Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Kordon Boyu'nda

İzmir Ticaret Odası, 'Kültür, Sanat ve Tarih Yayınları' bünyesinde yeni bir kitabı okurla buluşturdu.
"İzmir Rıhtımında Ticaret, Kordon Boyunda Yaşam (1610- 1940)" adlı kitabın yazarı, İzmirle ilgili önceki yıllarda da, çok değerli çalışmaların altına imza atan Prof. Dr. Çınar Atay.
Bu muhteşem kitap ile İzmir'in kentin belleğine yaptığı yolculuğa, yeni ve çok önemli bir halka daha eklenmiş oldu. Kitabın sayfalarını karıştırırken, heyecan duydum.
Kitabın yazarı, değerli bilim insanı, sevgili Çınar Atay hocayı, saygıyla kutluyorum.

BAŞVURU KİTABI

Kitap, İzmir'in en cazip, en etkileyici kıyı şeridinin, tam 330 yıl boyunca geçirdiği dönüşümü, rıhtımın doğuşunu, Kordon'daki gündelik hayatı, bazıları ilk kez yayınlanan, yeni ve muhteşem görsellerin eşliğinde yansıtıyor. Çok kıymetli, kütüphanelerde özenle saklanacak, İzmir araştırmacıları için başvuru niteliği taşıyacak bir çalışma olmuş.
Kentin belleğine yapılan yolculuğa, yeni bir katkı getirecek, kentin hafızasını tazeleyen bu ciddi ve güzel açılım için, İzmir Ticaret Odası yönetimini ve Başkanı Ekrem Demirtaş'ı kutluyorum. Demirtaş, bu ve benzer çalışmaları destekliyor ve yeşermeleri için onlara ciddi bir yol açıyor, herkese örnek oluşturuyor. İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, kitabı sunarken şunları yazmış:
"Bu kitabı eline alan her İzmir aşığının, cumbalı evlere, güzelim binalara, tramvaya bakınca yüreğinin acımamasına, gözlerinin dolmamasına imkan yok.
Bu kitabı yayınlarken amacımız, sadece kuru bir nostalji yaşamak ve yaşatmak değil; bir zamanlar sahip olduğumuz güzelliklere bakarak, kentimizi daha da güzelleştirmenin, geliştirmenin yollarını bulmak isteyenlere, Prof. Atay'ın bu kitabı aracılığıyla önemli ipuçları sunmak.
Bu kitap, İzmir Ticaret Odası Kültür, Sanat ve Tarih Yayınları dizisinin 13'üncü kitabı, ama bizim için özel bir anlamı var. Çünkü çok uzun yıllardır, İzmir Kordon'u bizimle sevincimizi ve kederimizi paylaşıyor, iyi ve kötü günümüzde, çoğu zaman oraya gidiyoruz. Büyük İzmir Yangınında 1. Kordon'un büyük kısmıyla birlikte Odamız binasının da yanması nedeniyle, Kemeraltı Halimağa Çarşısı'ndaki zorunlu misafirliğimiz dışında, hep Kordon Boyu'nda yani İzmir'in kalbinde yer aldık. Bu nedenle Kordon Boyu'nun tarihi bizim de tarihimiz sayılır."

TARİHİN ŞEMSİYESİ
Kordon Boyu'nun tarihi, İzmir'in en renkli yanının tarihidir aynı zamanda.
"İzmir yeniden doğmuş bir şehir değildir. Doğduğu günden bu yana serpilerek büyümüş ve hep gençlik heyecanı içinde deli dolu bir hayat sürmüştür. Bu hayatı ve gençliği de devam edecek, daha pek çok serüven yaşayacaktır" diyen kitabın yazarı Çınar Atay, çok iyi bir çalışma yapmış. Kitap aslında İzmir'in tarihselliğinin şemsiyesi altında, İzmir'in bugününe ve geleceğine de ışık tutuyor. İzmir'in 17. yüzyıldan sonra sade bir 'kıyı yerleşim noktası' durumundan çıkarak, nasıl şehirleşmeye başladığını, rıhtımın doğuşunu, ilk İzmir planlarının nasıl, ne zaman, kimler tarafından yapıldığını görüyorsunuz. İzmir'in bugününe doğru bakabilmeye de katkı sunan bir çalışma.
Bu dizinin editörü sevgili Mert İlkutluğ'un çabasını da, sevgiyle selamlıyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA