Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Eksi 10 ya da artı 50 derece... Teknolojiden kaçış yok!

Akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve tabletler, deniz suyuna, en sert darbelere, eksi 10 veya artı 50 dereceye rağmen aman demeden çalışmaya devam edecek. Mobil ağlar 4.5G ve fiber ağlarla bizi her yerde takip eden teknoloji sayesinde işe kesintisiz devam

İstanbul trafiğinde vapura koşarken ya da taksiye binerken telefonu düşürmek şansız ama sıradan bir durum. Çalışırken laptop'unun üstüne kahve döken, şarj kablosuna takılıp bilgisayarını düşüren insanların sayısı da az değil. Gündüz anne ve babanın iş için kullandığı tablet, akşamları çocuğun oyuncağı haline geldiğinde kırılıyorsa önlem almanın zamanı gelmiş demektir. Kırılan akıllı telefon ekranları, parçalanan dizüstü bilgisayarlar yaşadığımız koşulların doğal bir sonucu. 4.5G ile hayat daha çok hızlanırken sırf bu yüzden telefon, tablet ya da bilgisayarlardan uzak durmak ise çözüm değil. Yıllar önce bir televizyon reklamında buzdolabına uçan tekme atan Malkoçoğlu yani Cüneyt Arkın, dayanıklı ürün vurgusunu öne çıkarıyordu. Dayanıklı ürüne talep günümüzde de giderek artıyor. Ürünler dayanıklı olmadığında da bu özelliğe sahip aksesuvarlar seçiliyor.

IP DEĞERİ SAĞLAMLIĞI ÖLÇÜSÜ

Akıllı telefon ve tabletler için dayanıklı kılıflar yapılıyor örneğin. Tamamen zorlu koşullar için hazırlanan sağlam bilgisayarlar da artık hayatımızın bir parçası. Dizüstü bilgisayar, telefon, tablet ve aksesuvarlar, Uluslararası Dayanıklılık Değeri (IP - International Protection Marking) veya 810G gibi Amerikan ordusunun kullandığı standartlar üzerinden tanımlanıyor. Yani aldığınız cihazların IP değerleri suya, darbeye dayanıklı olup olmadığını gösteriyor. Cihaz, ne kadar yüksekten düştüğünde sağlam kaldığına, su altında hangi derinlikte ve ne kadar süre kalabileceğine göre farklı numaralar alıyor. Bu numaralar cihazın dayanıklılık derecesini de belirliyor. Asker ve güvenlik birimleri ile şantiye ortamında, aşırı soğuk veya sıcak doğa koşullarında çalışanlar için dayanıklı teknolojik ürün kullanımı zorunlu. Sahada zor koşullarda zarar görmeden iş yapmaya devam edecek ürünlere ihtiyaç duyuluyor. Soğuk-sıcak, sert darbeler, toz ve su teması gibi konuların kullanıcıların çalışmasını sınırlamaması gerekiyor.

EKSTRA DAYANIKLILIK

Cihazların yapımında dayanıklı olması için magnezyum gibi farklı alaşımlar, uçaklarda kullanılan nano malzemeler seçiliyor. Böylece cihazlar ekstra dayanıklı ürünlere dönüşüyor. Üstünden otomobille geçme, çok yüksekten sert zemine bırakılma gibi testler gerçekleştirilerek dayanıklı olduğu vurgusu yapılıyor. Sıvı teması tehlikesine karşı da özel tasarımlar kullanılıyor.

DAYANIKLI DİZÜSTÜ AİLESİ
Uzun süredir dayanıklı dizüstü bilgisayar üreten firmalar var. Bunların başında Panasonic geliyor. Dell de bu dayanıklı ürün ailesine birkaç dizüstü bilgisayar katılmasını sağladı. Türkiye'de de satılmaya başlanan Dell Latitude 12 Rugged Extreme ve Dell Latitude 14 Rugged Extreme dizüstü bilgisayarlar en zor ortamlarda dahi en iyi performansı Microsoft Windows 10 ile birlikte sunuyor. Toz, rutubet, düşme, sallantı, aşırı sıcak ya da soğuk hava gibi kullanıcıların önüne çıkan zorlayıcı tüm koşullara karşı özel olarak üretilen Dell Latitude Rugged Extreme serisi, askeri hizmetlerde, kamu güvenliğinde, üretimde ve benzeri alanlarda tercih ediliyor. Darbe önleyici ultrapolimer, güçlendirilmiş magnezyum bileşeni gibi materyallerden oluşan yapısıyla Dell Latitude Rugged ailesi, aşırı sıcaklara karşı geliştirilen dördüncü nesil QuadCool termal yönetim özelliğini sunuyor. Latitude 12 Rugged Extreme 8,5 saat, Latitude 14 Rugged Extreme 14 saate kadar kullanım ömrü yaratıyor. Beşinci nesil Intel işlemci mobil geniş bant, SSD depolama ve dahili GPS yeteneği var.

DARBELERE, SOĞUĞA SICAĞA DAYANIKLI
Kırılan tablet ekranı olunca akıllı telefondan daha çok can yakıyor. Tabletler de zırha bürününce düştü düşecek korkusundan eser kalmıyor. Panasonic Toughpad, 7 inç ekran boyutuna sahip tamamen dayanıklı Windows 8.1 işletim sistemli tableti piyasaya sürdü. P540 gr ağırlığında ve 18 mm kalınlığındaki Toughpad FZ-M1, toz ve suya karşı uluslararası IP65 direnç standartlarını karşılıyor ve eksi 10 ila artı 50 derecede verimli bir şekilde çalışabiliyor.

GAZOZ KAPAĞI BİLE AÇAN KILIF
Eğer sürekli bu zorlu koşullarda yaşıyorsanız, gerçekten güçlü aksesuvarlara sahip olmalısınız. 4 bin TL'nin üstünde para ödediğiniz iPhone 6S Plus için ömür boyu garantili güçlü bir kılıf doğru tercih olur. Gazoz kapağı açan ZVEA veya Otterbox'ın en sert müdahaleye bile dayanıklı kılıflarınğn fiyatları biraz yüksek olsa da sürekli zorlu koşullarda çalışanlar için uygun bir çözüm olacak. Bu kılıfların her birinin belli dayanıklılık standartları var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA