Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

İstikbali göklerde arayan otocular

Havacılığa sonradan ilgi duyan Japon Honda, bugün dünyanın en hızlı jetini üretmeyi başardı. Markanın HondaJet adını verdiği uçağı iki dünya rekoru kırdı

Otomotiv dünyasındaki birçok markanın yıllar önce başka işler yaptığını, bisiklet, dikiş makinası, traktör, örgü tezgahı, motosiklet ve uçak ürettiğini biliyor musunuz? Bu firmalar, zamanla otomotiv üretimine yöneldi. Günümüzün dev markaları oldu. Bunlar arasında bana en ilginç gelenler ise uçak üretimiyle işe başlayıp, daha sonra otomotivci olan BMW ve Saab... 1916 yılında uçak motoru üreticisi olarak kurulan BMW ilk otomobilini 1928 yılında üretti. 1937'de kurulan İsveçli uçak firması Saab, 1947'de otomobil üretimine başladı.
Havacılıktan otomotiv sektörüne geçiş yapanlar olduğu gibi, otomotivden havacılığa geçiş yapan markalar da var.
1904'te otomobil üretimiyle sektöre adım atan Rolls-Royce, 1939'da uçak motoru da üretmeye başladı. Marka bugün lüks otomobillerin dışında, uçak motorları da üretmeye devam ediyor.
Havacılığa sonradan ilgi duyan diğer marka ise Japon Honda. 1986'da Japonya'da küçük uçak ve jet motorları üzerinde çalışmaya başlayan Honda, HondaJet adı verilen projeye 1997'de resmi olarak start verdi. Marka ilk HondaJet uçağının teslimatını ise Nisan 2016'da gerçekleştirdi.

DÜNYA HIZ REKORU
Teslimatın ardından uçuşlarına başlayan Honda Jet, bu sefer de hız rekoruyla adından söz ettiriyor. HondaJet ile New Jersey Teterboro'dan Florida Fort Lauderdale'e ve Massachusetts Boston'dan Florida Palm Beach'e olmak üzere iki farklı rotada hız rekoru kırdı.
Rekorlar Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Havacılık Derneği tarafından Ulusal Sivil Havacılık'ın Orlando, Florida'da organize ettiği Sivil Havacılık Kongre ve Sergisi esnasında Honda Aircraft Company'ye teslim edilecek.
HondaJet 9 Nisan 2016 tarihinde saat 14.15'te Teterboro, New Jersey'den havalandı ve 16.06'da Fort Lauderdale, Florida'ya indi. HondaJet böylece 960 mil mesafeyi 43 bin fit irtifada uçarak 2 saat 51 dakikada tamamlamış oldu. Karşı yönden esen 60 knot hızındaki rüzgar ve yüksek hava sıcaklığı altında gerçekleşen uçuşta HondaJet 396 knot (456 mil/s, 734 km/s) ortalama hıza ve 414 knot (478 mil/s, 769 km/s) maksimum hıza ulaştı.
Boston-Palm Beach uçuş rekoru için 19 Temmuz 2016 tarihinde saat 07.18'de New Bedford'dan havalanan HondaJet, 09.16'da Palm Beach'e indi. Böylece HondaJet 1.060 mil mesafeyi 2 saat 58 dakikada tamamlamış oldu. Karşı yönden esen 30 knot hızındaki rüzgara karşı başarılı bir uçuş gerçekleştiren HondaJet 385 knot (443 mil/s, 713 km/s) ortalama hıza ve 422 knot (486 mil/s, 782 km/s) maksimum hıza ulaştı.

ŞOFÖRLERİ İŞSİZ BIRAKAN OTOMOBİL
Lüks otomobil markası Bentley, en hızlı Flying Spur modelini tanıttı. Bentley'in 325 km/s maksimum hızı geçen ilk dört kapılı otomobili Flying Spur W12 S, daha fazla güç, tork ve tepki almak isteyen kullanıcılara daha sportif bir deneyim sunuyor.
Flying Spur W12 S, 6.0 litrelik, çift turbo W12 motorundan daha yüksek güç ve tork üretimi sunuyor. Daha dinamik bir sürüş için motor gücü 625 bg'den 635 bg'ye, tork da 800 Nm'den 820 Nm'ye yükseltildi.
Güçte meydana gelen artış, Flying Spur W12 S'in 325 km/s maksimum hıza ulaşmasını sağlıyor. Böylece 325 km/s sınırını aşan ilk dört kapılı Bentley, 0-100 km/s hızlanmasını 4.5 saniyede tamamlıyor.
Flying Spur W12'nin rafine sürüş deneyimini koruyan akıllı süspansiyon ayarı sayesinde, hem şoför tutmak hem de otomobili kendi kullanmak isteyenler için lüks bir sedan olma özelliğini koruyor.
Flying Spur W12 S'de yeni ve iyileştirilmiş dinamik yeteneklerin de izlerini taşıyan bir dizi tarz unsuru yer alıyor. Beluga parlak radyatör ızgarası ve aydınlık çerçevesi, arka difüzör ve opsiyonel karbon elyafı kaplama gibi bir dizi siyah renkli ayrıntı bu modele, güçlendirilmiş performansıyla uyum gösterecek şekilde daha dramatik ve amaca uygun bir görünüm kazandırıyor.
Bentley'in tasarım ekibi, geleneksel Bentley tarz unsularını sportif bir anlayışla birleştiren atletik bir karakter yarattı. Keskin özellikli hatlar, sert arka yapıyı tamamlarken, LED gündüz farları, gizli siyah unsurlar ve tarz sahibi alaşımlı jant seçenekleri, Flying Spur'a modern bir dokunuş sağlıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA