Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Otomotiv dünyasında taht kavgaları

Otomotiv dünyasında dengeler değişiyor, taht kavgaları kızışıyor. Yaklaşık 8 yıl önce kurulan Tesla Motors, elektrikli otomobilin dünya lideri Renault-Nissan’ın satışlarını bir haftada solladı

Otomotiv dünyasında rekabet kızısıyor. Elektrikli otomobilde dünya lideri olan Renault-Nissan Grubu'na iddialı bir rakip geldi. Tesla Motors, bir tek modelle Renault-Nissan'ın bugüne kadar sattıgı toplam elektrikli otomobilden daha fazla siparis aldı. Model 3'le, 1 haftada 450 bin adet gibi yüksek bir rakama ulastı. Bu rekabet Renault-Nissan CEO'su Carlos Ghosn ile Tesla Motors'un kurucusu ve CEO'su Elon Musk'ı karsı karsıya getirdi.

ELEKTRİKLİ OTODA LİDER
2015 sonu itibariyle Renault-Nissan'ın bugüne kadar sattıgı elektrikli otomobil sayısı toplam 302 bin adet oldu. Toplam satıstan en büyük payı ise Nissan aldı. Nissan'ın 2010'da tanıtılan Leaf modeli bugüne kadar 201 bin adetten fazla sattı. Renault-Nissan CEO'su Carlos Ghosn'un elektrikli otomobiller konusunda büyük iddiası vardı. 2010'da elektrikli otomobil stratejisini anlatan Ghosn, 2020'de elektrikli araç pazar payının yüzde 10 olacagını öngörüyordu. 2016 sonuna kadar toplam 1.6 milyon adet elektrikli araç satısı hedefliyordu. Ancak, isler Ghosn'un düsündügü gibi gitmedi. Renalt-Nissan elektrikli otoda dünya lideri olmasına ragmen, satısları hedefin çok altında kaldı. Renault'da Zoe, Twizy, Kangoo Z.E. olmak üzere üç elektrikli model bulunuyor. Ayrıca, daha önce Fluence Z.E. olarak satısa sunulan elektrikli model, Güney Kore'de Samsung markasıyla SM3 Z.E. olarak üretiliyor. Nissan'ın elektrikli ürün gamı ise Leaf ve E-NV200'den olusuyor. 2008'de Roadster modeliyle yola çıkan Tesla Motors'un ise S, X ve Model 3 olmak üzere üç modeli var. Yılın ilk üç ayında toplam 14 bin 820 adet satıs gerçeklestiren sirketin, bu yıl içinde 80-90 bin adet araç teslimatı gerçeklestirmesi bekleniyor. S modelinin baslangıç fiyatı 75 bin dolar, X modelinin fiyatı etiketi ise 80 bin 800 dolardan baslıyor. 35 bin dolar fiyatla satısa sunulan Model 3'ün ilk teslimatları 2017 sonunda ABD'de baslayacak. §Avrupa, ve Asya'da devam edecek Renault- Nissan CEO'su Carlos Ghosn, Elon Musk'ın elektrikli otomobil rekabetinden memnun görünüyor. Tesla'nın yeni otomobili Model 3 için güzel rakip diyen Ghosn, "Rekabet iyidir, sektörü büyütür" diyor.

MUSK HEM MUTLU HEM ENDİŞELİ
Bir haftada 450 bin adet ön siparis alan Tesla Motors kurucusu ve CEO'su Elon Musk'ın keyfi yerinde. Ancak Musk, bir taraftan da talebe nasıl yetisecegini düsünüyor. Çünkü Tesla Motors'un kapasitesi tüm siparisleri karsılamaya yetmiyor. Bu yüzden Musk, yeni fabrika yatırımlarının hesabını yapıyor.

YAŞLANMAYI GECİKTİREN OTOMOBİL
Türkiye'nin yeni premium markası Lexus, müşterilerin sağlığını da düşünüyor. Bazı Lexus modellerinde yer alan Nanoe Teknolojisi'ne sahip klima, sadece sıcaklığı kontrol etmiyor. Sahip olduğu farklı özelliklerle dünyanın ilk yani yaşlandırmayı geciktiren klima sistemini kullanıcılara sunuyor. Bu klima, havayı daha saf hale getirerek temizliyor. Klima aktif hale getirildiğinde çalışan sistem, kabine 20 ila 50 nano metrelik, su molekülleri salıyor. Bu negatif iyon yüklü su molekülleri, hem havayı temizliyor hem de içerideki kokuyu yok ediyor. Kabine salınan negatif iyon yüklü su moleküllerinin en büyük özelliği deniz kenarındaki o rahatlatıcı etkiyi otomobilin içerisinde yaşatması. Bilimsel araştırmalarda şelaleler, deniz kenarları ve dağlarda insanı rahatlatan ve huzur veren etkenin negatif iyonlar olduğu kanıtlanmış. Bir yandan Lexus'un içerisinde stresten uzaklaşırken, bir yandan da klimanın teknolojisi cildinizi ve saçınızı nemlendirerek yaşlandırmayı geciktirici bir etki sağlıyor. Böylece Lexus, yolcularına kabin içindeyken terapi görüyor hissi veriyor. Üstelik bu sistem, koltukları ve tavanı da otomatik olarak temizleyerek alerjenlerden de koruyor. Lexus'un kabininde yolcularını rahatlatacak detaylardan birisi de, Ottoman, yani Osmanlı ismindeki koltukları. LS modelinde sunulan Osmanlı koltukları, lüks ve konfor seviyesini farklı bir boyuta taşıyor. Elektrikli olarak kontrol edilebilen koltukları 45 dereceye kadar geriye yatırabiliyorsunuz. Koltuklar Japonca parmak hareketleri anlamında gelen ve 8 noktadan yapılan Shiatsu masajı yapma özelliğinde sahip.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA