Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

EXPO koalisyonu

İzmir EXPO 2020 hedefinde ilerliyor. Başbakan Erdoğan'ın, AK Parti İl Kongresi'nde İzmir'e gönülden desteğini çok net ifade etmesinin ardından geçtiğimiz cumartesi İzmir'de bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de benzer bir tutumla kente moral verdi.
İzmir Valisi Cahit Kıraç'ın başarılı sunumu eşliğinde; Cumhurbaşkanı Gül, EXPO'ya olan inancını, kente katacağı artı değerleri yeniden gündeme taşıdı.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Bakanı Binali Yıldırım'ın, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın verdiği çok ciddi desteği; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yol açan samimi çabasını, tüm 'Yönlendirme ve Yürütme Kurulu' üyelerinin, İzmir Milletvekilleri'nin duyarlı tutumlarını, atlamamak gerekli.
İzmir'de artık siyasetten arındırılmış ciddi bir 'EXPO koalisyonu' oluşmak üzere. Oluşuyor. Bu tablo olumlu. Ama bu duyarlılığı, pratikte yaygınlaştırmak gerekir.
Bundan sonraki süreçte, İzmir eğer bir 'hata yapmaz', özellikle adaylık dosyasını ilgilendiren detaylarda 'şeytan ayrıntıda gizlidir' mantığıyla, konuya 'diğer aday kentlerle karşılaştırmalı' hakim olur; bütünlüğünü, tek seslililiği pekiştirir ve her şeyden önemlisi bunu 'sürdürülebilir kılarsa'; EXPO'yu düzenleme hakkını, bileğinin gücüyle alan kent olacaktır.
Dileğimiz, bu EXPO sürecinin, özellikle hala izleri görülen, 'zihinsel anlamda dar kalıplara sığdırılmış', 'ego alanlarında' kurban edilmeden, emin adımlar ile devam etmesidir.
Son EXPO kanunu, 15 Haziran tarihli resmi gazetede yayınlanarak, yürürlüğe girdi.
Kanunun aslı, pek paylaşılmadı. Biz kamuoyunu bilgilendirelim. Kanunun, 'planlama ve uygulamaya ilişkin esasların ele alındığı', en önemli 3. maddesi şöyle:
EXPO alanında imar uygulaması, İzmir-İnciraltı Turizm Merkezinin İnciraltı kesiminde 1/5.000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1.000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planının ilgili mevzuat kapsamında onaylanmasını müteakip İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Balçova Belediyesince öncelikle yapılır. Bu planların 2'nci maddeye göre belirlenen EXPO alanı dışında kalan kısımları sağlık, turizm ve nitelikli konut amaçlı planlanır. İmar planlamalarında ihtiyaç duyulan yol düzenlemeleri için yeterli alan ayrılır. Yapılaşmaya esas inşaat hakkı, emsal (E)=0,80'i ve dört katı geçemez.
EXPO alanında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Balçova Belediyesi'nin görüşü alınarak EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu tarafından hazırlanan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca uygun görülen vaziyet planları doğrultusunda sabit olmayan, sökülüp takılabilir nitelikte geçici yapı elemanları kullanılarak ihtiyaç duyulan kullanım alanları oluşturulur. Organizasyonun bitimini takip eden bir yıl içinde bu yapılar kaldırılarak EXPO alanı büyük kentsel yeşil alan olarak düzenlenir. Ancak, EXPO alanının yüzde üçünü geçmemek kaydıyla EXPO'ya ilişkin simgesel yapılar korunabilir.
EXPO alanına ilişkin ruhsat işlemleri; jeolojik, jeofizik ve jeoteknik etütler ile zemin etüt raporları esas alınarak mahalli idareler tarafından tanzim ve takip edilir.
EXPO alanında yapılacak olan planlama, imar uygulamaları ve düzenlemeler, diğer mevzuatta yer alan kısıtlamalara ve prosedürlere tabi değildir.
Detaylar böyle; İzmir'in yolu açık olsun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA