Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Yardım mı, geleceğe miras mı?

Ankara'da kurulan İlgi Otistik Çocukları Koruma Derneği'nin daha fazla çocukla ilgilenmek üzere yaptırmak istediği bina için, gönüllü ve yardımseverlerin katkısına ihtiyacı var

Geçen hafta gazetelerde bir haber yayımlandı. ABD'de oldukça yüklü varlıkları olan 40 kişi, bağış sözü olarak adlandırılan bir kampanyaya katılır. Gates ve Buffet'ın başlattığı bu kampanyayla varlıklarının büyük bir kısmını hayırsever işlere harcama kararı alırlar. Verilen sözlerin ahlâki sorumluluktan başka herhangi bir yasal bağlayıcılığı bulunmuyor. Paranın nasıl harcanacağına yönelik herhangi bir grup kararı alınmamış. Onun yerine grup üyeleri sağlık, eğitim ve sanat alanlarındaki hayırseverlik kampanyalarına finansal yardımda bulunacaklarını açıklar. Bu haberi okuyanların nasıl yorumladıklarını düşündüm. Kimbilir kaç kişi "Zenginler tabii versinler," demiştir. Ya da kaç kişi "Aferin, hem onlara hem de mirasçılarına," diye düşünmüştür. Ve bizim ne yaptığımızı? Gittikçe artan oranda büyük kurumlar, sosyal sorumluluk projeleri olarak önemli yatırımlar yapıyor. Bireysel olarak çok önemli şeyler yapanlar olduğunu da biliyorum. Ama bu denli büyük bir yardım havuzu ortaklığı duymadım. Olabilir mi acaba?

ANKARA'NIN OTİSTİK ÇOCUKLARI
Bu haberden hemen önce bana gelen bir epostayı okumuştum. 1989'da otistik çocukların aileleri tarafından Ankara'da kurulan, otizme ilişkin eğitim ve destek faaliyetlerini yürüten İlgi Otistik Çocukları Koruma Derneği'nden bana ve destek alabilecekleri, seslerini duyurabileceklerini düşündüklerine de gönderilmiş bir e-postaydı. Ankara'da çalıştığım zaman gördüğüm hastaları destek için yolladığım aile, gönüllü ve öğrencilerle otizm için bir şeyler yapmaya çalışan bu derneği biliyordum. Yeni bir proje hazırlamışlar. Projelerini şöyle tanıtıyorlar: "İlgi Otistik Çocuklar Özel Okulu ve İlgi Özel Otizm Araştırma Merkezi Hizmet Binası'nın İnşası ve Faaliyete Açılması Projesi, salgın durumunu almış otizm konusunda başarılı bir eğitsel sağaltım, aile, kurum ve öğretmen koordinasyonu, çocukların mesleki, akademik, bilişsel, sosyal, kas becerilerinin güçlendirilmesi, toplumsal farkındalığı artırmaya yönelik bilimsel ve eğitici yayınların yapılması, Türkiye çapında otizm üzerine yapılacak akademik çalışmaları destekleyen, özendiren ve icra eden bir otizm araştırma merkezinin kurulmasına zemin hazırlayacaktır." Bu proje için bir bina gerekiyor. Binanın projesini otizm için ilk kez özel olarak genç ve gönüllü bir mimar özenle hazırlamış. Derneğin üyeleri yapılacakları araştırmış, yazmış, deneyimlerini konuşturmuş. Yani her şey işin gerçekleşmesine kalmış. Bunun için de para gerekiyor. Çıkan bütçe için ABD milyarderi olmak gerekmiyor. Okul yaptırmak isteyen bir kişinin, adının böyle bir yatırımla anılmasının zevkini fark eden bir kurumun çok kolayca karşılayabileceği bir miktar. Karşılığında adını bu özel çocuklar için hazırlanmış bir binanın üstünde görmek ve tüm o aileler tarafından minnetle anılmak.... Çok az kişiyi etkiliyor gibi görünen, ama aslında aileleri ve çevreleriyle kalabalıkları etkileyen, kimin ve ne zaman karşılayacağını bilemediğimiz bir soruna önemli bir katkı olacak bu proje. Daha fazla bilgi edinmek isteyenler www.ilgider.org adresinden bilgi alabilir. Ayrıca (0312) 436 35 43 - (0505) 836 82 86 no'lu telefonlardan bilgi edinmek mümkün. Öte yandan narslankurt@gmail.com adresine e-posta atarak ayrıntılarla, birlikte çizimleri görebilirler. Bu kadar çok iletişim yolu önermemin nedeni "Ulaşamadım," seçeneğini ortadan kaldırmak. Çünkü biliyorum ki gerçekten destek vermek isteyenler İlgi Otistik Çocukları Koruma Derneği'ne aracısız ulaşmayı başaracaktır.

GELECEĞE SES VERMEK
Ve haberin sonunda, kampanyaya katılanlardan Michael Bloomberg'in sözüne takıldı gözüm: "Birilerine yardım etmek için ölmeyi beklemek zorunda değilsiniz. İnsanların yaşadıkları dünya yerine, arkalarında bırakacakları dünyayı iyileştirme çabalarına anlam veremiyorum," demiş. Kaçımız yaptığımız bu tür yatırımların aslında kendi geleceğimize olduğunun farkında? Ardımızda kalan ailemize daha iyi, daha sağlıklı, onlardan birinin de başına gelebilecek bir sorunun çözülmüş olduğu ya da destek olacak mekanizmaların, kurumların oluşturulduğu bir dünya bırakmanın gerekliliğine inanan kaç kişi var? En son benzer bir duyuruda hiç ses duymamıştım. Bu sefer duymak istiyorum. Kimler geleceğe yatırım yapmak istiyor?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA