Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİLEK GÜNGÖR

Ekonomide topyekün mücadele

Ekonomi yönetimi, darbeyle devrilmeyen ülkenin ekonomiyle alaşağı edilmemesi için, görülmemiş bir koordinasyonla, 6 gündür 7/24 teyakkuzda çalışıyor

15 Temmuz gecesinden bu yana Türkiye'de olağanüstü günler yaşıyoruz. Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) kalkıştığı darbe teşebbüsünü püskürten halk demokrasiye sahip çıkmak için 6 gündür meydanları bırakmıyor. Ekonomi yönetimi de darbeyle devrilemeyen ülkenin ekonomiyle alaşağı edilmemesi için 6 gündür 7/24 teyakkuzda çalışıyor. Hatta daha önce hiç görmediğimiz kadar büyük bir koordinasyon içinde... Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Sermaye Piyasası Kurulu, Borsa İstanbul ve Türkiye Bankalar Birliği bu topyekün mücadelede başı geçiyor. Merkez Bankası pazar günü bankalarla bir araya gelerek likidite önlemlerini aldı. Piyasalar an be an takip ediliyor. Dövizin yükselişi karşısında Merkez henüz silahını çekmedi. Elinde 30 milyar dolar kullanılabilir rezerv var. Ama şu anda ona gerek duyulmuyor. Çünkü, kamu kurumları ve bankaları devrede... 7 milyar dolara yakın döviz satıldı. Dolar, darbe teşebbüsünün ardından gelen Standard&Poor's'un (S&P) alelacele not indirimi ve dün açıklanan Olağanüstü Hal (OHAL) kararını bahane ederek piyasadan çıkmaya çalışanlar olsa dahi 3.09 TL'den aşağı çekildi.

RAPORLAR İNCELENİYOR
Kamu bankaları ve BDDK piyasadaki şok dalgasını yönetmeye çalışıyor. BDDK Başkanı, dün fırsatçılık yapılmasına izin vermeyeceklerini belirterek, bankaların 15 Temmuz sonrası yazdıkları raporları da incelediklerini belirtti. Bankacılardan öğrendiğimiz kadarıyla piyasadan pazartesinden bu yana 1.2 milyar dolar çıktı. Şokun kısa sürede atlatılacağına dair emareler de geliyor. Mevduat faizleri yüzde 11.30'dan 11.45'e çıktı. Bono faizleri yüzde 9.20'den 10.20'leri gördü. Bankacılar, mevduatta faizi yükselterek dövize yönelimin önünün kesilmeye çalışıldığını söylüyor. Vahim bir durum olmadığını belirten bankacılar, "Şu anda her şey bu şekilde girerse hızlı toparlanılacak gibi görünüyor" diyor.

SPK'DAN ÇOK KRİTİK HAMLE
Borsa İstanbul, darbe teşebbüsünden sonraki haftanın ilk işlem gününde yüzde 7'ye yakın düştü. Hükümetin 'kararlılık' mesajlarıyla toparlanmaya başladı. Önceki gün bir kademelik not indirimi yapan S&P, piyasada Moody's ve Fitch'i tetikleyeceği algısı oluşturmasaydı bugün düzelmeyi daha rahat hissedecektik. Sermaye Piyasası Kurulu, (SPK) dün çok önemli bir karara imza attı. Kurul, halka açık şirketlerin borsada kendi hisselerinin geri alımı ile ilgili düzenleme yaptı ve açığa satışla ilgili uyarılarda bulundu. Genel kurul kararlarınca alınmış bir karara bağlı olarak yürürlülükte bir hisse geri alım programı olmayan şirketlere, özel durum açıklaması yaparak limitsiz geri alım hakkı getirilmdi. Açığa satışlarla ilgili olarak ise, teminatlandırma ve kurallara uymayanlara yasal işlem yapılacak.

İŞ DÜNYASI DA HAREKETE GEÇTİ
İş dünyası örgütlerinin de darbe teşebbüsünü kınayan mesajların dışında elini taşın altına koyduğunu biliyoruz. TOBB, yurtdışındaki muadil örgütleri arayıp Türkiye'deki durumu, ekonomide herhangi bir sıkıntı olmadığını, FETÖ'nün darbe teşebbüsü sonrasında kamu kurumlarında büyük bir temizlik operasyonu başlatıldığını anlatıyor. DEİK de iş konseylerinin yurtdışındaki temsilcilerine ilk günden bu yana telefon açıyor, e-mail gönderiyor. Keza, TİM de ihracat ayağında devrede...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA