Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Baskı gören genç evden kaçıyor

Ergenlerin evden kaçması oldukça yaygındır. Bu durumun birçok nedeni vardır. Aileye ve ergene bağlı etkenler evden kaçmayla sonuçlanabilir. Bu çocukların öykülerinde, sorunlu aile yapıları ve zor çocukluk öykülerine rastlamak olası. Ailede sıkça meydana gelen kavgalar, ayrılıklar, ebeveynlerden birinde ruhsal bir hastalık ya da aşırı alkol kullanma, aile içi fiziksel ve cinsel sömürü öyküleri de görülebilir. Özellikle tanıdıkları, yakın çevreleri tarafından cinsel sömürüye uğrayan çocuklar, utanç, şaşkınlık ve kızgınlık gibi duyguların hepsini birden yaşar, tek kurtuluş yolu olarak sömürüye uğradığı yerden uzaklaşmayı görür. Bu şekilde aile içinde barınamayan çocuk, evinde bulamadığı güveni sokaklarda arar. Bir kısmının küçük yaşta fark edildiğinde kolayca tedavi edilebilecek, okul başarısızlığı, davranış bozukluğu, depresyon gibi sorunları olan çocuklar olduklarını görürürüz. Bunlar, olumsuz aile içi koşullar nedeniyle evden kopmaları ve kendilerine benzeyen çocuklarla bağlantı kurmaları daha kolay olan çocuklardır.

SOKAK KÜLTÜRÜ ESİR ALIYOR
Baskı nedeniyle evden kaçmaya ergen kızlarda daha sık karşılaşılır çünkü evde kız çocuklarına yönelik baskı daha yoğundur. Aile içi ani krizler bazen evden kaçma nedeni olabilir. Bu durum krizle başa çıkamayan ergenlerin başvurduğu bir yoldur. Eğer aile ile ergen ilişkileri iyiyse genellikle kaçış kısa sürer ve kriz bitince ergen eve döner. Bazı ergenler ise aileyi korkutmak ve istediğini yaptırmak için evden kaçar. Bu çocuklar genellikle bir arkadaş ya da akrabasının evine kaçar ve kısa süre sonra döner. Ergen böylece evde patronun kim olduğunu göstereceğini düşünür.
Değişen toplumsal değer yargıları ve sistemler, risk altındaki bu çocukların sokağa çıktıklarında karşılacakları tehlikeleri artırmaktadır. Cinsel sömürüye maruz kalmak ve yaşlarına uygun olmayan cinsel içerikli görsel ve yazılı materyalle erken karşılaşmak, erken ve uygunsuz cinsel ilişkileri körükleyen durumlardır.
Benzer şekilde aynı yaş gruplarında çocukları yaşına uygun olmayan kıyafet, makyaj ve rollerle ortaya çıkarmak, uygun olamayan cinselliğin 'doğal' gibi algılanmasına, hatta bunun ünlü ve zengin olmanın en iyi yolu olduğuna ilişkin yanlış algılar yaratılmasına neden olmaktadır.
Evden kaçan ergen bir süre sonra sokak kültürünün esiri olur. Bu çocukların sokaktan kurtarılması, ailelerin eğitilmesi, uygun durumlarda yine aileleri ile yaşama şansı yakalamaları, okutulmaları ve iş sahibi yapılmaları gerekir. Ama en önemlisi çocukların sıcak yuvalarını, evlerini bırakmalarına neden olan sorunları önceden saptamak ve çözmeye çalışmaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA