Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Trafikte zenginlik başa dert

Dünyada bugüne kadar en yüksek trafik cezası ünlü futbolcu Marco Reus'a kesildi. Ehliyetsiz araç kullanan ve beş kez hız sınırını ihlal eden Reus, 540 bin euro ceza ödedi. Almanya, Hollanda, İsviçre ve İskandinav ülkelerinde cezalar, kazanç ve mal varlığına göre tespit ediliyor

Hız sınırını aşmak dünyada en sık rastlanan trafik cezaları arasında ilk sırada yer alıyor. Sadece Türkiye'de değil, dünyanın dört bir yanında hemen her gün binlerce insana hız sınırını aştığı için ceza kesiliyor. En son 100 km hız sınırı olan yolda 102 km hız yaptığım için trafik cezası ödemiştim. Sadece 2 km hızlı olduğum için kesilen bu cezayı bir türlü sindiremedim. Ama kural kuraldır. Az ya da çok hız sınırını aştığın zaman cezasını ödersin. O gün ne kadar ceza ödediğimi hatırlamıyorum. Ama bugün hız sınırını aşmanın faturası yüksek. Hız sınırını yüzde 30'a kadar aşan sürücülere 189 TL, yüzde 30'dan fazla aşanlara ise 392 TL ceza kesiliyor. Bu rakamlar asgari ücretin net 949 TL olduğu Türkiye için oldukça yüksek. Ceza uygulaması ülkelere göre de farklılıklar gösterebiliyor. Finlandiya, İsveç ve Almanya gibi ülkelerde trafik cezaları, kişinin kazancı ve mal varlığına göre kesiliyor. Örnekleri okuyunca Türkiye'de yaşadığınız için dua edebilirsiniz. Bugüne kadar dünyada en yüksek trafik cezası geçen yıl Almanya'da kesildi. Alman Borussia Dortmund'lu futbolcu Marco Reus, ehliyetsiz otomobil kullandığı ve birkaç kez hız sınırını aştığı için 540 bin euro gibi rekor bir cezaya çarptırıldı. Ceza ünlü futbolcunun aylık 180 bin euroluk maaşı hesaplanarak tespit edildi. Reus, beş kez radara yakalanmak, altı trafik ihlalinde ehliyetsiz otomobil kullanmak gibi suçlardan cezalandırıldı. Trafik cezalarının kazanca göre belirlendiği Finlandiya'da da 2002 yılında rekor bir ceza kayıtlara geçti. Yıllık geliri 11.5 milyon euro olan bir işadamı motosikletiyle hız sınırını aştığı için 94 bin euro ceza ödedi. Finlandiya'daki ikinci yüksek ceza ise 2013'te kesildi. Hız limitinin 80 km olduğu yolda 103 km hızla yapan milyoner işadamı Reima Kuisla 54 bin euro para cezasına çarptırıldı. Hız sınırını 23 km geçen Kuisla'nın hesabında 6.5 milyon euro olduğu tespit edilmesi üzerine, rekor ceza geldi. Ancak, bu Kuisla'nın ilk hız ihlali değildi. Kuisla daha önce de 2013'te hız aşımı nedeniyle 64 bin 448 euro ödemişti.

70'lerde uygulanmaya başlandı


Kişinin kazancına ve mal varlığına göre ceza uygulaması İskandinav ülkelerinde 1920'lerden beri var. Finlandiya'da kazanca göre ceza, ilk olarak hırsızlık ve saldırı suçları için uygulamaya konulmuş. Ceza miktarını hesaplamak için suçlunun günlük gelirinin yarısı, suçun şiddetine göre belirlenen suçlunun kaybetmesi gerektiği gün sayısı ile çarpılıyormuş. 1970'ten itibaren trafik cezalarında uygulanmaya başlanmış.

Polis, Bugatti Veyron'a el koydu

Hollanda'da ünlü bir iş adamının 20 yaşındaki oğlu, 80 km hız sınırı olan yolda 160 km ile radara yakalanınca polis, babasının üzerine kayıtlı Bugatti Veyron'a el koydu. ABD, Kanada, Avustralya, İsrail, Güney Afrika ve Polonya'da trafik cezaları yazılan araca süresiz el konulabiliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA