Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NUR ÇİNTAY

Sevgililer kardeşler ve kediler

Bu haftanın kutlaması bol: Yarın sadece Sevgililer Günü değil, Dünya Öykü Günü de. Pazartesi kardeş payı yapıp, çarşamba da kedi gibi dört ayak üstüne düşelim. Dünya Kardeşler Günü'yle Dünya Kediler Günü'nü kutluyor olacağız çünkü!

14 ŞUBAT

Öyküler sevgiliyi anlatır!

Evet, malum Sevgililer Günü. Sevgilisi olmayanın derdi tek, olanın 'hep yek': 1. Ne hediye alınacak? 2. Nereye gidilecek? 3. Ne yenecek? 4. Üstelik de sürpriz mi yapılacak? 5. Bu çile ne zaman bitecek? 6. Mecbur muyuz? Bugün dinler üstü, bambaşka bir konumda Sevgililer Günü ama kökeni Katolik Kilisesi'ne dayanıyor. Valentine adında bir din adamının idamı üstüne ilan edilen bir gün olarak çıkıyor ortaya. Üç haneli fazla eski bir tarihte. Sevgililer Günü'yle beraber bir de Dünya Öykü Günü bugün. İkisini birleştirip sevgilinize bir öykü mü yazsanız? Onunla ortak hikâyenizi belki... Telefonun da doğum günü bugün, daha doğrusu Alexander Graham Bell'in, telefon patenti için başvurduğu tarih (1876). Yurtdışı aramaların 'yazdırıldığı' günleri biz bile hatırlarken, cep telefonlarının bugünkü 'uzuvlaşma' halini görse mezarında kaç takla atar acaba Zil Bey? Naşide Saffet Hanım'ı duyduk mu? Türkiye Güzeli. Ama bitmedi: Avrupa'da da 'Güzel Göz Kraliçesi' seçilmiş bugün (1931).

15 ŞUBAT


Karamazov'lardan Karaböcek'lere...

Ajda & Semiramis. Hülya & Helin. Karamazov Kardeşler. Türkan & Nazan Şoray. Coen Kardeşler. Neşe & Gülden Karaböcek. Kardeş Türküler. Süt Kardeşler. Kenan & Ozan Doğulu. Kardeş Payı. Ne mi oluyoruz? Dünya Kardeşler Günü'nü idrak ediyoruz. Kutlu, mutlu olsun herkese. Bol bol televizyon seyretmeli oturup. Şükredip. Memlekette renkli televizyon yayınının haftada dört saate çıkarılmasının yıldönümünü kutlayıp (1983)... Fatih Akın'ın 'Duvara Karşı' filmini izlemeyen? Her kimse o, izlesin. Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı Ödülü kazanmasının da seneidevriyesi bugün (2004). En iyisi bol bol YouTube'la haşır neşir olalım bir de bugün. Oynayalım. Canımız ciğerimiz video paylaşım sitemizin 11'inci yaşı zira (2005).

17 ŞUBAT


İstanbul'un sokak tekirlerine...

Ne Kitapsız Ne Kedisiz (Bilge Karasu), Göçmüş Kediler Bahçesi (Bilge Karasu), Bir Kara Kedi İçin Blues (Boris Vian), İçerdeki Kedi (William Burroughs), Kedilerin Felsefesi Filozofların Kedileri (Federica Sgarbi), Kediler Krallara Bakabilir (Enis Batur), Kedi Mektupları (Oya Baydar), İstanbul'da Kedi (Gündüz Vassaf)... Böyle güzel kitaplar... Kedi ciğere bakar gibi bakmak. Kedi gibi dört ayak üstüne düşmek. Kedi olalı bir fare tutmak. Kedi ile bir çuvala girmek. Kedinin boynuna ciğer asılmaz. Kedi uzanamadığı ciğere pis der. Böyle kullanışlı laflar... Köpeklerin sahipleri olur, kedilerinse köleleri. Kedileri eğitemezsiniz, onlar sizi eğitir. Böyle bilindik aforizmalar... Dahası, sevdiğimiz isimlerden, bayıldığımız alıntılar: Oğuz Atay'dan: "Yalnız kediler, ölecekleri zaman bir iz bırakmadan kaybolurlar." Edip Cansever'den: "Temmuzlar kedi yavruları gibi sokulurken ağustosa ve ağustoslar eylüle... Bir yol alış duygusudur ki, biliriz insanlar zamanlardan önce boğulur." Murat Menteş'ten: "Bir yetim çocuğun başını okşa, o zaman onun gözlerinden Allah'ı görürsün. Bir fakire yardım et, onun gözlerinde Allah'ı görürsün. Bir kediye yiyecek ve su ver, onun gözlerinde Allah'ı görürsün." Ne sebeple anmaktayız bunları? Sevgililerin, kardeşlerin günü olur da, kedilerin olmaz mı? Dünya Kediler Günü bugün. İran, Siyam, Sibirya... Tiffanie, Shorthair, Chinchilla... Hepsine ama en çok da İstanbul sokaklarının güzel tekirlerine iyi günler.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA