Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YAVUZ DONAT

Hoşafın yağı

Yine bir kitaptan... Bir yazı.
Kitap... Yeni Türkiye... Yeni Anayasa Özel Sayısı... 1.160 sayfa.
Kitapta "143 makale" var.
Ayrıca... 6 sivil toplum kuruluşunun raporu... Önerileri. 4 de "Tarihçe." 2013'te yayınlanan kitapta... Kimlerin yazısı yok ki? Recep Tayyip Erdoğan... Abdullah Gül... Devlet Bahçeli... Haşim Kılıç... Mevlüt Çavuşoğlu... Ahmet Altan... Köksal Toptan... Ümit Boyner... Oktay Vural... Süleyman Çelebi... Eser Karakaş... Sami Selçuk... Oltan Sungurlu... Ümit Özdağ... Numan Kurtulmuş... Hepsini yazsak yerimiz yetmez.
Kitaptaki yazılardan birinden... Bir bölüm sunacağız.
Yazan... Prof. Yasin Aktay.
Aktay o zaman milletvekili değildi... Üniversitedeydi.
Kitap... Sayfa 420... İşte Yasin Hoca'nın yazısı:
Anayasayı kurucu meclis veya darbe olmadan tanımayanların durumu biraz, hoşafın normalini bilmediği için kazan kaldıran Yeniçerilerin durumuna benziyor.
Rivayet odur ki, Yeniçeri ocaklarında efrada yemek dağıtan mutfak meydancısı, yemeği koyduğu kepçe ile önce yağlı yemekleri ve pilavı döker, daha sonra da aynı kepçeyi hoşaflara daldırırmış.
Bu yüzden önlerine gelen hoşaflar yağlı olurmuş.
Hoşaftan anlayan ve bu durumu gören Yeniçeri ağalarından birisi meydancıya emir vererek ayrı kepçelerle yemek ve hoşafı koymayı sağlamış.
Ancak bu sefer sofralara giden hoşafların üzerinde alışık olduğu yağ tabakasını göremeyen Yeniçeriler "Hakkımızı yiyorlar, istihkakımızdan çalıyorlar, hoşafımızın yağını kestiler, hoşafımızın yağını isterük..." diye kazan kaldırmışlar.
Şimdiye kadarki bütün Anayasa çalışmalarında olmasından dolayı, kurucu meclisi anayasa yapmanın şartı görenlerin durumu, sivil anayasa çalışmalarına karşı kasıtlı hasmane bir tutum içinde değillerse, en iyi ihtimalle hoşafı yağsız tanımayanların durumuna benziyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA