Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Bambu hastalığı gençlerde görülür

"Sırt ağrılarım var. Doktorlar, Bambu hastalığı teşhisi koydu. Ne yapmalıyım?" E.M./Artvin
Bambu hastalığı, yani Ankilozan Spondilit; romatizmal bir hastalıktır. Bu hastalık; omurga ve leğen kemiklerinin yanı sıra omuz ve kalça gibi diğer kemikleri de etkiler.

KALP DE ETKİLENİR
Eklem ve bağlarda hastalığa bağlı gelişen iltihap, eklemlerde hasara neden olur. Ayrıca kemiklerin kaynaşmasını ve eklemlerin hareketlerini engeller; insan omurgası, kalın bir bambu kamışı görünümü alır. Bazı hastaların kalp ve akciğer gibi iç organları da etkilenebilir. Hastalığın şiddeti her hastada aynı değildir. Genellikle 16-35 yaşlarda rastlanan Ankilozan Spondilit; erkeklerde kadınlardan iki-üç kat daha sık görülür. Ankilozan Spondilit'in nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Hastalığın ortaya çıkışında kalıtımsal faktörlerin yeri önemlidir. Ama mikropların yanı sıra çeşitli çevresel faktörler de hastalığın gelişimini etkilemektedir.

Sekiz haftalık öksürük kronikleşir

"Çok uzun süren öksürük nöbetlerim oluyor. Bu öksürükler müzminleşir mi?" B.G./Malatya
Öksürük dönemi; üç haftadan az sürmüşse, buna kısa süreli öksürük denir. Öksürük; üst solunum yolu enfeksiyonları, soğuk algınlığı, akut sinüs enfeksiyonu, saman nezlesi ve astım nedeniyle oluşabilir. Öksürük sırasında ateş, nefes darlığı, göğüs ağrısı, kilo kaybı veya ağızdan kan gelmesi gibi etkenler varsa; acilen akciğer filmi çekilmeli ve diğer tanı yöntemlerine başvurulmalıdır. Sekiz haftadan uzun süren öksürük, kronikleşmiştir. Sigara içmeyen ve ACE inhibitörü içeren tansiyon ilacı gibi öksürüğe yol açabilecek ilaç öyküsü bulunmayan hastalarda en sık öksürük nedeni hastalıklar, astım, nezle ve sinüzit gibi patolojiler ve mide reflüsüdür.

KAMP YAPARKEN TOPRAĞA OTURMAYIN
"Ailemle birlikte sık sık kamp yapıyorum. Böceklerden korunmak için ne yapmalıyım?" H.C./Muğla
Böcek ısırıklarından korunmak için, vücudunuzun açıkta kalan yerlerine içinde Deet maddesi bulunan losyonlar sürebilirsiniz. Ancak Deet, cilt alerjisi yapabilir. Bu nedenle yüksek oranda Deet içeren losyonlar; bebek ve küçük çocuklarda kullanılmamalıdır. Toprağa oturmak; ateş karıncaları ya da yerde yaşayan diğer böcekler ile temas etmeye sebep olur. Bu nedenle otururken bir yaygı kullanmalısınız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA