Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Otomobile kadın eli 'silecekle' değdi

Cam sileceğini 1900'lü yılların başlarında Amerikalı Mary Anderson icat etti. Anderson, erkeklerin egemen olduğu otomotive bir kadın olarak iz bıraktı

Silecek deyip geçmeyin. Bugün otomobillerde olmazsa olmaz aksesuvarlar arasında yer alan sileceğin icadının ilginç bir hikayesi var. Üretilen ilk otomobillerde silecek yoktu. Bu yüzden sürücüler, camı temiz tutabilmek için farklı yöntemler uyguluyordu. Birinci yöntemde, sürücü cam kirlenip, yolu göremez hale geldiğinde durup, camı temizliyordu. Bir başka yöntem ise camı açmaktı. Sürücüler açılabilen ön cam sayesinde yağmur yağarken yolu görebiliyorlardı. Camı temizlemenin daha kolay bir yöntemi olabileceğini ilk kez 1900'lü yıllarında başlarında Amerikalı bir kadın düşündü. 1866 doğumlu Mary Anderson, Kasım 1903'te cam sileceği olarak adlandırılan, otomobilin içinde kontrol edilebilen, otomatik cam temizleyicisi aletinin ilk patentini aldı.

ELLE ÇALIŞIYORDU

Anderson'un gözlem yeteneği ve girişimciliği onun, cam sileceğini icat etmesini sağladı. Ve Anderson bu sayede erkeklerin egemen olduğu otomotive büyük bir iz bıraktı. Anderson, 1903 yılında New- York'a yaptığı bir ziyarette, tramvay sürücüsünün yağan sulu kar yüzünden yolu göremediğine ve zorlandığına şahit oldu. Sürücü bunun için ön camı açarak tramvayı kullanıyordu. Anderson, bu durumu çözmek için harekete geçti. Alabama'daki evine geri döndüğünde otomobilin camlarını temiz tutması için el ile çalıştırılabilen bir alet yapması için bir tasarımcıyla anlaştı. Bu aletin üretimi için de bir şirket kurdu. İcat ettiği cam sileceğin 17 yıllık patentini aldı. Anderson'un icadı aracın içerisinde bulunan ve dışarıdaki cam sileceğini kontrol etmeyi sağlayan bir koldan oluşuyordu. Bu kol, yaylı kolun ön cam üzerinde ileri geri hareket etmesini sağlıyordu. Sileceğin üzerindeki bir ağırlık vardı. Bu ağırlık pencere ile silecek arasındaki temasın düzgün ve yeterli basınçta olmasını sağlıyordu. Anderson'un patentini aldığı alet, otomotiv üreticileri arasında önceleri olumlu etki yarattı. Anderson, 1905'te patent haklarını satmayı denedi. Ancak, teklifi cam sileceğinin ticari değerinin yeteri kadar yüksek olmadığı gerekçesiyle şirketler tarafından reddedildi. Anderson'un patentinin süresi 1920'de sona erdi. O yıllarda otomotiv üretimi hızla gelişiyordu. Anderson'un icadı bir anda popüler oldu. Firmalar cam sileceğini otomobillerinde kullanmaya başladı. Sileceği kullanan ilk marka ise Cadillac oldu. Marka, 1922'den itibaren cam sileceğini otomobillerinde standart olarak sunmaya başladı.

ÇİFTÇİ MÜHENDİSLERİ SOLLADI

Mary Anderson, birçok icat sahibinin aksine mühendis değil. 1866'da Alabama'da doğan Anderson sığır çiftliği ve bağ sahibiydi. Aynı zamanda gayrimenkul işiyle de uğraştı. 1954 yılında 87 yaşındayken vefat etti.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA