Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERHAN AFYONCU

Yeni kelimeler Kâtip Çelebi’yle Türkçe’de

Kâtip Çelebi, "İrşâdü'l-hayârâ ilâ Tarîhi'l-Yunan ve'r-Rum ve'n-Nasârâ", yani "Yunan ve Hıristiyan tarihi hakkında hayırlıları irşad" isimli eserinde Avrupa ülkeleri ve toplumları hakkında Osmanlı yazarlarını bilgilendirmeyi amaçlamıştı. Bazı İslâm tarihlerinde, Avrupa ülkeleri hakkında yalan, hurafe ve gülünç şeyler yazıldığını görmüş ve düşmanlarının durumundan Müslümanlar'ın bilgisiz kalmaması ve gafletten uyanmaları için bu eseri kaleme almıştı. İrşâdü'l-hayârâ'da Avrupalılar'ın dinleri, hükümdarları, idare tarzları, seçim usulleri, âdet ve kanunları çerçevesinde bilgiler verip, kompleks yapmadan Avrupalılar'ın ileri olduğu hususları açıklar. Demokrasi kelimesi de ilk kez bu eserle Türkçe literatüre girmiştir.
Kâtip Çelebi'nin araştırmaları ve eserleri sayesinde Türkçe literatüre ilk kez, monarşi, aristokrasi, demokrasi, anayasa, parlamento, centilmen ve akademi gibi birçok siyaset ve bilim tarihi terminolojisi girmiştir

1. Resmin açıklaması : Tevhid-i Efkâr Gazetesi'nde Cumhuriyet'in birinci yıldönümü kutlamaları.
2. Resmin açıklaması: Katip Çelebi

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA