Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Karaburun

Karaburun, aşık olduğum bir ilçedir. Gelenekleriyle, doğanın sunduğu çok farklı renkleriyle, tarihi hikayeleriyle, doğal yaşamın sürdüğü kıyılarıyla, muhteşem deniziyle, keşfedilmemiş haliyle, o sempatik köyleriyle, nergisiyle, sevimli keçileriyle, tarihsel mirasıyla; otlu börekleri, ot yemekleri, keçi sütünden yapılan kopanisti peynirli harika mutfağı ile çok özel bir ilçedir.
Aşağıdaki satırlar çok güzel anlatıyor Karaburun'u:
"Bir doğa harikası olan Karaburun'da, dilerseniz el değmemiş koylarda yüzün, berrak sulara dalış yapın, dilerseniz kıyı ya da dağ yürüyüşlerine çıkın. Tarih ve doğanın olağanüstü birlikteliğinin, yaşama yansıyan örneklerini Karaburun'da göreceksiniz.
Kimi zaman Homeros'un Oddysea'sındaki ''Rüzgarlı Mimas' görkemli bir dağ olarak karşımıza çıkacak, kimi zaman ırmakların tanrıçası Nara'nın oğlu Narcisus'un adını alan nergisin yaşama anlam katan kokusunu duyacaksınız.
İmbatın savurduğu nergis kokularını izleyerek, kıyıya doğru yürüyün. İnsanlık tarihini değiştiren, insanların iziyle karşılaşacaksınız.
Homeros'tan Sokrat'a
, Heredot'tan Anaksagoras'a onlarca bilgeden, kiminin bu topraklarda doğduğunu, kiminin bu topraklardan esinlendiğini göreceksiniz.
Rüzgarı arkanıza alıp, birkaç adım daha atın. Karşınıza 'insanın insan olma mücadelesinin' iki seçkin örneği Şeyh Bedreddin ile Börklüce Mustafa çıkacak.
Ege'nin keşfedilmeyen incisi K araburun'a zaman penceresinden baktığımızda, milyonlarca yıllık insanlık tarihinin karşısında, çok kısa bir kent tarihi ile karşılaşıyoruz. Daha birlikte yaşamaya yeni başladığımızı, birbirimizden öğrenecek çok şeyimiz olduğunu anlıyoruz.
Örneğin eko-turizmin tüm seçeneklerini barındıran Karaburun, fauna ve flora zenginliği bakımından Türkiye'nin en zengin köşelerinden biri olma özelliğini koruyor. Gelenler, görenler Karaburun'da görülecek ve öğrenilecek birçok ayrıntı olduğunu belirtiyor. O zaman, dilerseniz Ege'nin doyumsuz mavisini izleyerek karayolu ile, dilerseniz gökkuşağının yedi rengini taşıyan kıyıları gözleyerek deniz yoluyla Karaburun'a gelin."
Bu güzel satırlar ile sizleri Karaburun'a davet eden ben değilim
. Bu satırlar Karaburun Belediye Başkanı Serdar Yasa'ya ait. Karaburun'un başarılı, çalışkan belediye başkanı Türkçe-İngilizce bir Karaburun tanıtım kitapçığı hazırlatmış.
Yukarıdaki satırlar da, kitabın giriş bölümünden. Büyük bir eksikliği gideren, nefis, çok sevimli kitap, insanı Karaburun ile kucaklaştırıyor. İçinizden hemen kalkıp Karaburun'a gitmek geliyor.

USTALARIN ELİNDEN
Kitabın editör yazarlığını usta gazeteci Engin Yavuz yapmış, fotoğrafları çeken ise yine alanında usta isimlerden sevgili Aykut Fırat. Bu arada aynı Engin Yavuz, artık Egeli Sabah ailesinde. Güzel Karaburun'un bu güzel davetini siz sevgili okurlar ile paylaşırken, bugün köşesini de ilgiyle okuyacağınıza inandığım değerli Engin Yavuz'a da, hoş geldin diyorum.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA