Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ATİLLA DORSAY

Melodiler diyarında bir gezinti

Tartışmalı ve gerimli bir haftanın ardından, müziğin iyileştirici etkisine sığınarak son çıkan kimi albümler arasında bir gezintiye ne dersiniz? Yerli olanları heryerde bulabilirsiniz, yabancıları ise D&R veya Beyoğlu Mephisto'dan aldım.
TRT, zengin arşivini sunmaya devam ediyor. Son aldıklarım arasında çocukluğumun seslerinden Radife Erten ve Ahmet Üstün'ü de buldum. Ve anılara doğru yolculuğa çıkarken, ikisinin de klasik yorumlarına hayran kaldım.
Türk müziği demişken, Behiye Aksoy'un Hatıralar (Anadolu Müzik) ve de Emel Sayın'ın Türk Film Müzikleri (Yavuz Asöcal/ Esen) albümleri, son derece ilginç. İkincisi özellikle Yeşilçam'ı sevenler için... Bülent Ersoy'un Aşktan Sabıkalı'sı ise (Bordo/Esen) bizlere diva'nın Lady Gaga'vari tavır ve kaprisleri ardında, hala ne kadar iyi bir yorumcu olduğunu hatırlatıyor. Özelikle Tarkan, Erhan Güleryüz, Muzaffer Özpınar veya Orhan Gencebay bestelerinde şarkıcı uçuyor, bizi de uçuruyor.
Sesini çok sevdiğim Salim Dündar bildiğim kadarıyla bir 'best of' yapmadı. Niçin? Son çıkan albümü Ama Sen Yoksun (DMC), sanatçının Yeşim Salkım'la nefis bir düetiyle başlıyor. Ve bir avuç Selahattin Erhan bestesiyle devam edip ünlü (ve anonim) Bir Dost Bulamadım'la bitiyor. Almaya değer...Yine yorulmak bilmez Ömür Göksel ise A Touch of Amore'de ünlü pop standartlarına biraz yorgun, ama deneyimli sesiyle yorum getiriyor (Müzikotek).
Son Türk popu albümümüz Suavi'nin Gülle Diken Arasında'sı (Seyhan). Çok iyi izleyemediğim Suavi, 44. sanat yılına erişmiş. Bu güzel albüm, anladığım kadarıyla bir yeniden basım. O duygulu, kimileriyse sivri mesajlar içeren güzel şarkıları dinlerken, daha nice yıllar diyorum.
Alternatif müziğin kalesi Kalan'dan gelenler arasında, usta caz yorumcusu Yıldız İbrahimova'nın Annemden Rumeli Türküleri/ Balkananatolia 2 albümü var... Opera sanatçısı Selva Erdener'in Düşlerimin Toprağı, Yalçın Tura, Cem Ediz, Selman Ada, Hasan Uçarsu vb. bestecilerimizin özgün parçalarının yanısıra, çok popüler Türk müziği eserlerinin de farklı yorumunu içeriyor... Baklava, Makedonyalı bir grup ve solistleri Elena Hristova'nın bizde çıkan ilk albümleri. Özellikle Sefarad Yahudileri ve dilleri Latino'nun izini süren çalışmada, Üsküdara Giderken'den Kadifeden Kesesi'ne popüler parçaların değişik yorumları var.
Batı popuna gelince...Willie Nelson ve Wynton Marsalis'in aralarına Norah Jones'u da alarak yaptıkları Ray Charles'a saygı albümü Here We Go Again olağanüstü... Ünlü The Manhattan Transfer grubunun albümleri, dijitale geçirilip yayınlanıyor. Bu kez Swing albümlerini aldım ve o eşsiz ritm duygusuna ve üstün vokallere hayran oldum...Ve nihayet, Amy Winehouse'ın vasiyet-albümü Hidden Treasures, sanatçının aslında ne kadar büyük bir yetenek olduğunu ve cazı da hip hop veya rock kadar iyi söylediğini gösteriyor. Ve bu erken kaybın üzüntüsünü arttırıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA