Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Dört yıldır uyuyamıyorum

47 yaşındayım, dört yıldır uykusuzluk çekiyorum. Herhangi bir stresim olmadığı halde kalitesiz ve kısa uyumaktayım. Bu neden oluyor? H.L./Ankara
Aşırı gürültü, kalabalık yatakhane, yatağın rahatsız oluşu, yatak odasının aşırı sıcak ya da soğuk olması gibi çevresel nedenler uykusuzluğa yol açabilir.

KAŞINTI UYKU KAÇIRIR
Ayrıca meslek gereği gece nöbeti tutan kişilerde uyku saatlerinin bozulması sonucu uyku düzensizlikleri oluşabilir. Yine kıtalar arası uzun süren seyahatler de jet-lag sendromu adı ile anılır. Bu da bir diğer uykusuzluk nedenidir. Sırt ve boyun ağrısı gibi ağrılar, kaşıntı, gece terlemeleri ve reflü diğer sebeplerdir. Bunlar ihmal edilebilen uykusuzluk nedenleri olabilir. Bu sebeple saydığım faktörlerin göz ardı edilmemesi gerekir. Eğer uykusuzluk devamlı bir hal aldıysa, mutlaka bir hekime başvurmanız gerekmektedir.

***

Boğaz enfeksiyonu salgını var
Bir haftadır boğazımda yanma ve ağrı hissi ile yüksek ateş şikayetlerim mevcut. Bu durum son üç gündür sıklıkla tekrarlıyor. Ne yapmalıyım? D.S./İstanbul
Boğaz enfeksiyonları, bademciklerin ya da yutağın iltihaplı bir hastalığıdır. Farenjit ya da tonsilit adı verilir. Genelde bakterilerden bulaşabildiği gibi, virüslerle de meydana gelebilmektedir. Ayrıca soğuk algınlığı da buna zemin hazırlamaktadır.

KAPALI ORTAMDA OLUR
Influenza ya da grip hastalığı da en sık görülen nedenleri arasındadır. Genelde hafif ateş, yutkunurken artan boğaz ağrısı ve boğazda batma hissi, gıcık tarzında kuru öksürük, halsizlik, yorgunluk ve bitkinlik şikayetleri ile kendini gösterir. Nefes ve damlacık yoluyla bulaşmaktadır. İnsanların yakın teması, kapalı, havasız ortam ve soğuk hava şartları buna zemin hazırlar. Bu gibi durumlarda boğaz kültürü yaptırmadan antibiyotik alınmamalıdır. Ancak gargara ve pastil gibi yardımcı maddeler kullanılabilir. C vitamininden zengin meyve ve sebzeler alınmalıdır. Ancak kültür sonucuna göre antibiyotik kullanılabilir. Aksi halde ezbere, bilinçsizce ve rastgele kullanılan antibiyotikler, ilaca direnç gelişimine yol açabileceği gibi; karaciğer, mide, bağırsak, böbrek hasarlarına yol açabilir. Bunların dışında yatak istirahatı, soğuk olmayan ılık sıvı gıdalar ve bol su içmek iyileşmede etkili olabilmektedir. Tarçınlı ıhlamur, ada çayı, ballı yeşil çay gibi sıcak içecekler de faydalıdır.

***

Grip ilacı zatürre yapabilir
Hipertansiyon hastasıyım. Günde iki paket sigara içiyorum. Doktor grip ilacı verdi. İki gün sonra acilde zatürre teşhisi konuldu ve bu ilaca bağlandı. Doğru mu? A.C./İst.

Evet, influenza tedavisinde kullanılan anti viral ilaçların pnömoni ya da zatürre yapması istenmeyen yan etkileri arasındadır. Bu nedenle hastalık grip sanılıp da bu gibi ilaçların kullanılması tehlike yaratabilir. Kesin virüs varlığı teşhis edilmeden bu gibi ilaçların kullanılması bu gibi problemlere yol açabilir.

ORGAN HASARI GELİŞİR
Nitekim bazı yayınlarda enfarktüse dahi yol açabildiği, hatta organ hasarları da bildirilmiştir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA