Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Tepki göstermek

Dün yazdığım VOB yazısına, İzmirliler'den çok sayıda tepki aldım. Okurların bir bölümü İzmir'de kurulu Vadeli İşlem Obsiyon Borsası'nın (VOB), vergisini İzmir'de verip vermediğini sormuş. Kanımca VOB'un 'İstanbullulaştırılma senaryosuna' karşı 'VOB İzmir'de kalmalı' derken, en önemli noktalardan biri budur.
VOB'un geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği işlem hacmi, tam 441 milyar lira.
Yalnız Türkiye için değil, Türkiye için de çok önemli olan bu rakam, VOB'u son yıllarda birçok kez 'vergi rekortmenleri' arasına soktu.
Zaten VOB 'un , İzmir'den alınmak istenmesinin temel nedeni bu. Hızla gelişen, çok önemli bir gelecek vaad eden bu kurumu, iştahla İstanbullu yapmak istiyorlar. VOB, bugüne dek İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın 'yazılımını' kullandığı için, gelirinin yüzde 10'unu İMKB'ye ödüyordu. Şimdi kendi yazılımını yarattığı için, artık bu pay da kuruma kalacak.
VOB, lisanslı bir depoculuk şirketi kurdu: (ELİDAŞ). Bu şirket de önümüzdeki günlerde faaliyet geçecek. Buğday, pamuk gibi emtia ürünleriyle ilgili, çok ciddi çalışma yürütüyor.
Türkiye'nin farklı noktalarında kurulan, kurulmaya hazırlanan lisanslı depoculuk şirketleri de, VOB ile entegre olacak. Böylece bu alanda ortak evrensel bir standart gelişecek. İzmir Türkiye'nin 2. büyük tarımsal üreticisi. VOB, işte bu sağlam zemin nedeniyle çok hızlı büyüyor ve geleceği parlak. Örneğin, belki de bu yıl VOB'un işlem hacmi, 1 trilyon liraya yaklaşacak.
Zaten işte bu nedenle, VOB'a el koymak, İzmir'den uzaklaştırmak istiyorlar.

ALIŞTIRARAK SÖYLÜYORLAR

Buna yönelik kafalarında geliştirdikleri senaryoyu da, kamuoyunu ve İzmir'i bu plana yavaş yavaş alıştırmak için, ulusal medyaya 'sufle' ediyorlar. Plan, gazete sayfalarında yazılmaya başlandı bile. Resmi bir demeç vermeseler de, senaryonun yol haritası yazılmaya başladı.
Eminim bu oyun kısa sürede bozulacaktır.
Oyunun bozulmasının yolu, çok ciddi tepki gösterilmesinden geçiyor. Siyasi parti farkı gözetmeksizin, tüm İzmir milletvekilleri, İzmir'in bu kurumuna sahip çıkmalı. Örneğin İzmir milletvekilleri Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, tüm CHP milletvekilleri, AK Parti milletvekilleri İzmir'in kurumu VOB'un İzmir'de kalması için duyarlı olmalı.

BAŞKAN TURAN NE DİYECEK?
İMKB Başkanı İbrahim Turan bugün İzmir'de olacak. İzmir Ticaret Odası'nın Meclis toplantısına konuşmacı olarak katılacak. İbrahim Turan'ın kendisi de İzmirli. Bakalım, bugün bu konuda sorulacak sorulara nasıl yanıt verecek? Neler söyleyecek? Bu konuda başrolde olan kurumlardan birinin Sermaye Piyasası Kurulu olduğunu da hatırlamak, hatırlatmak gerekli.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA