Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİLEK GÜNGÖR

Çarşı pazar bankasıyız

Halkbank Genel Müdürü Taşkesenlioğlu, 9 ayda sektördeki toplam KOBİ kredisi artışının % 42’sini sağladıklarını belirterek, “Biz çarşı pazarla iç içeyiz” dedi

Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu, SABAH'a değerlendirmelerde bulundu.

Bankalar Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın açıklamalarından sonra faiz indirim dalgası başlattı. Madem marjınız vardı indirim için neden beklediniz?
Halkbank olarak hiçbir zaman kaynaklarımızı kasada tutmadık ve sahip olduğumuz tüm finansal kaynakları ekonomik canlılık için seferber ettik. Hiçbir koşulda sorumluluk almaktan kaçınmıyor, ülkemiz için gerektiğinde elimizi değil kendimizi taşın altına koymaktan da asla imtina etmiyoruz. Bankamızı büyütmek için var gücümüzle çalışırken; ülkemizin geleceğine duyduğumuz yürekten bağlılıkla Türkiye'nin büyümesine de hep daha fazla katkı veriyoruz. Para politikasındaki dengelerin banka faizlerine olumlu yansımalarının süreceğini ve piyasadaki canlılığın artacağını düşünüyorum. Yapılan faiz indirimlerine "sahip olunan marjlardan feragat ediliyor" gözüyle bakmak değil, bankacılık sektörünün zorlu sınavlar veren Türkiye'ye ve Türk halkına desteği olarak yorumlamak daha doğru olacaktır.

ESNAF BANKACILIĞINDA ÖRNEĞİZ
Başbakan "Çarşı pazara makul davranın" dedi. Sizce bankalar ayarı mı kaçırıyor?
Bankalarla ilgili genel bir değerlendirme yapmam mümkün değil ama Halkbank özelinde çarşı ve pazarla iç içeyiz. Esnafın ihtiyaç duyduğu her an onların yanındayız. Bakın, 2015'te 10.1 milyar TL olan esnaf kredilerimiz 2016'nın ilk 9 ayında 9.1 milyar TL olarak gerçekleşti. Kredi bakiyesinde de sağladığımız yüzde 25 artışla da bu alandaki toplam kredi riskini 16 milyardan 20 milyara çıkardık. 9 ayda bankamız bünyesinde kredi kullanan esnaf sayısı 173 bini, bakiyesi bulunanların sayısı da 424 bini geçti. Esnaf bankacılığı konusunda tüm bankalara örnek olacak bir seviyede olduğumuzu söyleyebilirim.

KOBİ'DE ARTIŞIN % 42'Sİ BİZDEN
Mevduat faizi yarışı bitecek mi?
Kredi faizlerinde bu çapta geniş düzenlemeler yapılırken, bankalar arası mevduat yarışının kesinlikle son bulması gerekiyor. Mevduat maliyetleri makul seviyelerde tutulmadığı müddetçe, bu alandaki rekabetin doğrudan kredi faizlerine yansıma riski bulunuyor.

Önümüzdeki günlerde ticari kredi faizlerinde bir indirim bekleyelim mi?
Piyasadaki kaynak maliyetlerine bağlı olarak, tüm ürünlerimizde en uygun koşulları oluşturmak üzere çalışıyoruz. 3. çeyrek sonunda KOBİ kredilerinin de dâhil olduğu toplam ticari kredilerimizi 2015 yıl sonuna göre yüzde 15.4 artışla 115 milyar TL'ye yükselttik. 9 aylık döneminde KOBİ kredilerimizi yüzde 13.7 artırarak 54.9 milyar TL'ye ulaştırdık. Aynı dönemde KOBİ kredileri yüzde 4.1 seviyesinde artan sektörün çok üzerinde gerçekleştirdiğimiz büyüme performansımız ile 2014 yılsonunda yüzde 11.75, 2015'te yüzde 12.42 olan pazar payımızı Eylül 2016'da yüzde 13.58'e yükseltmeyi başardık. 9 aylık dönemde, sektördeki toplam KOBİ kredilerindeki artışın yüzde 42'sini Halkbank olarak tek başına gerçekleştirmiş olmamız da bizim için bir gurur nişanesi oldu. Kredi faiz oranlarındaki indirimlerimize devam ediyoruz.

KREDİ GERİ ÇAĞIRMA YOK
Kredi geri çağırmalara ilişkin şikâyetler var piyasada. Böyle bir durum var mı?
Türkiye olarak 15 Temmuz sürecinde yaşanan kesintiler nedeniyle zorlu bir dönemden geçiyoruz. Bu süreçte sektörümüze düşen en önemli görev, yatırımcıların ve üreticilerin önünü açmak ve ekonomiyi kesintiye uğratmamaktır. Böyle bir ortamda, hiçbir bankanın kredileri geri çağırmayı aklından bile geçirmeyeceğine inanmak istiyoruz.

128 MİLYONLUK YAPILANDIRMA GERÇEKLEŞTİ
Bugüne kadar ne kadarlık bir yeniden yapılandırma gerçekleştirdiniz?
Şu ana kadar 27 bin adet yeniden yapılandırma talebini işleme aldık. Toplam tutarı 128 milyon TL'yi aşan bu işlemlerin büyük bölümünü de kredi kartı yapılandırmaları oluşturuyor. Bankamızın kredi kartı yapılandırmalarındaki vade dağılımına baktığımızda, işlemlerin yaklaşık yüzde 98'ini 48 ay ve altındaki vade taleplerinin oluşturduğunu görüyoruz. Bu durum tüketicilerimizin borçlarını bir an önce geri ödeme konusundaki istekliliğinin bir göstergesi ve onlara bu konuda bir esneklik daha sağlayabilmiş olmaktan memnuniyet duyuyoruz.

FAİZLER DAHA DA İNEBİLİR
BDDK'dan bir adım bekliyor musunuz?
Müşteri ihtiyaçlarını yakından takip eden ve onların memnuniyetini her şeyin üstünde tutan bir kurumuz. Bundan sonraki süreçte de halkımızın ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmaya ve Halkbank olarak bu konuda öncü olmaya kararlıyız. Finans piyasalarındaki bu isteklilik devam ettiği sürece, kredi faiz oranları daha makul seviyelere gelecektir. Oluşan yeniden fiyatlamalarla birlikte mevduat faizlerinde aşağı yönlü gerçekleşecek hareket, önümüzdeki dönemde kredi faizlerinin daha etkili düzeyde aşağı çekilmesini sağlayacak. BDDK'nın bankaların maliyetlerini azaltıcı yönde atacağı adımlar da faize olumlu yansır.

FETÖ SIKINTI OLUŞTURMAZ
Sizin banka olarak FETÖ şirketlerine ilişkin bir riskiniz var mı?
Bugün bankacılık sektörü genelinde FETÖ üyeliği sebebiyle hakkında işlem yapılan şirketlerin toplam riskinin 5 milyar TL'ye çıkabileceği öngörülüyor. Ancak hükümetimiz bu konuyla ilgili önlemlerini almış durumda. Bahsi geçen şirketlere Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun kayyum olarak gönderilmesi, bu konuyla ilgili bankacılık risklerini de ortadan kaldırdı. Bu konunun Halkbank da dâhil olmak üzere bankacılık sektörü için bir sıkıntı oluşturacağını öngörmüyoruz.

ORTAK BİLİNÇ YARATMAYA ÇALIŞIYORUZ
Ekonomide 15 Temmuz'dan sonra başlatılan 'seferberlik' haline banka olarak ne katkınız oldu?
Bu sürecin adının 'ekonomik seferberlik' olduğunun altını her fırsatta çizerek de tüm kesimlerde ortak bir bilinç yaratmaya çalışıyoruz. Darbe girişiminin yaşandığı süreci de kapsayan 3. çeyrek bilançolarımız da bu konudaki kararlılığımızın bir göstergesi. Bu dönemde Halkbank, toplam aktiflerini 211.3 milyar TL'ye yükseltti. Toplam mevduatı 137.6 milyar TL'ye ulaşan bankamızın, 2016'nın üçüncü çeyreği sonunda toplam kredileri 190 milyar TL'ye, net kârı ise 2 milyar 195 milyon TL'ye yükseldi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA