Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Antiviral dikkatli kullanılmalı

Çevremdeki herkes grip oldu. Grip virüsünü öldüren ilaçlar olduğunu duydum. Bu ilaçları kullanarak gripten korunabilir miyim? Y.H./Hatay
Bahsettiğiniz ilaçlara, 'antiviral' deniyor. Antiviraller; bir tür antibiyotiktir ama bakterilere karşı değil, virüslere karşı etkilidir. Bazı formları doğrudan grip virüsünü hedef alıp yok eder.

DOKTOR TAVSİYESİ
Her grip olanın antiviral kullanması önerilmiyor. Çünkü antiviraller, önü alınamayan virüs hastalıklarına karşı insanların elinde bulunan tek silahtır. Bu yüzden de doğru kullanılması gerekiyor. Aksi halde mikroplar, antivirale karşı direnç kazanıp ilacı etkisiz hale getiriyor. Antivirallerin doktor tavsiyesi ile alınması gerekiyor. Bu ilaçları öncelikle yaşlı ve çocuk gibi bağışıklık sistemi tam işlev görmeyenlerin yanı sıra kalp, böbrek, şeker ve kanser gibi kronik hastalıkları olanlara öneriliyor. Çünkü bu kişilerin, normal insanlara göre grip nedeniyle zatürree gibi hastalıklara yakalanma riski taşıması daha yüksek.

BALIK ANEMİYE İYİ GELİYOR
Çocukluğumdan beri anemi hastasıyım. Demir eksikliğini gidermek için hangi gıdaları tüketmeye özen gestermem gerekiyor? M.U./Konya
Anemi, kanın hücrelere oksijen taşıyan kısmının eksik ya da görevini yapamayacak şekilde bozuk olması demektir. Aneminin en büyük nedeni demir eksikliğidir. Demir eksikliği anemisi; adet gören kadınlarda ve büyümekte olan çocuklarda sık görülür. Bu yüzden de demir bakımından zengin gıdalar tüketmek gerekiyor. Yağsız kırmızı et, karaciğer, balık, mercimek, baklagiller, koyu yeşil sebzeler ve kurutulmuş meyveler; demir açısından zengin gıdalar arasında. Turunçgiller ve sebzemeyveler ise demirin kolay emilmesine yardımcı oluyor.

YEME BOZUKLUĞU PSİKOLOJİKTİR
Bazen yemekleri birbiri ardına tıkıştırıp ne bulursam yiyorum. Bu yüzden kilo aldım. Bu alışkanlığımdan nasıl kurtulabilirim? G.E./Mersin
Sizin bahsettiğiniz beslenme şekline; tıkınırcasına yeme ya da tepkisel yeme bozukluğu deniyor. Birçok kişi yeme ataklarından şikayetçi olabilir. Ancak yeme atakları süreklilik gösterir, kilo aldırır. Genellikle yenilenler değil de, yiyor olmak önem taşımaya başlıyorsa; buna yeme bozukluğu denilebilir. Bunun için konunun uzmanı bir psikoloğa başvurmak doğru olur. Çünkü bu bozukluk sonucunda; şişmanlığa bağlı kronik hastalıklar ve psikolojik durumlar görülebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA