Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Enerji içecekleri kafein içerir

Yorgun olduğumda enerji içecekleri içiyorum. Gerçekten faydası olur mu? K.M./Adana
Enerji içeceği konusu yıllardır tartışmalıdır. Bunun başlıca sebebi ise; ne idüğü belirsiz kaynaklarca merdiven altında yapılıp piyasaya sunulan mamullerdir. Denetimden geçen ve üretim kaliteleri güvenli olanlara gelince... Enerji içeceklerinin içindeki bazı maddeler metabolizmanızı hızlandırabilir.

ÇARPINTI YAPABİLİR
Enerji içeceklerinin içeriğinde; vücudun kullandığı enerji miktarını artıran kafeinden bol miktarda bulunur. Bazılarında taurin isimli aminoasit de bulunabilir. Taurin; metabolizmayı hızlandırırken yağ yakmaya da yardımcı olabilir. Fakat bu içeceklerin bazı yan etkileri de bulunmaktadır. Yüksek tansiyon, çarpıntı, endişe atakları ve uyku bozuklukları gibi sorunlara yol açabilir. En önemlisi ise; bu içecekleri çocuk ve ergenlerin kullanması sakıncalıdır.

İŞLENMİŞ GIDALAR KANSER SEBEBİ
Sağlıklı gıdaları biliyoruz. Kansere sebep olan gıda var mı, bunlar nelerdir? M.K./Trabzon
İşlenmiş et ürünlerini çok yiyenlerin bağırsak kanserine yakalanma riskleri daha yüksek. Sosis, sucuk, şarküteri ürünleri ya da önceden pişirilip paketlenen ve satışa sunulan et ürünleri bunlara iyi örnek. Sebep nedir kesin bilinmiyor ama büyük ihtimalle nitrit denilen kimyasallar olabilir. Nitritler ete; mikropları durdurmak ve etin rengini korumak için ekleniyor. Kırmızı etin de bağırsak kanseri ile ilişkisi var. Zaten her sağlıklı yaşamayı düşünen insana kırmızı eti azaltması ve proteini; balık, hindi, tavuk, yumurta beyazı ve baklagillerden sağlaması öğütlenir.

HABERSİZ PIHTI ATMASI MÜMKÜN
Babamın beynine pıhtı attığını söylediler. Böyle bir şey farkında olmadan gerçekleşebilir mi? T.A./İst
Sessiz inme ya da pıhtı atma mümkündür. Kişi herhangi bir belirti hissetmediği halde kan dolaşımında dolaşan bir pıhtı gidip beyinde bir damarı tıkayabilir. Bu damarın suladığı alan hayati önem taşıyan ya da bir fonksiyonu ilgilendiren bölge değilse, oluşan durumu fark etmek mümkün olmayabilir. Böyle hastalar ya başka sebeplerle yapılan görüntülemelerle fark edilir ya da başka bir pıhtı soruna sebep olduğunda ortaya çıkarlar. Sessiz pıhtılara da uygun tedavi verilmelidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA