Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Az uyku yeterli olmaz

Sabahları hep yorgun kalkıyorum, dolayısı ile günlük yoğun tempoya ayak uyduramıyorum. Sağlıklı uyanmak için ne yapmalıyım? F.T./Kayseri

Genç insanların yorgun uyanmalarının en önemli nedeni, kaliteli uyku uyumamalarıdır. Genç oldukları için genellikle kronik bir hastalıkları yoktur. Ayrıca gençliklerinin verdiği ataklıkla kendilerine az uykunun yeteceğini sanırlar. Ancak az uyku yetmez ve uyku borcu birikir.

SEKİZ SAAT UYKU ŞART
Uykusuzluk öncelikle halsizlik ve dikkat dağınıklığına yol açar, ardından da sağlığı bozar. O nedenle genç de olsanız, sekiz saat uyumaya dikkat etmelisiniz. Uykunuzu düzenlemek istiyorsanız, yatak odanızı sadece uyumak için kullanın. Televizyon seyretmek, yemek yemek, bilgisayarla çalışmak ya da kitap okumak gibi aktiviteleri evin başka alanlarında yerine getirin. Bu arada uykuya öncelik vermeyi de unutmayın.

Sedef deriyi pul pul döker

Uzun zamandır sedef hastasıyım ve şimdi parmak eklemlerime vurdu; bir çaresi var mı? C.P./Mersin

Sedef hastalığı (psoriasis) sık rastlanan bir cilt hastalığıdır. Ancak vücudun başka yerlerinde de soruna yol açabilir. Bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmez ama kişinin kendi bağışıklık sisteminin kendi deri hücrelerine karşı geliştirdiği bir hastalık olduğuna inanılır. Sedef hastalığı genellikle pullanarak dökülen deri hasarları olarak kendini gösterir. Bazen de 30-50 yaş arasında başlayan romatizmal şikayetler de tabloya eşlik eder. Buna da psoriatik artrit denir. Böyle durumlarda tedaviye bağışıklık sistemini kontrol altında tutacak ilaçları da eklemek faydalı olabilir.

Bebeğinizi uçakta emzirin

6 aylık bebeğimle uçağa binmem gerekiyor ama kalkışta ve inişte ağlıyor; ne yapmalıyım? N.H./Tekirdağ

Bebeğiniz büyük bir ihtimalle dış hava basıncı ile orta kulağın basıncını ayarlayamadığı için kulak ağrısı çekiyordur. Uçağa binen hemen herkes özellikle kalkışta ve inişte esneyerek ya da burnunu elle tıkayıp hava üfleyerek kulaklarını açar. Çünkü kabin içi basıncındaki hızlı değişikliklere kulaklar cevap veremez ve dışarıdan müdahale ile basıncı düzeltmek gerekir. Benim size tavsiyem; iniş ve kalkışlarda çocuğunuzu emzirmeniz ya da ağzına emzik vermeniz. Bebeğiniz emme hareketi ile basıncı bir ölçüde dengeleyecektir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA