Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Cesaret isteyen zorlu yollar

Ölümlü trafik kazalarının nedenleri arasında yüksek hız ve insan hatası ilk başta geliyor. Araştırmalar, yol şartlarının da kaza riskini artırdığını gösteriyor. Dünyanın kaza riski yüksek, tehlikeli yollarını araştırdık. Listede Türkiye’den de bir yol var

Dünyada milyonlarca insan her yıl trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Birleşmiş Milletler'e göre 2015'te 1.25 milyon insan trafik kazasında öldü. Ölümlerin nedeni, yüksek hız ve insan hataları. Ancak, ölümlü kazalarda yol şartlarının da payı oldukça yüksek. Bazı yollar, sürücülere tehlikeler yaşatabiliyor. Dünyadaki kaza riski yüksek, 10 tehlikeli yolu sizin için araştırdık.
Dünyanın en tehlikeli yolların başında Avustralya'daki Stuart Highway geliyor. Güney Avustralya'daki bu yola Maceracıların Yolu deniyor. Toplam uzunluğu 2843 km olan yol, Darwin ile Port Augusta'yı birbirine bağlıyor. Ancak, yolun Darwin ile Pine Creek arasındaki 225 km'lik bölümü çok tehlikeli. Bu yolda yıllar önce İngiliz turistler kaybolmuştu.
Kaza riski yüksek yollar arasında Türkiye'den de bir yol var. Derebaşı virajları olarak bilinen, Karaçam'daki Of-Çaykara- Bayburt D915 karayolu dünyanın en tehlikeli yollarından biri. Toplam 106 kilometre uzunluğundaki yolda 29 keskin viraj bulunuyor.
Rusya'daki Trans Sibirya yolu da dünyadaki riskli yollar arasında gösteriliyor. 11 bin kilometre uzunluğundaki yol Baltık Denizi ile Vladivostok'u birbirine bağlıyor. Dağlar, çöller, ormanlar arasından geçen bu yola Ice Road da deniyor.
Dünyadaki en tehlikeli yollar listesinde Brezilya'daki BR- 116 otoyolu var. Ölüm Otoyolu olarak bilinen bu yol 10 şehri birbirine bağlıyor. Özellikle kötü hava koşullarında kamyonların karıştığı trafik kazaları nedeniyle yola bu isim takılmış. Bu yolda hava koşulları iyi olduğu zamanlarda da tetikte olmak, çetelere ve hırsızlara dikkat etmek gerekli.
Fotoğrafı bile bu yolun ne denli tehlikeli olduğunu kanıtlıyor. Çin'deki Guoliang Tünel Yolu'ndan bahsediyoruz. 1972-77 yılları arasında köylüler tarafından Taihang Dağı'nın oyulması ile yapılmış. 1.2 km uzunluğundaki bu yol, en yetenekli sürücüler için bile ölümcül olabiliyor.
İtalya'daki Stelvio Pass, listedeki en tehlikeli olmamasına rağmen, sürücüleri en çok zorlayan yolların başında geliyor. Alpler'deki 2.7 km uzunluğundaki bu tırmanma yolu 60 saç tokası gibi virajlarıyla dikkat çekiyor.
Listede adı Ölüm Yolu'na çıkan bir başka yer de Bolivya'daki Kuzey Yungas yolu. 96 km uzunluğundaki tek şeritli yolda yılda 300 kişinin öldüğü rapor ediliyor. 600 metre yüksekliğindeki uçurumun hemen kenarındaki bu yol Amazon ile La Paz'ı birbirine bağlıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA