Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

VOB çağrısı

Bir süre yazı molası vermiştim. Çünkü İzmir'den, Yamanlar Koleji'nin organizasyonu,TEKSAS HOUSTON'da kurulu TURQUISE COMMUNITY CENTER'ın (Turkuvaz Kültür Merkezi) davetiyle, bir grup meslektaşımızla birlikte, bir Amerika gezisine katıldık. Çok sayıda yararlı görüşme gerçekleştirdik. İzmir penceresiyle Amerika izlenimlerimizi, önümüzdeki yazılarımızın bir bölümünde aktaracağız. Bugünkü yazımızda ise, İzmir için çok önemli olduğuna inandığım, bir konuya değineceğim. Bilgiler Ankara'daki haber kaynağımdan. Geçtiğimiz günlerde Egeli Sabah'ta, önce 'Bizans Oyunu' başlığıyla, ardından konuya tepkileri içeren, İzmir'in değerli kurumu 'VOB'un İstanbullulaştırılma senaryosunu' duyuran, manşete taşıdığımız iki özel haber yapmıştık. Bu haberler sonrası gelişmeler, Ankara'dan güvenli haber kaynağımızdan aldığımız bilgileri, kelimesi kelimesine doğruladı. Haberlerimizde ortaya koyduğumuz bilgiler, tamı tamına gerçek çıktı. VOB'u İstanbullulaştırma projesi, şu anda VOB yönetimininin de bilgisi dışında, İzmir'den hiç kimseye danışılmadan, bir plan dahilinde hızla yürüyor. Konu özellikle İzmirliler'i de psikolojik olarak hazırlamak üzere, parça parça 'ulusal basına' da yansıtılmaya başlandı. Senaryo aynen şöyle yürüyecek:
Plan ekonomi yönetiminin 1 trilyon dolarlık sermaye piyasası oluşturma hedefi üzerine oturtuluyor. Egeli Sabah'ta dile getirdiğimiz haberimizde vurguladığımız gibi, İstanbul Finans Merkezi (İFM) projesi kapsamında, borsa 'tek çatı' modeli altında toplanacak.

SPK DA DESTEKLİYOR

Ana amaç, tamamen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nı büyütmek olacak. Bu durumda İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ile İzmir'de kurulu Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nın (VOB) birleştirilmesi gündeme gelecek. Yani VOB, tamamen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın uydusu haline getirilecek. VOB'un parlak ve hızlı gelişmesi, İMKB'nin parlatılması için kullanılacak. Başka bir uydu ise, İstanbul Altın Borsası olacak.
Tamamı İstanbul Borsası adının şemsiyesi altında toplanacak. Sermaye Piyasası Kurulu da (SPK) tüm bu borsaların, birleştirilmesi sürecine destek veriyor.

UMURLARINDA bile DEĞİL

Egeli Sabah'ta kaleme aldığımız kulis haberde vurguladığımız gibi, ilk adım İMKB'nin VOB'daki hisselerini satın alma yöntemi ile artırarak, çoğunluğu elde etmesiyle atılacak.
İMKB bir holding haline getirilecek. VOB'un uydu rolüyle, İstanbul Borsası hayata geçirilmiş olacak. Bu yapılanmaya 'altın borsası' da katılacak. Bu çalışmanın önümüzdeki Eylül ayında hayata geçirilmesi planlanıyor. Böylece VOB'un, İzmirle hiçbir ilgisi kalmayacak. VOB Başkanı da, tamamen İMKB'nin seçtiği kişilerden oluşacak. VOB'un İzmir ilgisi ise sadece İzmir Ticaret Borsası'nın VOB'a olan ortaklığıyla sınırlanacak. Yani gözümüzün önünde, İzmir'in artı değer üreten, çok kısa sürede hızlı büyümeyi başaran, İzmir'in en parlak kurumu haline gelen, ortaklık yapısı ve kuruluş aşamasında alınan karar nedeniyle, yönetim kurulu başkanlığını İzmir Ticaret Borsası başkanının üstlendiği VOB, bir anda uyanık İstanbul zihniyetiyle İzmir'den uçurulmuş olacak. İstanbul'un, sermaye piyasasının tek amacı İMKB'nin bir holding konumuna getirilmesi. Bunun için de VOB potansiyeli, gelişme hızı, gelecek vizyonuyla, bir araç olarak kullanılacak. İstanbul'un, VOB'un İzmir'den uzaklaştırılması ve konuya yönelik tepkiler de hiç umrunda değil. Bu durumda Eylül ya da Ekim ayında hayata geçirilmesi hedeflenen bu planla ilgili, İzmir'in çok sert tepki göstermesi şart. Yoksa göz göre göre VOB'u İzmir'den alacaklar. Bu nedenle İzmir medyasına bu köşeden, İzmirli gazeteci kimliğimle bir çağrı yapmak istiyorum.

BİRLİKTE TEPKİ GÖSTERELİM
İzmir'in tümü değerli köşe yazarlarına, 'duayen' olarak gördüğümüz ağabeylerimize, çağrıda bulunmak istiyorum. Gelin VOB'un İzmir'den taşınması, İstanbullulaştırılmasına hep birlikte demokratik tepki gösterelim. Köşelerimizde yazalım. Hiçbir parti farkı göstermeksizin tüm siyasetçilere çağrıda bulunalım. Çünkü, VOB İzmir'in bir değeridir. İzmir'de kurulmuştur. VOB'un kuruluşunu bizzat Başbakan Erdoğan gerçekleştirmiştir. VOB İzmir'den dünyaya seslenmektedir. İzmir'e ve Ege Bölgesi'ne katkıda bulunmaktadır.

İZMİRLİ OLARAK KALMALI
VOB elbette İstanbul'da bir ofis açabilir. Elbette İstanbul'da konumlanabilir.
Ama bağımsızlığını korumalı, İMKB'nin güçlendirilmesi için araç haline getirilme niyetinden kesinlikle vazgeçilmelidir. VOB'un genel merkezi ve genel müdürlüğü, İzmir'de kalmalıdır. VOB'un her dönem seçilen, doğal İzmir Ticaret Borsası Başkanı, aynı zamanda VOB'un başkanı olmayı sürdürmelidir. VOB İzmirlidir, İzmirli kalmalıdır. Dünyada da benzeri örnekler çoktur.
İzmirliler, İzmir'de konumlanan ulusal gazetelerin temsilcileri, köşe yazarları, yerel medyanın değerli temsilcileri, yerel internet medyasının değerli temsilcileri, eminim bu konuya sahip çıkacaklardır. Eminim İzmir, bu konuda bir dayanışma örneği sergileyecektir. Gelin şımarık İstanbul'u bu konuda hep birlikte dize getirelim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA