Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİLEK GÜNGÖR

‘Varlık’ için soru sormak yok

Varlık Barışı için “Köprüden önceki son çıkış” diyerek vatandaşlara seslenen Maliye Bakanı Ağbal, bankalar ve aracı kurumlardaki kafa karışıklığını giderecek bir tebliğ yayımlanacağını belirtti. Ağbal, “Bankalar parayı getiren vatandaşın kim olduğuna bakacak ama yedi ceddini sormayacak” dedi

Maliye Bakanı Naci Ağbal, önümüzdeki günlerde enerjilerini Varlık Barışı'na ayıracaklarını belirterek, bundan yararlanacaklara "Bu köprüden önceki son çıkış" çağrısı yaptı. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Ekonomi Bakanlığı himayesinde düzenlediği 'İhracat Zirvesi'nde düzenlenen sohbet toplantısında konuşan Ağbal, Varlık Barışı konusunda bankalar ve aracı kurumların kafa karışıklığı yaşadığını belirterek, "İkincil düzenleme hazırladık. Bankalar ve aracı kurumlara göndereceğiz. Bir hafta içinde görüş alıp yayımlayacağız" dedi.
Vatandaşın bankaya veya aracı kuruma gittiğinde sorgalanmayacağını anlatan Ağbal, şöyle konuştu: "Piyasada 'bankalar parayı getirdiğimizde 40 tane soru soracak' diye bir algı var. Hayır soru sormayacaklar. Kim olduğuna tabii ki bakacaklar ama yedi ceddini sormayacaklar. Vatandaşlarımız emin olsun, parayı getirdiklerinde hiçbir vergi incelemesi olmayacak." Varlık Barışı'ndan gelecek paraya etiket vurulmamasını isteyen Ağbal, "Bizim bir kuruş terör parasına ihtiyacımız yok" dedi.

MALİYE MUTFAKTA ÇALIŞIR
Geçici vergi indirimi yapılıp yapılmayacağına yönelik sorulara da Bakan Ağbal, "Maliye her zaman mutfakta çalışma yapar. Aylık bütçe gelişmelerini takip ediyoruz. Şu an itibarıyla sektörel bir vergi düzenlemesi düşünmüyoruz" yanıtını verdi. Yeniden yapılandırmada 6.5 milyon başvuru geldiğini hatırlatan Bakan Ağbal, "Süreç 25 Kasım'da bitiyor. Peşin ödeyecekler için de ilk taksidi yatıracaklar için de son tarih 30 Kasım. Bu tarihte ödemeyenler için hak kayboluyor" diye konuştu.

KIZIMIN ARKADAŞLARI MERCEDES'İ SORUYOR
Maliye Bakanı Ağbal kamuoyunda çok tartışma yaratan otomobillerden alınan ÖTV'deki sistem değişikliğiyle ilgili de soruları yanıtladı. "Satışlar patladı" diyen Bakan Ağbal, "Kızım doktor. Okul arkadaşı 'Mercedes araba alacağım, babana sorsana ÖTV'si ne olacak' diyormuş" dedi. ÖTV'nin mevcut halinin piyasayı daha çok bozduğuna işaret eden Ağbal, şunları anlattı: "Vergileme ölçütlerini artırdık. Gecikmiş bir düzenlemeydi. Belki de sürprizlerle karşılaşılacak."

KANUNDAKİ ZİMMET MADDESİNİ KALDIRMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de Türkiye'nin kişi başı milli gelirinin 5 yıldır 10 bin dolar, ihracatının 140-150 milyar dolar seviyesinde takıldığını belirterek, "Devasa akıntının olduğu yerde sağlam durmaya çalışıyoruz. Bunu züğürt tesellisi olarak söylemiyorum" dedi. Bankaların kredi iştahındaki ve yapılandırmadaki tavrının 'zimmet' maddesinden kaynaklandığını ima eden Zeybekci, şöyle konuştu: "Havanın hafif bulutlu olduğu dönemlerde finans kurumları bu madde dolayısıyla kredi verirken imtina ediyorlar. Bu maddeyi kaldırmak için istişare ediyoruz. İnşallah o zaman rahatlama olacak."

İSTİHDAMI ARTIRMAK İÇİN FORMÜLLER PAYLAŞILDI
İhracatçılar Zirvesi'nin ikinci gününe katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kıdem tazminatının 40 yıllık mesele olduğunu belirterek, tarafların görüşlerini alacaklarını, 2017'de düzenleme yapmayı istediklerini söyledi. Müezzinoğlu, "Hiçbir iş yeri işçisiz, hiçbir çalışan ve işçi de iş yersiz olamayacağına göre, birbirini tamamlayan, bütünleyen ve birlikte hak ve hukuklarını koruyabilen, bize de bu anlamda sağlıklı hakemlik sağlayan bir rolü inşallah önümüzdeki dönemde yerine getirebilmeyi arzu ediyoruz" dedi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise "Daha fazla istihdam sağlayan, belli limitlerin üzerinde çalışanı olan firmaların daha düşük sigorta işveren payı ödemesini öneriyoruz. 100-250-500 gibi limitler belirlenmesini ve bunların üzerinde çalışanı olan firmaların 1, 2.5 ve 5 puan daha düşük SGK işveren prim indirimi ödemesini öneriyoruz" diye konuştu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA