Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Kardeşim olsun ama kıskanırım

Anne babalar "Bir çocuk daha yapsak mı?" diye düşünürken, evdeki çocuk "Kardeş istiyorum," dediğinde hiç sorun çıkmayacağını sanırlar. Oysa kardeş istemek, kesinlikle kıskançlık olmayacağı anlamına gelmez. Bir çocuk daha dünyaya getirme zamanı, anne babanın her anlamda kendilerini ikinci bir çocuk için hazır hissettikleri zamandır. İlk çocuk yalnız kalmasın diye dünyaya getirilecek bir çocuk, eğer anne baba çok kararlı ve hazır da değilse nasıl büyüyeyecek? Tek çocukların sorunlu oldukları savı artık pek geçerli değil. Okul öncesi eğitimin yaygınlaşması nedeniyle yaşıtlarıyla olabilen, paylaşmayı öğrenen çocuklar sağlıklı gelişmekte. Bu gelişimi bozan şey, tek çocuk olmaktan çok, anne babaların yanlış tutumlarıdır. Hatta bazı araştırmalar tek çocukların, diğerlerine oranla daha kendine yeten, güvenli ve başarılı olduğunu söylemekte. Genellikle çocuklar gelecek olan kardeşin onlarla oyun oynayacağını, birlikte bir şeyler yapabileceklerini düşünür. Oysa gelen kardeş bir bebektir ve onunla hemen oyunları paylaşmasına olanak yoktur. Oysa anne babasını paylaşmaya başlamıştır. Hatta özellikle annesinin ona ayırabildiği çok zaman kalmamıştır. Yeni bebek acıkmakta, altının temizlenmesi gerekmekte ve devamlı ilgi toplamaktadır. Hele küçük çocuksa, döneme özgü olarak herşeyin onun için olduğunu düşünüyorsa kesin kararını verir. Anne ve babası onu sevmiyordur. Seviyor olsalar yeni bir bebek istemezlerdi.

UYGUN YAŞ FARKI KAÇ OLMALI?
Sık sorulan sorulardan biri de kardeşler arasındaki uygun yaş farkıdır. Aralarında aşırı yaş farkı olması, çocukların birbirleriyle oyun oynama, paylaşma gibi duygularını yaşamalarında sorun oluşturur. Tıbbi olarak iki doğum arasında anne sağlığı açısından belli bir zaman aralığı olmalıdır. Sonra iki kardeşin yaşları ve gelişim dönemleri ne kadar yakın olursa, birlikte paylaşımları o kadar artar. Ancak yenisi geldi diye, henüz küçük bir çocuk olan büyüğe abla ya da ağabey muamelesi yapmamak şartıyla... Genellikle aileler yeni bebek doğunca büyükten ağabey ya da abla olmasını bekler. Oysa onun böyle bir isteği yoktur ve sizden bunu istememiştir. Öyleyse olgun davranmak, bebeğin bakımında size yardımcı olmak, kardeşini korumak, kollamak zorunda değildir. Siz böyle bir sorumluluk yükledikçe ve beklentiye girdikçe, onun sevilmediğine, ikinci plana itildiğine inancı artacak ve yeni kardeşe öfkelenecektir. Kardeşlerini kıskanan çocuklar hem çevre tarafından suçlanabilir hem de kendileri bu duygularından rahatsız olabilir. Bu nedenle kendi duygularını tanımaları önemlidir. Yeşil Dinazor yayınevinden çıkan Bu Bebeği Hemen Geri Götürün adlı 6-12 yaş çocukları için yazılmış kitabım onlara kendi duygu ve davranışlarının nedenini anlamada ve size sorunu çözmede yardımcı olacaktır. Tüm zorluklarına karşın çocuk sahibi olmak da, kardeş sahibi olmak da çok zevkli bir şeydir. Yeterki gereken değeri ve önemi verebilecek durumda olalım. Ve eğer onlara sahip değilsek onların yerini tutabilecek, sevgimizi verebileceğimiz evlatlar, kardeş gibi arkadaşlar bulma şansımızın her zaman olduğunu unutmayalım. Yeter ki isteyelim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA