Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİYETİSYEN GÜLŞEN ALTIN

Çocuğunuz için doğru beslenme önerileri

Küçük yaşta kazanılacak olan sağlıklı beslenme alışkanlığı, ömür boyu sürecek bir davranış biçimi demektir. Çocuklarınızın kilolu bir birey olarak yetişmemeleri ve ileride sağlıklı olmaları için beslenme alışkanlıklarını onlara örnek olarak öğretmeli, doğru besin seçimini anlatmalısınız

Çocuklarınıza doğru beslenme alışkanlığı kazandırarak, gelişimlerinin sağlıklı olmasını sağlar, yaşam boyu doğru beslenme alışkanlığı edindirirsiniz. Küçük yaşta sağlıklı beslenmeye başlamak, sağlıklı olmanın en önemli kurallarından biridir. Çocuklarınızın ileride sağlıklı olması ve kilolu bir birey olarak yetişmemeleri için onlara sağlıklı beslenme eğitimini vermeli ya da profesyonel bir yardım almalısınız. Çocukluk ve ergenlik döneminde obeziteye eğilim gittikçe artmaktadır. Uluslararası Obezite Komisyon Raporu'nda dünya çapında 5-17 yaş arası her 10 çocuktan birinin fazla kilolu ya da obez olduğu bildirilmiştir. Şişmanlık günümüzde; hem gelişmiş, hem de gelişmekte olan ülkelerde önemli bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun en temel nedenlerinden biri de çocukluk çağındaki obezitedir. Çocukluk çağında başlayan şişmanlığın, erişkin yaşlarda devam ettiğine ilişkin birçok çalışma bulunmaktadır. Bir çalışmada okul öncesi yaşlarda şişman çocukların yüzde 26-41'inin, okul çağı çocuklarında şişman olanların yüzde 42-63'ünün; erişkin yaşta şişman kalmaya devam ettiği gösterilmiştir.

YAĞ HÜCRESİ SAYISI ARTAR

Obezite, vücutta yağ dokusunun yani yağ hücrelerinin çapının büyümesi (hipertrofi) ve yağ hücre sayısındaki artış (hiperplazi) olarak tanımlanmaktadır. Çocukluk döneminde kilo artışıyla yağ hücrelerinin sayısı çoğalırken, belirli bir yaştan sonra yağ hücrelerinin hacmi artmaktadır. Yani yağ hücre sayımız, çocukluk dönemine dayanmaktadır. Erişkin dönemdeki kilo kayıplarıyla aslında yağ hücre sayımızı değil, hacmini azaltmış olmaktayız. Çocuk ve gençlik döneminde ortaya çıkan şişmanlığın, gelecekte bu bireylerde birçok sağlık sorununun ortaya çıkmasına neden olacağı düşünülmektedir. Yapılan araştırmalara göre; çocukluk çağında şişman olan bireylerin, yaklaşık yüzde 30'unun ileride şişman olduğu yönündedir.

BESLENME ÖNERİLERİ

Çocuklar düzenli bir şekilde öğün tüketmeye alıştırılmalıdır.
Kahvaltı etme alışkanlığı mutlaka kazandırılmalıdır.
Günlük beslenmesi içerisinde besin çeşitliliği sağlanmalı, tüm besin gruplarına yer verilmelidir.
Hazır meyve suları, şekerli, kolalı, gazlı içeceklerden uzak tutmalı, yeterli su içme alışkanlığı kazandırılmalıdır.
Yemek, ödül ya da ceza olarak kullanılmamalı ve yemek yemesi konusunda çocuğa baskı yapılmamalıdır.
Televizyon ya da bilgisayar karşısında yemek yenilmemelidir.
Süt ya da yoğurt-meyve, ekmek-peynir gibi sağlıklı ara öğünler oluşturulmalıdır.
Çocuğun, ilgisine ve yaşına uygun bir egzersiz programına katılması sağlanmalıdır.
En önemlisi; ebeveynler olarak her konuda olduğu gibi çocuğa beslenme alışkanlıkları konusunda da örnek olunmalıdır. 5-12 yaş aralığı çocuk beslenmesi için en önemli anahtar kelime, besin çeşitliliğidir. Çocuklarınıza besin çeşitliliği sağlamanın yolları şöyledir:
Alışkın olduğu yemekler dışında önereceğiniz yeni yiyecekleri aç olduğunda vermeye çalışın.
Aynı anda birden fazla yeni yemek yerine, her seferinde bir tane yeni yemek sunun.
Yemeği eğlenceli hale getirin; yemeği oyun halinde sunarak, değişik sunumlarla şekil verebilirsiniz.
Yeni yiyecekleri en sevdiği yiyeceklerin yanında sunun.
Yiyeceklerin yanında içecek tüketmemesine gayret edin.

TAZE ATIŞTIRMALIKLAR

Fırında patates: Taze patatesleri elma dilimi şeklinde doğrayıp iki kaşık zeytinyağı ve çocuğunuzun sevdiği baharatlarla harmanlayıp yağlı kağıdın üstüne yerleştirin. 200 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin.
Dondurulmuş yoğurdun içine taze meyveler doğrayıp bir tatlı kaşığı balla tatlandırabilirsiniz.
Fresh yoğurt dipsos ile fırında marine sebzeler: Dipsos için üç yemek kaşığı yoğurt, üç yemek kaşığı süzme yoğurt, bir dal ince kıyılmış taze soğan, ince kıyım maydonoz, karabiberi karıştırın. Sebzeleri zeytinyağı ve baharatlarla fırında pişirip sosla servis yapın.

ÇOCUKLARIN TÜKETMESİ GEREKEN BESİNLER

Proteinler: Protein; çcouğunuzun hücre gelişiminde, enfeksiyonlarla savaşmasında ve oksijen salınımında oldukça önemlidir. Protein değeri yüksek olan besinler:
Kırmızı et
Hindi
Balık
Kurubaklagil
Kinoa
Yumurta
Karbonhidratlar: Karbonhidratlar, vücudun en önemli enerji kaynağıdır. Çocuk beslenmesinde; şeker oranı düşük, lif açısından zengin
kabonhidratlara yer vermek gerekmektedir.
Yulaf ezmesi
Tam buğday spagetti
Çavdar, çok tahıllı veya tam buğday ekmeği
Yağlar: Sağlıklı yağlar çocukların gelişiminde önemli rol oynar.
Zeytinyağı
Doğal tereyağı
Yağlı tohumlar (fındık, fıstık, badem)
Kalsiyum: Kemik ve diş gelişiminin olmazsa olmazlarındandır. Kan dolaşımı, kas ve kalp fonksiyonları için de oldukça önemlidir.
Süt
Yoğurt
Peynir
Tofu
Demir: Sağlıklı kan dolaşımının anahtarıdır.
Kırmızı et
Ciğer
Tam tahıllılar
Fasulye
Kuruyemişler
Tuzu kısıtlayın: Bir çay kaşığı tuz, yaklaşık 2.300 mg sodyum içerir. Fast food'tan, işlenmiş ve paketlenmiş besinlerden çocuğunuzu uzak tutun. Konserveler veya dondurulmuş yiyecekler gizli sodyum içerir. Konserve yerine yiyecekleri mevsiminde tüketme alışkanlığını çocuklarınıza kazandırmaya gayret edin Kızartmaları mönünüzden çıkarın. Sodyumu azaltılmış tuzları kullanmaya gayret edin.

HAFTANIN BESİNİ: FISTIK EZMESİ
Fıstık ezmesi hücre yapısının gelişmesini sağlayan E vitamini içerir. Cildi güzelleştirir ve çok önemli bir antioksidandır. İçeriğinde 49 miligram magnezyum ve 210 miligram civarında potasyum, demir ve çeşitli vitaminler vardır. Araştırma sonuçlarına göre; haftada beş yemek kaşığı tüketmek, diyabet hastalığını yüzde 21 oranında azaltmaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA