Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Kreatin ishal yapar mı?

25 yaşındayım. İki yıldır kas yapmak amacıyla kreatin kullanıyorum. Altı aydır ise kronik ishal sorunum var. Kreatin, buna sebep olur mu? P.G./Mersin
Kaslara enerji sağlayan kreatin; kaslarda su tutulmasına yol açmaktadır. Buna bağlı olarak, kramplar ve kas sakatlıkları yaşanabilir. Bu tabloya bulantı, kusma, ishal gibi mide-bağırsak rahatsızlıkları da eklenebilir. Psikolojik gerginlikler, sıcağa tahamülsüzlük, kalpte ritm bozuklukları, damarlarda pıhtılaşma sorunları görülebilir. Kreatin kullanan bazı kişilerde; akneler de ortaya çıkabilir. Bu nedenle, kreatin alanların hekim kontrolünde olmaları, bu maddeyi ezbere ve bilinçsizce kullanmamaları gerekmektedir.

ET VE BALIK YİYİN
Öte yandan fibromiyalji (kas ve eklem ağrıları) sebebiyle, kretain alan kişilerin spor aktiviteleri de kısıtlanabilir. Yani bu durum; kaş yaparken göz çıkarmak demektir. Bu nedenle kreatinin doğal yollardan alınması gerekir. Bunun için balık, et ve hayvansal ürünler tüketilmelidir.

A VİTAMİNİ SAÇ DÖKER Mİ?
Saçlarım döküldüğü için günde 30 bin ünite A vitamini kullandım. Ama bu kez saçlarım tamamen döküldü. Buna A vitamini mi sebep oldu? D.U./İstanbul
Doktora danışmadan vitamin takviyesi almak, zaman zaman böyle istenmeyen sonuçlara neden olabilir. A vitamininin; akne gibi cilt hastalıklarında tedaviye yardımcı etkisi vardır. Ancak yüksek dozda kullanılması halinde; saçların dökülmesi, kellik, kemiklerde şekil bozuklukları, karaciğer yağlanması gibi istenmeyen yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu yüzden A vitamini dikkatli kullanılmalıdır. Vitaminin kesilmesi ile birlikte saçlarınız yeniden çıkacaktır. Aslında saçları dökülen kişilerin mutlaka cildiye doktoruna gitmeleri ve konacak teşhise göre ilaç kullanmaları gerekiyor.

KADINLARDA SIRT AĞRISI
36 yaşında ve 90 kiloda bir kadınım. Yedi aydır sırt ağrısı çekiyorum. Son zamanlarda boynum da ağrıyor. Bunun nedeni fazla kilo mu? F.Ş./Bursa
Kadınlarda görülen sırt ağrıları, duruş pozisyonuna bağlı olarak gelişir. Saatlerce bilgisayar başında oturmak, fazla kilo, hareketsizlik de ağrıları şiddetlendirir. Menopoz çağındaki kadınlarda; kaburga ve omurgalarda oluşan kemik erimeleri de sırt ağrısına yol açabilir. Ağrısı olanların fizik tedavi uzmanına gitmesi şarttır. Bu sorunu yaşayanların; D vitamini ve kalsiyum bakımından zengin beslenmesi, güneş ışığından faydalanması gerekir. Kilo vermek de şikayetleri azaltacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA