Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Ağalar uzaya çıktı

Tarım ile uzay teknolojisi artık elele çalışıyor. Konya Tarım Fuarı'ndaki uydudan kontrol edilen traktörler Türkiye'deki ekili alanların toplamı konusunda bilgi toplarken bir yandan da yolunu şaşırmadan tarla sürüyor

Züğürt Ağa filminde toprak sahiplerinin en naif örneğini görmüştük. Konya Tarım Fuarı'nda uydu teknolojisini kullanan modern traktörler yeni nesil çiftçilerin habercisi oldu. 220 bin euro değerinde traktörler uydu kontrolünde hiç zik zak yapmadan tarla sürüyor.Üstelik beş dönümlük alanda bir dönümlük kaybı ortadan kaldırıyor. Ayrıca yakıt tüketimini azaltan tedbirler de kullanılıyor. Tarım Fuar'ında çiftçilerin traktörlere tutkuyla bakışlarını görünce aklıma ister istemez Züğürt Ağa filmindeki unutulmaz sahnelerden biri geldi. Şener Şen'in gönlünün kaydığı Kiraz'ı görünce Kekeç Selman'ı işe almak için uydurduğu bahaneyi düşündüm. Kahyanın, "Bizde motor yoktur" sözüne rağmen, Ağanın "Belki alırız" yanıtını ve Kiraz'a bakışını.. Ağa'nın gözü gibi bakıp sevdiği at Şahin'in yerini köylerde uzun yıllardır traktörler almış durumda. Gelin gibi süslenen traktörler için hazırlanan süsler görülmeye değer. Köylünün at veya öküzle kurduğu ilişkinin yerini traktörler dolduruyor. Uydu kontrollü 400 beygirlik Massey Ferguson v pilot kabinine çıkarken iki metrelik yükseklikteki tekerleğinin üstüne çıkmış delikanlıyı "düşüp bir tarafını kıracaksın" diye uyardım. Karşılığında "Abi sen ne diyorsun? Ben bu alet için ölümü göze almışım" yanıtını duyunca şaşırıp kaldım. Asıl büyük şaşkınlık kabinin içine oturunca oldu. Son derece modern kabindeki joystick gibi kumandalar uçak kokpitlerini hatırlatıyordu. Uydu kontrollü MF8700'ün 220 bin euro'luk fiyatını duyunca dilim tutuldu. Bu traktörden bir tane Adanalı bir çiftçiye satılmış bile..

KOKPİTTEN FARKSIZ
Minimum 5-6 bin dönümlük arazilerde kullanılan bu dev traktörlerin sürücü (operatör) koltuğu otobüs ya da uçak koltuklarıyla yarışır. Koltuğun rahatlığının yanısıra her türlü soğuk ve sıcak hava şartlarında çalışan klimaları var. Ekranda her komut takip ediliyor. Tarım ekipmanları dev traktörün önüne ve arkasına takılarak kullanılıyor. Üstelik bu kumanda bölümünde sürücüler için her türlü konfor bulunuyor. Türkiye'de bölünen ariziler yüzünden topraklar oldukça küçük. Büyük uydu sistemi kullanan traktörleri büyük toprak sahipleri ve TİGEM (Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü) kullanıyor.

İPHONE TUTKUSUNDAN BETERİ MASSEY FERGUSON!
Akıllı telefonunu elinden düşürmeyen pek çok insan tanıdım. Telefonuna veya bilgisayarına sıkı sıkıya bağlı çok insan da... Özellikle iPhone fanatiği insanların mantık dışı davranışlarına pek çok kez şahit olduğum için traktör tutkunlarını hiç yadırgayamam. Ancak yine de koca koca adamların 400 beygirlik MF8700'ün kontağını çalıştırınca "Gaza bas, gaza bas" diye hep bir ağızdan seslenip jest ve mimiklerle bana gaz vermelerini anlamakta zorlandım. Ancak Ceyhan'da çocukluk yıllarını geçirmiş biri olarak çocuğunun sünnet düğününü, evililik törenini hatta cenazelerini bile traktörle yapan insanları hatırlayınca çok da anlaşılmayacak birşey yok dedim.

TRAKTÖR BİZDE BİNEK ARAÇ
Avrupa'da ve pek çok ülkede traktör sadece tarlada kullanılan endüstriyel bir araç. Oysa Türkiye'de insanlar için statü sembolü bir binek araç muamelesi görüyor. Emniyet kemeri şartı getirilmiş. Avrupa'da traktörler sürüm yapılacak tarlaya kadar farklı araçlarla taşınıyor. Oysa Türkiye'de karayolunda seyretmeleri oldukça sıradan bir görüntü.

YENİ KUŞAK FACEBOOK ÇİFTÇİSİ
Aslında yeni kuşak çiftçiler sorunlarını da, düğünlerini de, kötü günlerini de Facebook üzerinden paylaşıyor. Mahsulün son durumunu da, iyi günü de kötü günü de sosyal ağ üzerinden aktarıyor. Aşı günlerini SMS ile bildiren tarım birlikleri de var. Çifçi Kayıt Sistemi dışnda en büyük dijital topluluk Facebook üzerinden örgütlenmiş durumda. Aslında devlet kurumları Facebook üzerinden yapılan bu örgütlenmeyi kullanarak mesajlarını Facebook, YouTube sayfalarından kolayca paylaşabilir. Aşılama, ilaçlama, tohum, sulama ve hayvancılık konusunda videolu eğitimler Facebook ve YouTube üzerinden kolayca paylaşılabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA