Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Hayat notları: Küçük Prens

"Küçük Prens" adlı minik, ama 'dev roman', hep ilk bakışta bir çocuk romanı sanılır.
Ama tüm dünyada, hala önce büyüklerin okuması gereken esaslı büyük bir romandır Küçük Prens.
'Küçük Prens'in yazarı, pilot Antoine de Saint Exupery de çok ilginç bir kişilik. Dokunaklı, hüzünlü hikayesi, hep derinden etkilemiştir beni. Düşünün yedi yıl önce, Marsilya'da düşen uçağının parçaları yeni bulunabildi. Bu dokunaklı yazarın ölümü de, enteresan ve trajikti. Tarih 31 Temmuz 1944; evet günümüzden tam 67 yıl önce.
Küçük Prens'in yazarı, aynı zamanda bir pilot olan, faşizm karşıtı Antoine de Saint Exupery, Fransa'nın Alman 'nazilerinin' işgali altındaki güney bölgesinde kontrol uçusu yapmak üzere, minik bir uçakla Korsika' dan havalandıktan sonra kaybolmuştu.
44 yaşında olan sevgili yazarın izine, yıllarca hiç rastlanmadı.
Yazar Antoine de Saint Exupery, uçak ve yazdıklarıyla birlikte; tuhaf bir şekilde, sanki hiçlik okyanusunun içine gömülmüş, arkasında hiçbir iz bırakmamıştı.

***

1998 yılında ilk sürpriz yaşandı. Bir balıkçı, yazarın adını taşıyan bileziği Riou'nun doğusuna düşen bir noktada buldu. Aradan üç beş yıl geçti. 2004 yılında ise yine aynı noktaya yakın bir alanda, eskimiş, toprağa gömülmüş bazı uçak parçaları bulundu. Sonra da yapılan araştırmalar, bulunan parçaların Exupery' nin uçağına ait olduğunu somutladı. Kaza nedeni ise belirsiz, hatta o günlerden bugüne, yazarın intihar ettiği de iddialar arasında yer aldı.
Şimdi ben bu yazıyı neden yazdım?
Doğrusu geçtiğimiz günlerde, yine bir çocuğun elinde Küçük Prens'i görünce hem sevindim hem de bu kitabı öncelikle büyüklerin okuması gerektiğini, bir kez daha hatırlatmak; bu dokunaklı, yaşamı da burukluklar ile çevrilmiş güzel yazarı, anmak istedim nedense.
1930'lu yıllarda Latin Amerika'nın ilk uçaklı posta servisini kuran Exupery, ilk uçuşunu 21 yaşındayken yapmış, hayatının büyük bölümünü de, bir hava kaşifi olarak geçirmişti.
Yazarlık ise uçmak kadar önemli bir tutkuydu Exupery için.
***

Yazarın, küçük bir asteroitte sadece 'gülüyle' yaşayan ve diğer gezegenleri görmek için 'gülünü' bırakıp yollara koyulan 'küçük prensin' hikayesini anlattığı efsanevi kitabı, nedense hep 'büyürken' unutulan temel insani değerlere, çok çarpıcı bir gönderme yaparak büyük bir başarı yakalamış, günümüze kadar tüm dünyada yüzden fazla dile çevrilmişti.
"İnsan ancak yüreğiyle baktığı zaman gerçekleri görebilir" diyen roman kahramanı Küçük Prens'in yazarı Antoine de Exupery, bu penceresi ve yaşamıyla etkilemiştir hep insanlığı.
Belki yıllar geçecek, çocuklarla birlikte büyürken, çocuksu değerlerini unutan insanlık, Küçük Prens'i hep okuyacak. Önce bir çocuk kitabı olarak anılan, ama bir çocuğun gözünden aslında büyüklerin anlatıldığı o 'roman'cığı okuyarak, belki yüreğini yeniden temize çekmeyi sürdürecek. Evet, basıldığı günden bu yana, dünyada abartısız milyonlarca satan, o minnacık kitabı okuyarak, temize çekecek insanlar yüreklerini. Ve o kitabın kahramanı Küçük Prens'i selamlayarak... Uzayda "B-612" adlı Astreoid'de yaşayan, altın sarısı saçlı, güzel, sevimli minik prensi... Atkısı uçuşan Küçük Prens'i... Her sabah, tek başına yaşadığı minicik gezegeninde, önce sönmemiş yanardağının volkanlarını temizleyen, ardından güzelim kırmızı 'gül'ünü seven Küçük Prens'i. Sonra 'küçük koyunu' ile kucaklaşan, onunla konuşan Küçük Prens'i. Tek başına, dingin, sevgili, sessiz ama anlamlı bir hayat yaşayan Küçük Prens'i.
***

Günün birinde diğer gezegenleri de görmek isteğiyle, yolculuklarla kucaklaşan; sonunda yolu dünyamıza düşen Küçük Prens'i. İşte o zaman her şeyi gören; İnsanın; e-hali, ihali, yani bütün hallerini gören Küçük Prens'i. Exuprey, İkinci Dünya Savaşı'nın o insanlık düşmanı günlerinin sonuna doğru; belki de o çirkinliğe tepki vermek için yazdığı Küçük Prens'in yayınlanmasından çok kısa bir süre sonra sonsuzluk ile buluşmuştu.
Exupery, ölmeden çok kısa bir süre önce, annesine yazdığı bir mektupta şöyle yakınmıştı:
-Ne kötü bir çağda yaşıyoruz anneciğim...
Sizce artık iyi çağda mı yaşıyoruz, yoksa dünyanın haline bakıldığında Exupery hala haklı mı?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA