YAZARA MAİL GÖNDER Karın çevresindeki yağlara karşı kalsiyum

YAZARLAR / Cumartesi Sabah Yazarları

Bilimsel çalışmaların çoğu vücutta karın çevresi başta olmak üzere genel yağlanmanın azalması için en az 1000 en fazla 1200 mg doğal kalsiyum tüketilmesi gerektiğini gösteriyor. Kalsiyum kaynaklarının yağsız veya az yağlı olarak tercih edilmesi zayıflamanın hızını da artırıyor

Karın çevresinde biriken yağlar hem estetik olarak rahatsızlık veriyor hem de diyabet riski oluşturuyor. Zayıflama sürecinde karın bölgesindeki yağların zor eridiği bilinen bir gerçek. Ancak araştırmalar altı ay süresince doğal besinler ve kalsiyum içeren bir diyet uygulamanın yağ yakımını arttırdığını, karın çevresi yağlanmayı azalttığını ve kilo vermeyi kolaylaştırdığını gösteriyor. Obesity Research adlı tıp dergisinde yayınlanan araştırma bunu kanıtlıyor. Çalışmada günlük alınması gereken kalori miktarından 500 kalori düşürülerek hazırlanmış 1100 kalorilik üç farklı kalsiyum içeren diyet altı ay boyunca hastalara uygulandı. Diyetin kalsiyum içeriği arttıkça kilo kaybının daha fazla olduğu ve verilen ağırlığın yüzde 69'unun yağdan olduğu bulundu.
Bilimsel çalışmaların çoğu vücutta karın çevresi başta olmak üzere genel yağlanmanın azalması için en az 1000 en fazla 1200 mg doğal kalsiyum tüketilmesi gerektiğini gösteriyor. Kalsiyum kaynaklarının yağsız veya az yağlı olarak tercih edilmesi zayıflamanın hızını da artırıyor.
Kalsiyum bazı faktörler nedeniyle vücutta kullanılırken azalabiliyor. Bu nedenle yüksek kalsiyum içeren dengeli bir diyet yaparken kepekli yiyecekler, çinko hapları, fitik ve okzalik asit içeren çay, bulgur ve kahve tüketimine dikkat edilmelidir. Bu diyet uygulanırken alkol kesinlikle tüketilmemelidir.
Yüksek tuz alımı kalsiyumun kemiklerden emilimini arttırmaktadır. Bu nedenle yüksek kalsiyumlu diyetlerde tuz alımı sınırlandırılmalıdır. Yüksek protein alımı idrarla kalsiyumunun atımını arttırmaktadır. Yağ yakımının belirgin ve etkili olabilmesi için orta derecede kaliteli protein kaynakları günlük beslenme planında bulundurulmalıdır. Yüksek kalsiyumlu diyetlerde kafein alımının kalsiyumun idrarla atılmasını arttırdığı bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. Yüksek kalsiyum içeren diyetler yaparken kahve, kola gibi kafein içeren besinlerden uzak durmak gerekmektedir.

KEMİK VE DİŞLERLE DOST

Kalsiyumdan zengin bir diyet kilo vermeye ve yağ yakımına yardımcı olmasının dışında erişkin bireylerde hipertansiyonu önlüyor, kemik ve diş sağlığı açısından olumlu etki gösteriyor. İleriki yaşlarda kemik erimesi sebebiyle oluşan kırılma, deformasyon görülme sıklığını azaltıyor. Özellikle 1200-1500 mg kalsiyum alımının kolon kanserine yakalanmayı önlediği de bilimsel gerçekler arasında.

EN İYİ KALSİYUM KAYNAĞI SÜT

Kalsiyumun ideal kaynakları sindirim sisteminden emilme derecesine göre farklılaşıyor. Bu nedenle besinlerin kalsiyum kaynaklarını en iyi, iyi, orta ve düşük olarak sınıflandırıyoruz. Kalsiyumun en iyi ve iyi kaynaklarının zayıflamada etkili olduğunun altını çizmeliyim.
En iyi kaynaklar: Süt ve süt türevleri, peynir çeşitleri özellikle, sert peynirler, yoğurt, ayran, cacık ve kefir kaliteli kalsiyum içerir.
İyi kaynaklar: Pekmez, susam, fındık, fıstık, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kurutulmuş meyveler.
Orta derece kaynaklar: Yumurta, portakal, limon, çilek.
Düşük kaynaklar: Etler ve diğer sebze ve meyveler.

YÜKSEK KALSİYUM DİYETİ

Kahvaltı:
1 su bardağı az yağlı süt + 1 dilim az yağlı peynir + 1 ince dilim buğday ekmeği + Tatlı kırmızı biber ve bol taze maydanoz Ara:
1 adet taze meyve Öğle:
1 kase az yağlı yoğurt veya yayla çorbası + 1 küçük kase tam buğday unlu makarna + 3 köfte kadar yağsız tavuk veya kırmızı etten köfte + Az yağlı bol salata
İkindi:
1 adet az yağlı sade yoğurt Akşam:
1 küçük tabak zeytinyağı sebze yemeği + 1 kase az yağlı yoğurt + 1 dilim buğday ekmeği + Az yağlı bol salata
Ara:
1 adet taze meyve + 1 su bardağı az yağlı süt Not: Haftada bir kere ikindi yerine bir avuç tuzsuz badem yenilebilir.

KALSİYUM DİYETİYLE KEPEK TÜKETMEYİN

Haftada en az iki kere 60 dakika orta derecede tempoda fiziksel aktivite yapılmalı. Açık limonlu çay öğünden en az bir saat sonra günde iki kere tüketilebilir. Kahve ve kola kesinlikle tüketilmemelidir. Kadınlar günde 10 su bardağı, erkeklerse 14 su bardağı su tüketmelidir. Alkol 15 günde bir kere ara öğün yerine bir kadeh tüketilebilir. Doymuş yağ içeren besinler kesinlikle bu özel diyet süresince tüketilmemelidir. Yemekler kişi başına bir yemek kaşığı bitkisel sıvı yağ ile hazırlanmalıdır. 1500 mg üzerinde kalsiyum alımı böbreklerde kalsiyum taşı oluşumuna ve erkeklerde prostat kanserine neden olabilmektedir. Bu nedenle kalsiyum alımında aşırıya kaçmamak gerekmektedir. Kepekli ürünleri de yüksek kalsiyumlu diyette kullanmamaya özen gösterilmelisiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.