Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Cep telefonunda ihtiyaca yönelik çözümler

Apple iPhone için artık üç farklı ekran seçeneği var. Ekonomik fiyata ve 4 inç ekrana sahip iPhone SE, tüketicinin en çok tercih ettiği popüler iPhone 6S ve büyük, yüksek çözünürlüklü ekranı ile iPhone 6S Plus

Özellikle küçük ekranın kullanım kolaylığını sevenlerin merakla beklediği, tek elle daha kolay kullanılan iPhone SE sonunda vitrine çıktı. Böylece iPhone için üç farklı ekran seçeneği doğdu. Siz #ikiaradabirderede kalmayın diye tüketicinin tercihini @yapıkredi desteğiyle Twitter üzerinden anketle ölçmeye çalıştık. Yaklaşık 16 bin 500 kişi tercihini işaretledi. Tahmin ettiğiniz gibi iPhone 6S ilk sırada yer aldı.

UCUZ DEĞİL EKONOMİK
Tek elle kullanıma uygun iPhone SE, 4 inç ekranıyla altın oranın geri dönmesini sağladı. Anket sonuçlarında yüzde 15 ile son sırada yer alsa da iPhone SE pek çok kişinin ilk tercihi olabilir. 2015 yılında 30 milyon 4 inç ekranlı iPhone satıldığını düşünecek olursanız, Apple'ın bu ekran boyutuna niye geri döndüğünü anlamak kolay olur. Büyük ekran akımının hala canlı olduğu bir anda 4 inç telefon çıkarmanın en önemli sebebi, gelişmekte olan pazarlar. 16 GB depolama kapasitesine sahip iPhone SE 1999 TL fiyatla 4 Nisan'da Türkiye'de satışa çıkacak. Türkiye'de yüksek vergi oranları yüzünden yaklaşık 600 dolara satılacak telefon pek de ucuz değil. Ancak ekonomik bir iPhone seçeneği olarak karşımıza çıkıyor. Apple iPhone'un Android platformuna göre çok farklı deneyim yaşatması, uygulama ve aksesuvar ekosisteminin gücü tüketicinin tercihinde etkili oluyor.

TÜKETİCİ ORTAYOLU BULDU
iPhone SE, Apple'ın Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan pazarlarda yüksek satış yapmasına yardımcı olacak. Uygun fiyatlı Android telefonların karşısında güncel küçük ekranlı bir seçenek çıkmış oldu. Yaptığımız ankete katılanların yüzde 45'inin tercihini iPhone 6S'ten yana kullanması tesadüf değil. 6S'in yüksek oranda tercih edilmesinin sebebi, iPhone 6S Plus'a göre uygun fiyatı, iPhone SE'ye göre büyük ekranı. Uzun lafın kısası "Tüketici ortayolu buldu" diyebiliriz. Yoksa telefonların özellikleri hemen hemen aynı. iPhone SE'nin ön kamerasının 1.2 megapiksel olması özellikle özçekim sevenler için pek iyi bir değere sahip değil. Ancak deneyim sizi hiç üzmüyor. Arkadaki 12 megapiksel kamera abilerinden geri kalmıyor. Büyük ekranı deneyimleyen bir tüketicinin 4 inç bir telefona dönüş yapması zor. Ancak pek çok kişi de kolay taşınan güçlü telefonu tercih edebiliyor.

Jüri anket sonuçlarını değerlendirdi
Amerikan filmlerinden görmeye alışkınsınızdır. Hakim, savcı veya avukatın itirazı üzerine jüri üyelerine döner "Jüri bunu dikkate almasın" der. İşte bizim jürimiz hemen her soruya yanıt olacak genel bir rehber oluştururken, akıllı telefon seçerken #ikiaradabirderede kalanlara fikir vermeye çalıştı. İlk olarak da şu sıralar gündemde olan Samsung Galaxy S7 Edge ve LG G5 telefon modellerine bakıp #ikiaradabirderede kalanlara destek olduk. Hangi telefonun ne üstünlüğü var, bir de editörlerin gözüyle bakın istedik.

Hakkı Alkan @ShiftDeleteNet kurucusu

En iyi ortalama çözüm
En belirleyici faktör ekran boyutu. Telefonu tek elle mi kullanmak istiyorsunuz, içeriği daha büyük ekranda okumak mı hoşunuza gider, bunları belirlemek lazım. Diğer faktör de pil. Ekran büyüdükçe pil kapasitesi de büyüyor. Amaç, en kaliteli video ve fotoğrafı çekmekse, 6S Plus'ın video çekerken görüntü sabitleme teknolojisi de çok iyi sonuçlar çıkartıyor. Tüketici fiyat ve özellikler arasında kendisine en yakın olan modeli tercih ediyor.

Sabri Küstür @Teknoblog yayın yönetmeni

Güncel ve kuvvetli
Ekran büyüklüğü ve ergonomi arasında en iyi dengeyi iPhone 6s kuruyor. Telefonu tek elle tuttuğunuzda ekranın büyük bir bölümüne zahmetsizce erişmeniz mümkün. Ayrıca ekranın büyüklüğü ve çözünürlüğü de fazlasıyla tatmin edici. Bu nedenle öncelikli seçimim iPhone 6s. İnsanların giderek daha fazla büyük ekranlı akıllı telefonları tercih ettiği bir zamanda iPhone SE'nin ekranı biraz küçük kalıyor. Buna rağmen iPhone SE uygun bir maliyetle güçlü ve güncel bir iPhone sahibi olmayı mümkün kıldığı için oldukça cazip görünüyor.

Hasan Genç @Teknokulis y. yönetmeni

Her ihtiyaca uygun
Apple, yeni duyurduğu 4 inç ekrana sahip iPhone SE modeliyle herkese uygun bir iPhone var diyor. Bütçe dostu, tek elle kullanıma uygun model arayanlara iPhone SE, yüksek performans ve biraz geniş ekran isteyenlere 4.7 inç ekranlı iPhone 6s, iPhone kullanım keyfini büyük ekranda yaşamak isteyenlere 5.5 inçlik iPhone 6s Plus. iPhone 6s Plus, 12 saate kadar internet kullanımına imkan sunan pil kapasitesiyle bir günü rahatlıkla tamamlıyor. En yüksek piksel yoğunluğuna ve en büyük ekrana sahip iPhone 6s Plus bir adım önde.

En iyi uygulama deneyimi
Uygulama sayısı ve kalitesi akıllı telefonun yetenek sınırlarının belirlenmesinde son derece etkili. Ücretli ya da ücretsiz uygulama konusunda Apple, rakip platformlardan daha etkili. Android platformunun uygulama sayısı fazla olsa da kalite ve ücretli indirme oranının yüksek olması tüketici ve geliştiricilerin iOS platformunda buluşmasını sağlıyor.

4.5G için hazır
Apple iPhone SE ile birlikte tüm ekran boyutlarında mobil genişbant deneyimi yaşamak mümkün olacak. WiFi ve 4.5G şebekesi üstünden HD kalitede sesli görüşme yapmak da olası. Şebekede indirme ve yükleme hızlarında iyi bir deneyim yaşanabilecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA