Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NUR ÇİNTAY

Pazartesiye 'Pi' kurabiye

Ailesinde doktor olanlar ya da özel günlere takık olanlar bilir bunu. Pazartesi günü, Tıp Bayramı. Her mart ayının 14'ü Tıp Bayramı çünkü...
Niye o gün? Neye dayanarak?
1827'nin 14 Mart'ında, II.
Mahmut zamanında, ilk 'cerrahhane' kurulmuş. Hekimbaşı Mustafa Behçet'in teklifiyle hayata geçmiş bu. Şehzadebaşı'ndaki Tulumbacıbaşı Konağı'nda, Tıphane-i Amire ve Cerrahhane- i Amire adıyla. Peki nasıl geçmiş tarihe? Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak... O günü içine alan hafta da Tıp Haftası kabul ediliyor.
14 Mart, bir şeyin daha günü. Bunu da matematikçiler ve problem çözmekte en az onlar kadar becerikli, ilköğretim çağında çocuğu olan veliler bilir. Düşünün ki bugünden yarına 'Pi' şeklinde kurabiye kalıbı bulup kurabiye yapıp sınıfa yollamakla yükümlüler.
Benim de böyle haberim oldu. Buluştuğum 10 yaşında bir çocuk sahibi arkadaşımın vakti daralıyordu; 'Pi' şeklinde kurabiye kalıbı bulmak için sadece birkaç saati kalmıştı.
Evet, 14 Mart Pi Günü. Bu da neden, Amerikan tarih formatında ay önce, gün sonra yazılır ya; 3/14 oluyor işte o zaman 14 Mart yani bizdeki 14/3 ve bu da malum matematik değişmezini, Pi sayısını çağrıştırıyor.
Bu yılki Pi Günü özel öneme sahip olmalı:
Nedir Pi sayısının 3,14'ten sonrası? 3, 141592653589793238462643383...
Ezbere bilip okulda kullandığımız haliyle:
3,1416.
Nedir bu yılki tam tarihi? 2016 yılını da eklersek: 3,1416. Velhasıl en özhakiki Pi Günü, bu seferki. Girişin kurabiyelere!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA