Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NUR ÇİNTAY

Bu hafta neleri kutluyoruz?

Truffaut'nun 'Jules ve Jim'ini mi seyredelim, yıllar sonra Jules Verne mi okuyalım? Pazartesi Müzeyyen Senar, cumaya Ajda Pekkan dinleyelim. Göbeklitepe ve Selanik programı yapalım. Niye mi?

6 Şubat

Zsa Zsa Gabor'un rol aldığı bir film mi izlesek? Babası Burhan Asaf Belge'yle yaptığı izdivaçla Murat Belge'nin de üvey annesi sayacağımız aktris, bugün doğmuş (1917). Bir de Truffaut filmi seyredin. 'Jules ve Jim' misal. Fransız yönetmen François Truffaut'nun da dünyaya gelişi bugün (1932). Siyasette kadın az diye şikâyet etmeyin, hareket edin. Yıllar önce nasıl da etmişler. Nezihe Muhittin ile Şaziye Berrin, genel seçimlerde bağımsız aday olmuşlar (1935). Bob Marley dinlemeli. Olmadı Nazan Öncel. İlk iki maddedeki gerekçenin aynısıyla (1945, 1956).

7 Şubat

Bir Charlie Chaplin filmi seyredelim. Mümkünse The Little Tramp'i. Bu ilk filmi tam da bugün gösterime girmiş (1914). Sözlerini Aysel Gürel'in yazdığı şarkıları dinleyin bütün gün. Memleketin en çatlak kadınlarından olan rahmetlinin doğum gününü kutlayın (1929). Arkadaşlarınızı ve çoluk çocuklarını eve çağırıp Monopoly oynayın. Ünlü masa oyununun patenti bugün alınmış çünkü (1935). Gülriz Sururi-Engin Cezzar topluluğunun 'Düşenin Dostu Olmaz' adlı oyununu bulup izlemek istiyor insan inadına. Bugün olsa ne yapılır acaba? İstanbul Valiliği tarafından yasaklanmış çünkü zamanında (1970). Eski bir müzikal seyredelim (Tercihan Hisseli Harikalar Kumpanyası) ve Elmadağ'daki Şan Sineması'nı analım. Alev alıp kül olması, bugün (1987).

8 Şubat

Yıllar sonra tekrar Jules Verne mi okusak? 'Denizler Altında Yirmi Bin Fersah'tan '80 Günde Devriâlem'e uzanan ünlü Fransız seyyah yazarın, 'merkezine yolculuk' yaptığı dünyaya gelişinin şerefine (1828). Yine aynı sebepten Jack Lemmon ve James Dean filmi izleyin, aralarında sadece altı yaş olmasına şaşırarak (1925, 1931). Kadınlar: Şükredin ve evet, hareket edin. Türkiye'de kadınların ilk defa seçme-seçilme hakkını kullandığı gün bugün. 17 kadın milletvekilinin ilk defa Meclis'e girdiği gün (1935). Satranç oynayın, oynatın. Çocuğunuza satranç öğretin. Bobby Fischer, henüz 15 yaşındayken Dünya Satranç Şampiyonu oldu bugün (1958). 'Kesik Bir Baş', 'Tek Boynuzlu At', 'İtalyan Kız', 'Rüya Sakinleri'... Iris Murdoch'u keşfedin. Ölüm seneidevriyesi işe yarasın (1999). "Kâh çıkarım gökyüzüne / Seyrederim âlemi / Kâh inerim yeryüzüne / Seyreder âlem beni" diye ister 'Haydar Haydar'ı mırıldanalım, ister başka bir simge şarkısını. MÜZEYYEN. Tam bir yıl olmuş gideli ama gönüllerdeki yeri hep bâki (2015).

9 Şubat

Bazısı nasıl da kendiliğinden bırakabiliyor küt diye. Bazısının ne kadar dilinde olsa da bırakmak; dudağında değilse ya elinde, ya fikrinde. Azimle filan değil, tamamen bünyeyle ilgili bir durum bu; kimi yıllarca, hem de günde iki paket içse de gerçek tiryaki olmuyor. Kimi ilk, ikinci, üçüncü denemede değil, 'vakti gelince' vedalaşabiliyor. Belki birileri için tam da bugündür doğru zaman. Pazartesi değil, alelade bir Salı. Dünya Sigarayı Bırakma Günü. Bir deneyin. İnsanın resmen kokusu değişiyor.

11 Şubat

Henüz gidip görmediysek, Göbeklitepe programı yapalım. İnsanlığın en eski haber sistemi kabul edilen, günümüzdeki yazının ilkel biçimi olan işaretleri, Şanlıurfa'daki Göbeklitepe'de tam da bugün buldu Alman arkeologlar (2006).

12 Şubat

Baharda Selanik'e gitme programı yapabiliriz. Atatürk'ün doğduğu evin, Selanik Belediyesi tarafından sahibinden satın alınıp kendisine tahsis edilişi, bugün (1937). Ajda Pekkan dinleyelim bütün gün. Kendisi hatırlamak istemeyecek belki de ama bir yaş daha büyüdü (1946).

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA