Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ATİLLA DORSAY

Tam bir şölen gecesi

Yazacak çok şey birikti.
ENKA briçlerinin sevgili dostu, bize hep yeni oyun kurallarını inatla öğretmeye çalışan, Galatasaraylı eski voleybolcu, usta dişçi dostumuz Gültekin Gürel'in bir trafik kazası sonucu beklenmedik ölümüne ne kadar üzüldüğümüz...
Veya İKSV müzik festivali kapsamında Muhsin Ertuğrul tiyatrosunda izlediğimiz Hollanda Kıraliyet Balesi'nin verdiği eşsiz huşu duygusu ve estetik keyfi...
Ama sınırlı yazı imkânımı, bugün eşsiz bir ağız tadı şölenine ayırmak istiyorum. Dün Nur Çintay da gayet güzel yazdı.
Ama geçen akşam Anadoluhisarı Lacivert Restoran'da öyle bir gece yaşadık ki... Bir yemek olayını aştı, bir büyük kültür çıkarmasına dönüştü.
Gecenin adı Anadolu Sır Lezzetleri'ydi.
Düzenleyen ise Anadolu Halk Mutfakları Derneği ve Lacivert yönetimi. Uzun yıllardır var olan derneğin kurucusu Adnan Şahin bey, ayrıca Galata'da Kiva ve Berlin'de Honca lokantalarının sahibi. Ülkenin dört bir yanındaki gizli ve saklı lezzetleri, unutulmuş tatları keşfedip lokantalarında hazırlatırken, aynı zamanda kayıtlara da geçiren ve Türk mutfağına büyük hizmet veren biri. Onu tanımaktan çok mutlu oldum.
Lacivert'in usta şefi Hüseyin Ceylan'ın Berlin ve Galata aşçılarıyla ortak olarak hazırladığı yemekler çok zengin ve süper lezizdi. Uzun zamandır beni en mutlu eden yemek oldu bu... Daha 'Karşılama' faslında sumak, nar, kızılcık, koruk, erik vs. ekşileri eşliğinde sunulan nohut ezmeli İskenderun karidesi, yeni dünya (Malta eriği) dolması, tütsülenmiş dana etiyle kavrulmuş çükündürük (pancar) gibi tatlar harikaydı. Sıcak başlangıçlardan tek bir yemeğin adını vermek istiyorum: 'Ilık koyun yoğurdu yatağında Safranbolu safranlı Vakıf tereyağıyla lezzetlendirilmiş Katık Dolması- yanında dereotlu taze iç bakla.' Nasıl, şiir gibi değil mi?
Yemekler böyle sürdü gitti. Adları özetleyerek gidiyorum: Ada usulü midye salma, kömür ateşinde bıldırcın, domates civesi yatağında Çanakkale deniz tarağı. Arada dutlu bir 'sorbe.' Ve ana yemek: erik ve mahlep yemişi eşliğinde Kırklareli kuzusundan yapılmış Pehli. Çeşitli peynirlerle donatılmış bir salata ve tatlı olarak da 'erik çiri ezmesi ile Melengüççeği tatlısı.' Hem kendi adlarını, hem kimi malzemelerin adını ilk kez duyduğumuz yemeklerle bezeli bu zengin menü, o gece lütfedip her yemeği bizzat tanıtan Adnan bey tarafından sunuldu. Ben yaptığı işe böylesine sevgiyle, tutkuyla sarılmış insan az gördüm. O, Lacivert'in sahibi sevgili Fehmi Yaşar ve reklamcı kız kardeşi Hüsran Köse bize mükemmel ev sahipliği ettiler. Ve bu lezzetlerden kimilerinin bundan böyle Lacivert menüsünde de yer alacağını söylediler.
Takdir edersiniz ki bu yazıyı 'ne güzel yiyip içtik' mantığıyla yazmadım. Yemek ve mutfak başlı başına bir kültür olayıdır. Ve bizim çok zengin Anadolu mutfağımızsa, yeterince tanımadığımız bir hazine. Keşke daha iyi bilinse..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA