Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Karanlığa ışık tedavisi

Kış saati uygulamasından sonra günler iyice kısaldı. Karanlık kış beni çok kötü etkiler. Işık tedavisi diye bir şey duydum; ne işe yarıyor? N.G./Samsun

Günlerin çok kısaldığı ülkelerde ya da dışarı çıkmanın mümkün olmadığı hallerde kullanılan alternatif tedaviler bulunuyor. Bu yöntemlerden biri; hastayı iyileştirmek için yapay gün ışığı kullanılması.

10 dakik alık tedavi
Bu yöntemde; hasta, 0.5 m ötesine konulan parlak beyaz ışık kaynağına 10 dakika maruz kalıyor. Normal oda ışığından 20 kat daha parlak olan ışığın uygulama süresi, alınan cevaba göre günde 45 dakikaya kadar uzatılabiliyor. Tedavi, bahara kadar sürüyor. Özel tasarlanmış ışık kaynaklarının kullanıldığı tedavinin gözlerde yanma hissi dışında bilinen yan etkisi bulunmuyor. Ayrıca sabahları gün doğuşunu taklit eden ışık sistemleri, geç ve karanlık kış sabahlarını aydınlık bir uyanışa çeviriyor. Bu yöntemle insanlar, sanki bir bahar sabahına uyanır gibi dinç ve dinamik oluyor.

Kulak çınlamasına karşı önlemler

Yıllardır çektiğim kulak çınlamasından kurtulmak istiyorum. Geceleri uyutmayan bu çınlamalar çok sıkıntı veriyor. Bunun için ne yapmalıyım? D.İ./Kars


Müzminleşmiş kulak çınlamasının nedenleri arasında; kulağa dair tüm hastalıklardan sinir sistemi rahatsızlıklarına, bazı ilaçlardan kalp damar sistemi hastalıklarına kadar birçok sebep sayılabilir. Ayrıca sürekli gürültüye maruz kalmak da bu durumu tetikler. Çınlamaya genellikle bir duyma kaybı da eşlik eder. Yapılması gereken şey; temel bir duyma testi yaptırmak ve duyu sisteminin görüntülenmesidir. Sebebin giderilmesi ya da duymanın düzeltilmesi çınlamayı azaltabilir. Ancak şikayeti gideren kesin bir tedavi yoktur.

Kola şişmanlatır mı?
Çok istememe rağmen zayıflayamıyorum, hatta aksine kilo alıyorum. Çok fazla kola içiyorum. Kola kilo vermeme engel olabilir mi? C.K./Elazığ

Kola ya da gazoz içtiğinizde yüzlerce boş kaloriyi midenize indiriyorsunuz. Yapılan bilimsel araştırmalara göre; gazlı içeceklerle alınan şeker, kilo aldırmaktan başka işe yaramayan en büyük boş kalori kaynağıdır. Bunların yerine diyet bir içeceği tercih etmek, alınan kaloriyi azaltmak için iyi bir yoldur. Ancak bunun kilo vermeye faydası olduğu şüphelidir. Çünkü diyet içecekler de, içlerindeki yapay tatlandırıcılar ile bazı kişilerde tatlı yeme isteğini artırır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA