Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Tam tahıllı ürünleri tercih edin

"Oğlum basketbol takımında oynuyor. Kaslarını güçlendirmek için nasıl beslenmeli?" K.H./Ank.
Amacınıza hızlı ulaşmak için vücudunuza doğru yakıtı vermelisiniz. Sağlıklı gelişen kasların sırrı düzenli protein almakta yatar. Hemen her öğünde protein almalısınız ve yağsız et, yumurta, süt ve süt ürünleri iyi protein kaynaklarıdır.

MEYVELİ YOĞURT
Enerji için ise tam tahıldan yapılan ürünler tercih edilmelidir. Araştırmalar; spordan önce ve spordan sonra protein ve karbonhidrattan zengin beslenenlerin daha çok kas yaptıklarını ve daha çok yağ yaktıklarını göstermektedir. Özellikle hemen spor sonrası buna dikkat etmek mevcut kasın erimesini önlemek için önemli; örneğin evde hazırlanmış meyveli yoğurt ya da süt hem pratik, hem de ihtiyacı mükemmel şekilde karşılayacak bir seçenektir. Bunun yanında kasların yüzde 75'inin sudan oluştuğunu unutmamalı ve suyu kesinlikle ihmal etmemelidir.

SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN ÇABALAYIN

"Üç defa sigarayı bıraktığım halde yeniden başladım. Ne yapmalıyım?" T.R./Adana
Sigara bırakmada asıl uzun süreç olan karar verme aşamasını geçmişsiniz ve üç denemenizde en azından bir sene sigarasız zamanınız geçmiş. Denemelerinizde başarısız olmak kesinlikle moralinizi bozmamalı, birçok sigarayı bırakan birkaç denemeden sonra amaçlarına ulaşmıştır. Deneyimlerinizden ders çıkararak hangi çevresel ya da duygusal sebeplerin tekrar sigaraya başlamanıza sebep olduğunu belirleyin. Bir sonraki denemenizde elde ettikleriniz size çok yardımcı olacaktır. Gerekirse çevrenizden ya da profesyonellerden yardım istemekten sakın çekinmeyin.

MENOPOZDA D VİTAMİNİ TAKVİYESİ

"Annem yeni menopoza girdi. Kemik erimesi olmasın diye D vitamini vermeli miyim?" N.Ü./Malatya
D vitamini güneş ışığının yardımı ile deride yapılır. Gıdalarla alınanlar da ne yazık ki her zaman günlük ihtiyacı karşılamakta yeterli olamıyor. Bu nedenle bir eksiklik varsa vitamin haplarıyla takviyede fayda var. D vitamininin önerilen günlük alım miktarı 70 yaşına kadar 600 IU'dir. 'IU' uluslar arası birim anlamına gelir ve kutu üzerinde genellikle bu şekilde görürsünüz. 71 yaşından sonra ise günlük ihtiyaç 800 IU olarak hesaplanır. Bazı araştırmacılar çok daha yüksek dozlar önerir fakat günlük 4000 IU üzeri vücuda zarar verebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA