Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Zihinsel özürlü çocukla cinselliği konuşmak

Zihinsel özürlü çocuklar ilgiye kolay yanıt verir. Hem bu nedenle, hem de yargılamadaki zayıflıkları nedeni ile cinsel yakınlaşmaları ayırt edemeyebilirler. Cinsellikle ilgili açık, net, anlaşılır şekilde bilgilendirilmeleri önemlidir

Zihinsel özürlü çocukların cinsel gelişimi diğerleri ile aynı sırayı izler. Ancak, zihinsel gelişim daha yavaş ve geriden gider. Bu sebeple nerede ve nasıl eğitim verileceği iyi planlanmalıdır. Anne-babalar çocuklarına eğitim verirken zorluk çeker. Bu nedenle onların eğitilmeleri de önemlidir.
Bu çocuklarla konuşurken zorluk çekilmesinin nedeni, bazılarının konuşma problemlerine bağlı olarak soru soramamaları, ailenin sorduğu sorulara cevap verememeleri, hatta göz teması kuramamalarıdır. Anlatılan her şeyin birkaç kez tekrarlanması ve çocuğun anladığından emin olunmaya çalışılması gerekir. Açık, net, anlaşılır ve yorumlanmayacak şekilde bilgilendirilmeleri önemlidir.
Eğer anlayabileceklerinden daha fazla bilgi verilirse, cinselliğe olan ilgileri artabilir. Bu nedenle anne-babanın, zihinsel özürlü çocuğa cinsel bilgi vermekten bıkmaması, başarısızlıklardan yılmaması gerekmektedir.

GÖREV AİLEYE DÜŞÜYOR
Genellikle eğitim almayan, okula gitmeyen ve arkadaşları olmayan bu çocukların, ailelerinden cinsel eğitim almaya çok daha fazla gereksinimleri bulunur. Zihinsel özürlü çocuklara cinsel eğitim verilmesi; sosyalleşmeleri, kendilerini daha iyi ifade edebilmeleri, bedensel bakımlarını yapabilmeleri, daha fazla sorumluluk alabilmeleri için önemlidir.
Daha da önemlisi, cinsel istismara uğramalarını, hamile kalmalarını ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanmalarını engellemek için, zihinsel özürlü çocuklara cinsel eğitim vermek gerekmektedir.

İSTİSMARA AÇIKLAR
Zihinsel özürlü çocuklar ilgi ve sevgiye daha kolay yanıt verir. Hem bu nedenle, hem de değerlendirme ve yargılamadaki zayıflıkları nedeni ile cinsel yakınlaşmaları ve teklifleri ayırt edemeyebilirler. Kendilerini ifade ve koruma zorlukları vardır. Bu durum onların daha fazla cinsel istismara uğramalarına neden olur.
Çoğu insan zihinsel özürlülerin, çocuksu davranışları nedeni ile cinsel olarak gelişmeyeceklerini düşünür. Oysa bedensel, cinsel ve duygusal olarak onlar da benzer gelişim gösterirler.
Aileler cinsel bilgi verilen çocukların, bu bilgiler nedeni ile cinselliğe eğilimlerinin artacağı endişesi taşır. Zihinsel özürlü çocukların, diğer çocuklardan daha fazla cinsel içerikli davranış gösterdikleri kanısı yaygındır. Bu doğru değildir.
Bu nedenle hem fiziksel zarar görmemeleri, hem yanlış bilgiler nedeni ile damgalanmamaları için zihinsel gelişimi geride olan çocukların cinselliğe ilişkin bilgilendirilmeleri önemlidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA