Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Motorsporlarının efsaneleri İstanbul'da

FIA Dünya Rallikross Şampiyonası'nın 11'inci ayağı İstanbul'da gerçekleşiyor. Dünya Ralli Şampiyonu Petter Solberg'in de aralarında bulunduğu ünlü pilotlar, 1.9 saniyede 100 km'ye çıkabilen 600 bg gücündeki otomobillerle tozu dumana katacak

Dünyanın en heyecanlı motorsporları organizasyonlarından biri olan, FIA Dünya Rallikross Şampiyonası, Türkiye'de ikinci defa düzenleniyor. Şampiyonanın 11'inci ayağı, bugün ve yarın Intercity İstanbul Park'ta gerçekleşiyor. FIA Dünya Rallikross Şampiyonası'nda, tamamen Türk yapımı araçlardan oluşan RX Lites kategoriside destek yarışı olarak 10 otomobil ile start alıyor.

1.9 SN'DE 100 KM HIZA ÇIKIYOR

Sürüş tarzı ve eğlenceli stili yüzünden hayranlarının Hollywood adını taktığı Dünya Ralli Şampiyonu Petter Solberg geçen yıl Türk izleyicilerin yoğun ilgisi ile karşılaşmıştı. Bu yıl da zorlu rakipleri ile beraber izleyicilere keyifli bir yarış izletecek. FIA Dünya Rallikross Şampiyonası, 1.9 saniyede 100 km'ye çıkabilen 600 beygir gücünde otomobiller ile yarışılan ve genellikle asfalt ve toprak olmak üzere karma yüzeylerden oluşan bir pist yarışı. Supercar ve RX Lites olmak üzere iki kategori içeren şampiyona 13 ayaktan oluşuyor. Portekiz'den start alan FIA Dünya Rallikross Şampiyonası, Hockenheim, Belçika, İngiltere, Almanya, İsveç, Kanada, Norveç, Fransa, İspanya ve Türkiye'den sonra İtalya'ya gidip Arjantin'de sona erecek. World Rally Championship'de yarışanlardan daha güçlü otomobillerin parkurda aynı anda yarışması ve eleme usulü olması WRX'i diğer yarışlardan farklı ve zorlu kılıyor.

PİST ÖZEL TASARLANDI

Faaliyetine başladığı tarihten günümüze kadar motorsporlarının en üst yarış serileri olan Formula 1 Dünya Şampiyonası, WTCC Dünya Binek Otomobil Şampiyonası, LMES Dayanıklılık Yarışları, DTM Alman Binek Otomobil Şampiyonası, RWS Renault World Series, MotoGP, ETRC Avrupa Kamyon Yarışları Şampiyonası, Dünya Superbike Şampiyonası, Ferrari Racing Days gibi birçok farklı yarış serisine ev sahipliği yapmış olan Intercity İstanbul Park'ta, FIA Dünya Rallikross Şampiyonası için ana pistin start-finish düzlüğü, 12, 13 ve 14. virajları ve paddok alanının bir kısmını içeren özel bir pist inşa etti. Seyircilerin kesintisiz ve keyifle tüm parkuru izleyebilmeleri için özel olarak tasarlanan pistin, yüzde 60'ı asfalt ve yüzde 40'ı toprak zeminden oluşuyor. Uluslararası Drift gösterileri, eğlence ve çocuk etkinlik alanları ile zenginleştirilen yarış tüm aile bireylerine hitap eden farklı bir hafta sonu etkinliği. Intercity Istanbul Park'a rahat bir ulaşım sağlanması için Bakırköy, Bostancı, Kadıköy, Pendik ve Taksim'den tüm gün boyunca İETT düzenli otobüs seferleri gerçekleştirecek.

ŞAMPİYONAYA TÜRKİYE İMZASI

FIA Dünya Rallikros Şampiyonası'nın 2014 yılında başlamasıyla birlikte, geleceğin rallikros yıldızlarını yetiştirmek, sezonda gerçekleşen yarışlarda heyecan seviyesini arttırmak ve destek aktivitesi olarak uzun yıllar dünya gündeminde olmak hedefleriyle RXLites serisi oluşturuldu. Tasarımı ve üretimi Avitaş Motorsport'un Pendik'te yer alan tesislerinde gerçekleştirilen RXLites Rallikros otomobilleri, 310 bg motoru, 6 ileri sıralı şanzımanı ve 4 tekerlekten çekiş sistemi ile dikkat çekiyor. Süspansiyon sistemi çok sayıda kombinasyona izin vererek, her bir sürücünün kendi sürüş karakterine göre otomobilinin geometrisini ayarlamasını sağlıyor. Bunun haricinde herhangi bir değişiklik yapmanın mümkün olmadığı RXLites Şampiyonası'nda şartlar eşitlenerek, sürücülerin kendi yeteneklerini ortaya koyma, geliştirme ve diğerleriyle karşılaştırma fırsatları sağlanmış oluyor. RXLites Şampiyonası 2015'te 8 ülkede gerçekleşiyor. Portekiz'de sezon açılışı yapan ekipler sırasıyla İngiltere, İsveç ve Norveç'e gidiyor. Okyanus aşırı tek yarış olan Kanada'da podyum mücadelesine giren sürücüler, İspanya, Türkiye ve İtalya ayaklarıyla sezonu tamamlıyor.

RXLites'de sıralama

1. Kevin HANSEN - RXLites
2. Kevin ERIKSSON - RXLites
3.
Thomas BRYNTESSON - RXLites
4. Simon OLOFSSON - RXLites
5.
Joachim HVAAL - RXLites
6. Cyril RAYMOND - RX Lites
7. Simon WAGÖ SYVERSEN - RXLites
8.
Sandra HULTGREN - RXLites
9.
Oliver ERIKSSON - RXLites
10.
Krzysztof HOLOWCZYC - RXLites

Supercar Wrx'de sıralama

1. Petter SOLBERG - Citroen DS3
2.
Timmy HANSEN - Peugeot 208
3. Johan KRISTOFFERSSON - Volkswagen Polo
4.
Davy JEANNEY - Peugeot 208
5. Andreas BAKKERUD - Ford Fiesta ST
6.
Mattias EKSTRÖM - Audi S1
7.
Reinis NITISS - Ford Fiesta ST
8. Too
mas HEIKKINEN - Volkswagen Polo
9. Robin LARSSON - Audi A1
10.
Timur TIMERZYANOV - Ford Fiesta

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA