Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Masalları yeniden yazmak

Erişkin argosunda masal anlatmak, lafı uzatmak ve gerçek konuya bir türlü gelememek gibi anlamlar taşır. Yine büyüklerin dünyasında masal, 'ulaşılması zor' anlamında da kullanılır. "Masal gibi ev, masal gibi dünya..." bir anlamda kusursuzluğu gösterir. Erişkinler kendi içilerinde her zamanki çelişkileriyle masalları bir türlü anlamlandıramazken, çocuklar için her şey bambaşkadır. Bir çocuk için masal, yaşam demektir; hayal demektir, oyun demektir, gerçek demektir ve en önemlisi onu seven bir büyüğün sesi demektir. Erişkinler masallardan bir ders çıkarılmasını beklerken, çocuklar masalların içine girer ve o dünyayı keşfederler. Bu nedenle, onlara masal anlatmak gerekir. Hayal kurabilme, insanların sahip olduğu en önemli yeteneklerden biridir. Ancak bu yeteneğimiz, yaş arttıkça azalır. Bu bile çocuklarımıza masal anlatmamızın önemini gösterir. Ama o hayal dünyasını nasıl şekillendireceğimiz, anlatacağımız masallara bağlıdır. Masalların içine koyacağımız kötü, korkunç kahramanlar çocukların yaşamlarını zorlaştırabilir. Başarılı, becerikli, sorumluluk alan, başkalarıyla iyi geçinen, paylaşan kahramanlar yol gösterici olacaktır. Bu tür masallarla büyüyen çocuklar, günü geldiğinde o masal kahramanlarını hayal dünyasından çıkarıp, gerçek dünyada bir kimliğe dönüştürebilecektir. Doğru masallarla büyümüş, masalın keyfini almış bir erişkin, ebeveyn olduğu zaman bu zevki çocuklarıyla paylaşmayı bilecektir. Kucağınızda, dizinizde ya da onun başucunda oturduğunuz yatağının kenarında çocuklarla paylaştığınız bu masallar, sizin de hayallerin gücünü hatırlamanızı sağlayabilir. Erişkin olduğunuzda masalı nasıl oluşturacağınızı da, nasıl aktaracağınızı da öğrenmiş olmanız gerekir. Çocuklar için yazılmış masalların çoğunda iyilik ve çıkarılması gereken bir sonuç vardır. Ama bazı masalların korkutucu olduğunu, kötü insanlara büyük güçler atfedildiğini unutmamak gerekir.

ERİŞKİN MASALLARI
Genellikle sonuçta kazananlar iyiler olsa da, yeni masallarda gittikçe artan oranda iyilerin kazanma yolları ile kötülerin yollarının benzer olmaya başladığını fark etmek gerekir. Hayal dünyaları ne kadar geniş olursa olsun çocuklar, iyilerin kazanmak için uyguladıkları yolların kötüler kadar yanlış olduğunu gördüklerinde, bunu olumluya çevirmekte zorlanacaklardır. Üstelik masum hayal dünyaları böylesine bozulan çocukların, erişkin dönemde kurdukları dünya çok iyi olamaz. Çünkü aslında erişkin olduğumuzda hayal ettiğimiz masalları gerçekleştirmeye çalışırız. Üstelik masalın gidişini ve sonucunu belirleme yeteneğimiz olur. Çocukken anne-babanızın size anlattığı masalın sonunu merak edip nasıl heyecanlandığınızı, bazı masalların sonunda nasıl hayal kırıklığına uğradığınızı ve sonu değişir umuduyla aynı masalı kaç kez anlattırdığınızı hatırlıyor musunuz? Şimdi masalları çocuklarınızın hayal dünyasını zenginleştirmek için kullanma ve doğru masalları seçme yeteneğine sahipsiniz. Kendi masallarınızı gerçekleştirmek ve doğru sonu bulmak elinizde. Masalları yeniden yazıp, dünyayı daha güzel hale getirebilirsiniz!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA