Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MERYEM GAYBERİ

Huzur yaramış Diyarbakır’a

Otuzyedi yıl sonra vatanına geri dönen Kürt müziğinin dünyaca ünlü ismi Şivan Perver ile Kuzey Irak Kürdistan Bölgesi lideri Mesut Barzani'yi Başbakan Erdoğan'la buluşturacak Diyarbakır'daki tarihi günü kaçıramazdım.

Cuma trafiğine yakalanmamak için iki saat erkenden gittim havaalanına. Diyarbakır'a ikinci kez gidiyordum.

Uçak gazetecilerle doluydu. Uçakta Brüksel'den dönen Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir de vardı. Baydemir, uçaktaki herkesle tek tek tokalaşıp hal hatır sordu.

BAYDEMİR: SÜRECE BÜYÜK KATKI

BDP'nin Çözüm için elini taşın altına koyan isimlerinden biri olan Baydemir'e gökyüzünde süzülürken süreci sordum. Günler öncesinden Diyarbakır buluşmasının "Seçim yatırımı" olduğunu ve sürece katkı sunmayacağını iddia edenlere karşın Baydemir çok umutluydu: "Bu buluşmanın Çözüm sürecini bir adım ileri götüreceğini ve buluşmadan her Kürt gibi büyük memnuniyet duyduğunu" ifade etti.

Kürtçe devlet televizyonu, Kürtçe eğitimin ön adımı olan Kürdoloji Enstitüleri, seçmeli Kürtçe dersler, Kürtçe bölümler açılıp özel okullarda Kürtçe eğitimin önü açılmışken uçakta gazeteciler hariç yolcuların üzde 95'i Kürt olmasına rağmen Kürtçe anons yapılmamasını anlayamadım.

Uçaktan indiğimde annesinin kucağında dünya güzeli bir bebek gördüm. Kucağıma aldım öptüm, kokladım. Annesi bana çok az bildiği Türkçesiyle "teşekkür ederim" dedi. Daha sonra bu "teşekkür"ün anlamının, bölge insanının sevgiye, barışa, huzura olan susamışlıkla ilgili olduğunu düşündüm.

BARIŞ YARAMIŞ DiYARBAKIR'A

Meteoroloji'nin "kapalı ve bulutlu bir hava" tahminine rağmen Diyarbakır'da güneşli ve ılık bir sonbahar sabahı vardı. Ama herkesin içindeki umut, ilkbahar sıcaklığı ve coşkusundaydı.

Şivan Perwer'in hasreti belki 37 yıllık ama bölge insanının hasret kaldığı bu iklim çok daha uzun yıllara dayanıyor.

Bugün hangi düşünceden hangi partiden olursa olsun herkesin yüzünde güller açıyor.

Bin 400 yıllık bir kardeşliğin buluşmasına tanık oluyordu kadim Amed toprakları.

Kim ne derse desin, kim hangi siyasi argümanları ileri sürerse sürsün barış yaramış Diyarbakır'a. Partili partisiz herkesin gönül diline yansımış huzur.

Kralların, diktatörlerin, işgalcilerin, Saddam'ın elinden, dilinden, zulmünden kurtulan kardeşlerimizin barış dolu selamlarını getirdi Mesut Barzani.
Senelerce mahkum olduğu gurbetten senelerce mahkum olmuş bir dilin türkülerini getirdi Şivan Perwer.

Kefen giyerek çıktığı yolculukta, baldıran şerbetini göze almış gönüllerin lideri Başbakan Erdoğan'ı bağrına basıyor Enbiyalar, Evliyalar, Sahabeler yurdu Diyar-ı Bekir...

GÜVENLİK ÇOK POLİS YOK

Sokaklarda yüzlerce araçlık konvoylar gördüm. Ellerinde Irak Kürdistanı bayrakları olan insanlar, arabalarıyla kornalara basıyor yüksek sesle Şivan'ın türküleri dinliyordu. Yıllardır buralara pek uğramayan mutluluk kol geziyordu Diyarbakır sokaklarında.

Bir başka dikkatimi çeken şey ise güvenlik had safhada olmasına rağmen bunun halka yansıtılmaması idi. Güvenlik konumu alan polis sokaklarda daha az görünüyordu.

***
Oldukça yoğun bir gün bizleri bekliyordu. Başbakan havaalanından sonra ilk Diyarbakır Belediyesi'ni ziyarete gelecekti. Başbakan'ın Diyarbakır Belediyesi ziyaretinde yüzler gülüyor, bu ülkenin huzuru için el ele veren siyasilerin görüntüsünün, Diyarbakırlılar tarafından memnuniyetle karşılandığınını hissedebiliyordunuz.

AT YATAĞI SOKAK DA YAT

Diyarbakırlılarla konuştuğumda söze "Bacıma söyleyeyim" diyerek başlıyorlardı.

Konuştuğum Diyarbakırlıların çoğu sokaklara hakim olan huzura dikkat çekerek yöresel ağızla şunları söylüyordu:

"Eskiden burada güven müven yoğ idi, şindi güvenlığ o kadar çoğ olmiş, at yatağı sokağde yat. Kimse saan karışmez. Eskiden konışanlerın dilini kesidiler, öldıridiler. Mılletın kemikleri torpağdan fışkıridi. Burada huzurda bitmişti insanlar da bitmişti. Artığ tekrar huzur geldi, güller açıldi Diyarbekırımızde."

HUZUR GELDİ, DEVLETLE BARIŞTIK

Bir amca anlattı: "Bızım kışlığ zehiremizi koylerımızi benzin dokip yağtılar. Bu koyi yananler de hama kim muhalıfse onun yanaştiler. Huzur geldiği günden beri onlar da devlete yanaştiler barıştiler. Polesler eskiden nereye gitse yerlerdi, içerlerdi ama para vermeden çekip gididiler, kimse de para isteyemezdi. Hama şindi polislerımız "kardeş hesabi getırır mısınız" diyor.

Her sözlerinde Diyarbakırlıların, "eski Türkiye" ile "Yeni Türkiye" arasındaki farkı çok iyi gördüğünü ve yeni Türkiye'yi bağrına bastıklarını anlıyorsunuz.

ŞİVAN GELMİŞ DEDİLER GELDİM

Hayatımda ilk defa mitinge gitmiştim. Aslında Kazlıçeşme mitingine gitmeye niyetlenmiş ancak Ahaber'in yayın daveti üzerine oraya gidememiştim. Bu tarihi günü kaçırmamak istedim. Boynumdaki "basın" kartını çıkarttım. Özellikle yaşlı insanlarla sohbet ettim.

Amcanın bir tanesi "Kızım, Başbakan Barzan'yi , Şivan'ı getirmiş dediler. Valla bu yaşlı halimle geldim buraya. Bazıları gelmek istese de gelemedi. Burada görünmek istemedi ama biliyorum ki tüm Diyarbakır halkı burada olmak istiyor" diyordu.
Sonra büyük bir coşku seli içinde Başbakan Erdoğan kürsüye çıktı.

BAŞBAKAN BİZİ ÇOK SEVİYOR ABLA!

Başbakan'ın yüz yıllık korkuları cesurca elinin tersiyle kenara itip 'Kuzey Irak Kürdistanı'ndan bahsetmesi, süreç devam ettikçe "Dağdakilerin inip cezaevlerinin boşalacağını" söylemesi, coşkuyu doruklara çıkarıyordu. İnsanlar, karşılarındakinin samimiyetini hissediyor, yıllardır bekledikleri dille konuşan Başbakan'ın bu işi gerçekten çözmeye kararlı olduğuna daha çok inanıyordu.

Başbakan, Şivan, Barzani sahnede. Arada ne siyaset var ne başka bir şey. Sahnede sadece huzur var ve huzuru alkışlayan milyonlarca insan var.
Buralara kadar gelmişken Diyarbakır'ın meşhur kaburga dolmasını yemek istedim. Bir kaburgacıya gittim. Genç bir kız garsonluk yapıyordu ona sordum. Nasıl buldun bugünkü havayı.

"Abla ben siyasetle ilgilenmiyorum ama bugün şunu hissettim. Başbakan bizi çok seviyor…"

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA