Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Yarı yıl tatili başladı

Aslında yazının başlığını "Yarı yıl tatili başladı mı?" şeklinde koymak isterdim. Çünkü sekizinci sınıflar TEOG sınavına girecekleri gerekçesi ile bir hafta daha okula devam edecek. Bazı illerde kar yağışı nedeni ile zaten erken tatil geldi. Çoğu çocuğun yarı yıl tatili aileler tarafından sınav hazırlıkları nedeni ile özel dersler ya da dershane programları ile şimdiden dolduruldu.
O nedenle belki de doğru başlık "Yarı yıl tatili geldi mi?" olmalıydı. Ama gazete editörlerim başlıkta soru kullanmamı gazetecilik jargonu açısından doğru bulmuyorlar ve ne zaman kullansam başlığı kendi seçtikleri bir başlıkla değiştiriyorlar. O nedenle bu soruyu benimle birlikte kendi kendinize sormanızı istiyorum.
Özellikle çocukların yarı yıl tatilini derslerle, aktivitelerle tamamen dolduran ebeveynlerin tatil başladı mı sorusunu kendilerine sormaları gerekiyor. Üstelik yakınlarda MEB "Çocuklara tatilde ödev verilmemesi konusunda öğretmenleri uyardık" açıklamasını yaptı.
Ama galiba uyarı yapılması gerekenler öğretmenlerden çok veliler ve sorgulanması gereken de velileri, öğretmenleri daha çok ödev vermesi için zorlar hale getiren sistem olmalıydı.

YARI YIL TATİLİNİN ANLAMI

Yarı yıl tatili başlarken çocuklara bir karne verilmektedir. Bu karnenin amacı yarı yıl boyunca olanları somut bir şekle sokmak, çocuk, aile ve okul için eksikleri saptamak, destek gereken alanları belirlemektir. Zaten karne gelmeden önce aileler ve okullar olması gereken iletişimi kurdularsa bu konuda beklentileri vardır.
Bir çoğu karne zamanı gelene değin eksikleri kapatmak, sorunları gidermek için çaba harcamıştır. Ara tatil dinlenme, yeni dönem için ruhsal ve fiziksel olarak hazırlanma zamanıdır. Her çocuğun, buna başarısız olanlar, sorunu olanlar dahil olmak üzere dinlenmeye ihtiyacı vardır. Tatilde çocukları derse boğmak, onları yorgun olarak ikinci döneme başlatmak doğru olmaz.
Buna karşın, tatil demek mutlaka bir yerlere gitmek olmadığı gibi, kuralların tamamen ortadan kalkması demek de değildir. Çocukların bu dinlenme sürecinde uyuma saatleri, TV izleme ve bilgisayar oynama süreleri çok değişmemelidir. Kısa olan bu tatil bittiğinde gece geç saatlerde yatmaya başlayan çocuğun, biyolojik saatini yeniden düzenlemek ailesi ve kendi için zor olacaktır.

SOSYALLEŞME ŞART
Çocukların bilgisayar ve TV başında geçirdikleri zamanların sınırlanması ders çalışmalarını sağlamak ya da zaman azlığından kaynaklanmamaktadır. Amaç çocukların gelişimleri için gerekli olan diğer aktiviteler için zaman ayırmalarını sağlamak, TV ve bilgisayara bağımlı, hareketsiz, sosyal ilişkisiz bir yaşama onları mahkum etmemek ve gelişimlerini sağlamaktır. Tatili programlarken, çocukların arkadaşları ile ilişki kuracakları zamanlar, onlarla birebir oynamaya olan ihtiyaçları göze alınmalıdır.
Aynı zamanda bu kısa tatil ailelerin çocuklarla gereksinim duydukları paylaşımları yapmaları için bir fırsattır. Aile ile paylaşacak keyifli saatler çocukların gelişimine büyük katkı sağlayacağı gibi, aileler için de önemlidir.
Bu tatil onlarla aynı kitabı okuyarak tartışmak, aynı sporu yapmak, müzeleri gezerek sanat ve tarih üzerine bilgi paylaşmak, sinemaya gidip aynı heyecanı yaşamak çocuklar için olduğu kadar aileler içinde keyifli ve öğretici olabilir. Tüm öğrencilere ve ailelere keyifli bir yarı yıl tatili dilerim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA