Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERHAN AFYONCU

İlk milli maçımızı 103 yıl önce oynamıştık

Futbolla yatıp futbolla kalkan bir ülkeyiz. Ancak futbol tarihimizi tam bilmiyoruz. Yaklaşık 140 yıldır futbol oynuyoruz. Milli takım maceramız ise 103 yıllık. Osmanlı döneminde 1913’te kurulan milli takımımız, ilk milli maçında İngilizler’i 2-0 yenmişti

Milli takımın arka arkaya iki mağlubiyet alması hepimizi üzdü. Futbolla yatıp futbolla kalkan bir milletiz. Ancak futbol tarihimiz hakkıyla yazılmamıştır. Türkiye'nin en önemli tarihçilerinden Vahdettin Engin'le birlikte ana kaynaklara dayanarak hazırladığımız ve yakında yayınlanacak "Osmanlı Döneminde Futbol" isimli kitabımız futbol tarihimizi aydınlatacak ve birçok yanlışı düzeltecek.

İLK MİLLİ TAKIMIMIZ

Türk Milli Futbol Takımı'nın ilk maçını 26 Ekim 1923'te Romanya ile oynadığı hususu genel bir kabul görmüştür. Ancak bu tarihten çok önce 1913'te, yani Osmanlı İmparatorluğu döneminde milli futbol takımı kurulmuştu. İlk Türk Milli Futbol Takımı İngiltere'nin Akdeniz donanmasına mensup Weymouth gemisi mürettebatı ile yaptığı iki maçtan birini kazanmış, diğerinde ise berabere kalmıştı. İlk maç 30 Mart 1913 Pazar günü oynandı. İngilizler'in karşısına çıkan takım Galatasaray ve Fenerbahçe futbolcuları arasından seçilmişti ve "Türkiye Futbol Heyeti Takımı "olarak adlandırılmıştı. Maç 2-0 Türkiye'nin galibiyetiyle sonuçlandı. Mağlubiyeti kabullenemeyen İngilizler yeni bir maç daha talep etti. İlk maçın hemen akabinde bu maçın rövanşı yapıldı. 6 Nisan 1913 pazar günü oynanan rövanş maçında milli takımımız İngilizler ile 1-1 berabere kaldı.


Osmanlı döneminde Galatasaray


Osmanlı döneminde Fenerbahçe

İLK FUTBOL FEDERASYONU

Milli takımımız 1913'te ilk futbol müsabakasını yapıp, İngilizler'i mağlup ettiği dönemde bugünkü Türkiye Futbol Federasyonu'na benzeyen "Türkiye Futbol Heyet-i Merkeziyesi" adını taşıyan ve kamuoyunu milli maçla ilgili bilgilendiren bir kurum da ortaya çıkmıştı. Milli takım oyuncuları da Türkiye Futbol Heyet-i Merkeziyesi tarafından belirlenmişti. Milli takımın teknik direktörü Ali Sami Bey, kaptan ise aynı zamanda santrfor oynayan Galib Bey'di. 1914'te ise Fenerbahçe, Galatasaray ve Altınordu takımları futbolcularından meydana gelen bir milli futbol takımı kuruldu. 12 Nisan 1914 Pazar günü Romanyalılar'la bir hazırlık maçı yapıldı ve maç 5-4 milli takımın galibiyeti ile sonuçlandı.

TÜRKİYE'DE FUTBOL NE ZAMAN OYNANMAYA BAŞLADI?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA