Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Bodrum'dan yansıyan

Egeli Sabah'ın artık markalaşan Sabah Kahvesi'nin bu haftaki konuğu Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan oldu. Bodrum, Ege'nin en önemli dünya markalarından biri.
İzmirli kimliğimle, Çeşme ve Alaçatı, yıllardır tüm güzellikleriyle, dokunduklarıyla, kalbimin baş tacı haline gelse de; aynı zamanda ciddi Bodrum aşığı olduğumu yazabilirim.
Biz Egeliler nedense, belki de 'Egeli olmanın' bireysel, fırtınalı, özgür ruhu hep öne çıktığı için; bölgemizdeki tüm güzelliklere, hepsini birbirinden ayırarak tek tek bakarız.

SORUMLULUK PAYI
Örneğin Bodrum, İzmir'den kopuk olduğu kadar ve birbirini ilgilendiren çok sayıda konuda, birbiriyle hiç sinerji yaratmadan, kendi varlığını özgürce sürdürdüğü kadar; İzmir de hayata, Bodrum'dan çok uzakta bakar. Bodrum'da ne olup bittiği, örneğin turizmin nasıl ilerlediği, Bodrum'un şu an bir dünya markası haline gelip gelmediği, İzmir odaklı kentsel ortak bir sinerjinin üretilip üretilemeyeceği gibi konular, doğrusu çok fazla İzmir'i ilgilendirmez.
Zaten bırakın artık Bodrum'a en fazla üç saatlik mesafedeki İzmir'i; aynı Bodrum'un da Muğla ile arasında bile doğru üretilen sinerji yoktur. Hiç olmamıştır. Birbirinden uzaktır.
Elbette bu somut tabloda, Ege insanının kendisine özgü, 'özgür, bireysel' ruhun öne çıkışı kadar, bir miktar bölgedeki kentlerin etkin aktörlerinin de sorumluluk payı vardır.
Ama giderek değişen dünyamızda, artık merkezde bir kente odaklanılarak, koca bir bölgede yaratılacak sinerjiler üzerinden; ekonomik, sosyal, kültürel havzalar örgütleniyor.
Yani bölgeler, tek başına 'kentsel bir havza' haline geliyor.
Bu kentsel havzalarda, kamu yöneticileri birbirlerini çok sık dinleyerek, ortak çıkarlar çevresinde kenetlenerek, kendilerine yeni sinerjiler üretiyorlar.
Ekonomik anlamda iş birlikleri gelişiyor. Sosyal anlamda dayanışma projeleri gelişiyor. Kentler, bir bölge üzerinden kültürel değerlerini paylaşıyor.
Bu tablo Ege'de ise biraz eksik. Tüm kentler kendi kafasına göre takılıyor.
Tüm turizm bölgeleri kendi istediği yönde, paylaşmadan ilerliyor. Kentlerin etkin aktörlerinin, bölgeler arasında sinerji yaratmak, aynı bölgenin kentleri arasında iş birliği projeleri geliştirmek, örneğin Ege Bölgesi'ne 'kentsel bir havza' olarak, bütünlüklü bakmak gibi dertleri pek yok. Bu bir eksiklik. Ege'ye bir bütün halinde bakmayı öğrenmeliyiz.
Bunu yaygınlaştırmamız, bakış açılarımızı derinleştirmemiz gerekiyor.

YENİDEN HATIRLATTI

Ege Bölgesi'nin, artık liman kenti İzmir merkezli, muhteşem bir kent havzasına dönüştüğünü anlamamız, bunu gözetmemiz, her noktada daha farklı, olumlu bir sinerji üretecek.
Bodrum'da gerçekleştirdiğimiz Sabah Kahvesi'ne konuk olan Bodrum Kaymakamı değerli Mehmet Gödekmerdan'ı dinlerken, bir kez daha bu gerçeği fark ettik. Bodrum'da sahici büyük bir heyecanla, kamu hizmeti üretmeye çalışan; göreve geldiği kısa sürede, Bodrum halkı ve yöneticileri tarafından, ürettiği hizmetler nedeniyle çok sevilen, övgü alan, başarılı, çalışkan bir kaymakam. Bize Ege'nin gücünü, gelişimini, hareketliliğini yeniden hatırlattı.
İzmir Milletvekili, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın, Bodrum'a da 'hızla ulaşmayı' hiç ihmal etmeyen nitelikli hizmet anlayışıyla, bölgenin en önemli yeni havaalanının, bitirilmek üzere olduğuna tanıklık yaparken; Ege'ye bütün olarak bakmanın önemini bir kez daha hissettik.
Sabah Kahvesi'ni okuyunca bunu siz de hissedeceksiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA