakanlıklar, halk otobüsleri ve şirketler Noel ağaçlarıyla, yanıp sönen Noel lambaları ve çeşitli parlak oyuncaklarla süslenip püsleniyor.
Ancak Yunanların, Noel için tüm Hıristiyan ülkelerinin geleneği olan çam ağacı yerine 'gemi' süsleme geleneği vardır... Yıllar içerisinde gemi süsleme geleneği yavaş yavaş kaybolmaya yüz tutmasına ve Noel ağacı süslenmesi gibi Batı geleneklerine ayak uydurulmasına rağmen, özellikle Yunan adalarında ağaç yerine, hemen her evde bir geminin maketi süslenir. Balıkçılar ise kendi kayıklarını süsler.
Hıristiyan Ortodoks Yunanlar'ın bu adeti, Hıristiyan Katolik dünyasından bir zamanlar kendilerini ayrı görme isteklerinden başka, ülkenin denizci ve balıkçı bir ülke olmasından da kaynaklanıyor.
Atina Belediye Başkanı Yannis Kaminis, Yunanlar'a bu eski geleneğini anımsatma amacıyla bu yıl, Atina'nın en büyük meydanı olan Parlamento binası karşısındaki Sintagma alanına Noel ağacı yerine 'Noel gemisi' dikti ve belediye bandosunun eşliğinde düzenlenen bir törenle ışıklarını yaktı.
Ne var ki, iyi niyetli Kaminis'in bu öncülüğünü ti'ye alanlar da oldu. Ülkenin geçirmekte olduğu ekonomik kriz ile Noel gemisi arasında bir bağlantı kuran karikatüristler, Atina'ya dikilen Noel gemisini, ülke ekonomisiyle bağdaştırdıkları batık Titanic gemisine benzettiler...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA