Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Hayal kırıklığından korkmayın

Hayal kırıklığı, yerine gelmeyen istekler, beklentiler, umutlar sonrasında oluşan üzüntüdür, duygudur, deneyimdir. Hayal kırıklığı yaşanması zor deneyimlerden biridir ve insanlar hayal kırıklığı yaşamamak için çaba gösterir. Herkes hayal kırıklığı yaşar. Bazen çok yakınlarınız sizi hayal kırıklığına uğratır. Hayal kırıklığı ne kadar yakından ve beklemediğiniz bir kişinin davranışından kaynaklanırsa oluşturduğu yıkım o kadar büyük olacaktır. Sadece kişiler nedeniyle hayal kırıklığı yaşanmaz. Planlanan, büyük umutlar bağlanan istekler, işler istenildiği gibi sonuçlanmadığı zaman sonuç yine hayal kırıklığıdır. Beklenti ne kadar büyükse, kişi kendini beklediği sonucun gerçekleşeceğine ne kadar inandırmışsa, umut bağlamışsa yıkım o kadar artar. Özellikle yeni bir plan yoksa, olmama, gerçekleşmeme olasılığı hiç düşünülmemiş ve ona göre değrlendirme yapılmamışsa, beklentiler gerçekçi değilse hayal kırıklığı ve ondan sonra oluşacak bulgular kaçınılmazdır. Hayal kırıklığı sonrasında bir çok olumsuz duygu bir arada yaşanır. Utanç, stres, sıkıntı, depresyona kadar giden üzüntü bazen kontrolü zor duygulardır. Çoğu kez hayal kırıklığının getireceği bu duyguları kabullenmek ve kontrol etmek daha zor olduğu için, insanlar duygularını kızgınlık, öfke, gerçeği reddetme gibi farklı tepkilerle gösterme yolunu seçerler.

BAŞARI VE HAYAL KIRIKLIĞI

Aşırı mükemmelliyetçi olan kişiler daha çok hayal kırıklığına uğrar. Oysa dünya mükemmel olmadığı gibi, kimse her şeyi mükemmel yapamaz. Her zaman hatalar, eksikler olabilir. Önemli olan onlar için kızmak, öfkelenmek ya da hayal kırıklığı yaşamak değil, onlara rağmen gerekenleri yapmaya çalışmak olmalıdır. Hayal kırıklığının en önemli nedenlerinden biri gerçekçi beklentilerin olmamasıdır. Örneğin daha önce size verdiği sözleri tutmamış olan eşinizin ya da iş arkadaşınızın söylediği bir şeyin tam tersi davranışta bulunması yüzünden hayal kırıklığı yaşıyorsanız kendi güven duygularınızı ve beklentilerinizin gerçekliğini yeniden değerlendirme zamanı gelmiş demektir. Hedefler umut ve daha iyi için beklenti içermelidir. Her zaman bir yedek planınız olmalıdır. Çünkü hayal kırıklığı başarısızlık demek değildir. Sadece yeniden, farklı bir şekilde denenmesi gerektiğini gösterir. Ancak tüm bunlara dikkat edildiği halde bazen hayal kırıklığı yaşanabilir. O zaman hayal kırıklığı gerçekten çok yıpratıcı bir duygu olabilir. Yaşamı olumsuz etkilememesi için iyi yönetilmesi gerekir. Etkisini değerlendirmek ve bir şeyler yapmak için kendinize zaman tanımak uygun olur. Hemen verilen tepkiler genellikle sorunları büyütür. Bu durumu bir yenilgi olarak almamak önemlidir. Kişisel bir başarısızlık ve yenilgi olarak alıp, kendinizi suçlamak hayal kırıklığını gidermez. Sonra beklentileri yeniden değerlendirmek, ne kadar gerçekçi olduklarına bakmak, gerçekçi iseler sorunun nerede olduğunu anlamaya çalışmak gerekir. Eğer baş etmekte zorlanıyorsanız terapi size beklentilerinizi ve kendinizi çözümlemenizde yardımcı olur. Başka kaynaklar, başka yollar, başka hedefler, başka yöntemler ama yeniden ve yeniden denemek baş etmenin kesin çözümüdür. Başarı çoğu kez hayal kırıklıkları ile elele gider ve kazananı sizin denemeleriniz, araştırmalarınız ve tutumlarınız belirler.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA