Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Yılbaşı ekranında Gaffur, Volkan'ı ezdi

Hıncal Uluç bir yazısında televizyon eleştirmenleri için "Onlar ekranın prangalı mahkumlarıdır" demişti. Televizyona zincirle bağlı bir yazar olarak ustayı yalancı çıkartmamak için yılbaşı gecesini de elimde not defteriyle yine ekran başında geçirdim!.. Yılın en sevilen komedi dizisi Avrupa Yakası yılbaşında da atv'yi birinciliğe taşıdı. Gaffur, Burhan, Aslı ve arkadaşları aralarına Ajda Pekkan ile Erkin Koray'ı da alınca hem tüm izleyicide hem de A/B grubunda ilk yüz program arasında ilk sıraya yerleştiler. Avrupa Yakası tüm izleyicide yüzde 9 izlenme oranı ve 24.5 izlenme payı elde ederken, A/B grubunda ise 10.3 izlenme oranı ve yüzde 31.8 izlenme payına ulaştı.

ORYANTAL STAR OLMASA?
İlk tebrik Oryantal Star yapımcılarına... Bu yarışma olmasaydı, ekrandaki eğlence programlarının hali nice olurdu? Bir gün önce Makina'- da Oryantal Star yarışmacıları vardı. Bir gün sonra Avrupa Yakası'nın içine girdiler. Yetmedi, Ajda'nın programında gösteri yaptılar. Bir ara TurkMax'i açtım. İlk yarışmanın birincisi Reyhan, Kibariye ile beraber program yapıyordu. Beyaz Show'da da yine Oryantal Star kızları vardı. Ve saatler 01.35'i gösterirken atv'deki Oryantal Star yarışması başladı. Bir dönem hindi gibi sadece yılbaşı akşamı TRT ekranına çıkan "mostralık" dansözleri hatırladım. Diğer konuları bilmem ama oryantal konusunda çağ atladığımıza kanaat getirdim.

SHOW'DA SIRADAN GECE
Show TV, 7 ünlüyü birbiri ardına dizip, yaratıcılıktan uzak bir eğlence programıyla işi kotarmaya çalıştı. Arada Ata Demirer'in şovu da olmasa, çekilmezdi. Zira artık insanlar yılbaşı ekranında sadece şarkı söyleyen ünlüler görmek istemiyor. Zaten dileyen, sevdiği sanatçının CD'sini, VCD'- sini takar, dinler. Niye ekrana mahkum olsun ki? Hele program, banttan yayınlanıyorsa... Bu arada Ata Demirer'in şovuyla, ayrıldığı Avrupa Yakası'- nın karşı karşıya gelmesi de ilginçti. Ekran baındakiler ise "ayrılanı" değil, "kalanı" tercih etti. Victoria's Secret defilesinin geç saatte bir moda gösterisi değil de "şov" olarak ekrana taşınması ise bende Kurban Bayramı'na teğet "et pazarı" izlenimi bıraktı.

STAR'DA ALATURKA AŞK
Star TV, 4 saatlik Popstar Alaturka'ya bel bağlamıştı. Ancak artık yarışmanın heyecanı, yerini SMS avcılığına bıraktığı için eski cazibe yoktu. Yapımcıları da bunu fark etmiş olmalı ki, Diva-Armağan aşkını merkeze oturtmuşlardı. Jüri üyeleri, yarışmacı Armağan'ın ağzından aşk hayatıyla ilgili bir yeni yıl dileği alabilmek için dakikalarca ter döktü. Türk Sanat Müziği'ne yaptığı katkı için bu sütunlardan çokça methiyeler düzdüğüm yarışma, giderek "sanat" misyonunu kaybedip, ucuz magazine kayıyor. Benden uyarması. Bu arada Armağan Çağlayan iddia üzerine amuda kalkıp, "Ağrı Dağı eteğinde uçan güvercin olsam"ı söylemeye kalkınca yüreğim ağzıma geldi. İki hafta önce tansiyon sorunuyla hastaneye kaldırılan Armağan'ın iddiası, pahalıya mal olabilirdi. Sonra -Allah korusun- bu sütunlarda "Reyting uğruna Yarab, ne güneşler batıyor" diye ağıt yakardık... Star TV'nin gece boyunca ünlülerin ağzından verdiği yılbaşı ve bayram mesajlarına da çok güldüm. Çünkü mesajlar ekranda hindi sesi eşliğinde sunuluyordu. Örneğin; Zuhal Olcay ekrana geliyor, fonda "glu glu glu" sesi... Sanatçı, iyi dileklerini sunuyor ve beni gülme alıyordu. Zuhal Olcay'ı çok severim ama o anda içimden "Kabaramazsın kel Fatma, annen güzel sen çirkin" demek geldi!..

KANAL D'DEN POLİSİYE
Kanal D ise fark yaratmak adına izleyicilerini yılbaşına polisiye dizi ile hazırladı. Kanalın ilgi gören dizilerinden Arka Sokaklar, yeni yıl kutlaması konseptiyle arka sokaklardan reyting süpürmeye çalıştı. Beyaz da Avrupa Yakası'nın karşısında ezilmemek için bir dönem büyük ilgi gören ekran tiplemelerini yeniden cepheye sürmek zorunda kaldı.

TGRT'NİN ACI MANZARASI
Durumu en vahim olan ise TGRT idi. Ünlü sanatçıların 10 yıl önceki programlarından görüntüleri yılbaşı özel eğlencesi diye yutturmaya kalkışan kanal, yayınına son verdiği Şahane Pazar'ı, Şahane Yılbaşı diye servis etti. Tamam, kanal satıldı. Yakında adı Fox TV olacak. Ama iyice dibe vuran bir kanalı kalkındırmak ileride pek güç olacak. Arkasında kocaman ABD sermayesi olsa bile... Bence TGRT iyice kumandalardan silinmeden, Fox TV test yayınına başlamalı. TRT 1 ise "kamu kanalı" sorumluluğuyla, düzeyli olmak ve iç baymak arasında gidip geldi. Kurum, Sezen Aksu konseri ile "görevini" yaptı.

AVRUPA YAKASI FARKI
Ve atv... Bana göre yılbaşının en başarılı kanalıydı. Avrupa Yakası yine sükse yaptı. Ajda'yı, Erkin Koray'ı öykünün içine ustaca yerleştiren Gülse Birsel ve arkadaşları yılbaşı gecesinde de hava attı. Gaffur'un "Çakkıdı" eşliğindeki ünlü dansını tekrarladıktan sonra söylediği, "Ne yapalım, seyircide böyle bir beklenti vardı" açıklaması, Burhan'ın yılbaşı partisi konusunda çekiştiği Aslı için "Kanalın gücünü arkana almışsın. Ben ne yapabilirim ki?" serzenişi hoştu. Ancak Gaffur'un bir bölümde beyaz çoraplı, hemen ardından çorapsız görüntüleri notlarımız arasına "devamlılık hatası" olarak düştü. Ajda Pekkan konseri ise muhteşemdi. Eminim "cool kadın"ın canlı performansla seslendirdiği eski şarkıları, benim gibi orta yaş kuşağındakileri alıp, alıp götürmüştür. Ancak yayının başındaki ses düzeni sorununun kısa süreli de olsa kulakları rahatsız ettiğini söylemeliyim.

GİZLİ PARTİYE SIZDIM
Bunlar atv'nin "görünen" yılbaşı partisiydi. Ben şimdi size "göremediğiniz" partiden söz etmek istiyorum. Cuma günüydü. "atv Haber Merkezi'nde parti var" dediler. Fındık fıstık eşliğinde, kağıt bardaklarda beyaz şarap içilen sıradan şirket partilerinden biri sandım. Ama aşağıya indiğimde bir de ne göreyim? atv Haber Merkezi olmuş koca bir taverna... Muhteşem ses düzeni, 5 kişilik saz heyeti, kocaman hoparlörler, renkli ışıklar, süsler, kuş sütünün eksik olmadığı mönü... Bu kez anchor/sunucu Korcan Karar, yardımcısı ise Ali Kırca... Sosyete dansözü olarak ün yapan Dora kıvrak figürleriyle masaları dolaşıyor. Onca çatışma görmüş savaş muhabirleri bile sessiz, nefessiz!.. Ardından Korcan Karar, gecenin assolistini anons ediyor. "Ve karşınızda Tuba Ekinci. Hem de benim odamdan çıkıp, geliyor!.." Tuba seksi elbisesiyle "O Şimdi Asker"i söylüyor, atv Haber Merkezi büyülenmiş gibi hazır olda!.. Ve gidip, şarkısına Korcan Karar'ın kucağında devam ediyor. Özel Hat, Hey Canlı, Uçankuş neredesiniz?.. Yılın bombası uçuyor!.. Sonra Ali Kırca eline mikrofonu alıyor: "Arkadaşlar, karar verdim, bu dekoru bozmayacağım. Akşam işler bittikten sonra burayı taverna olarak çalıştıracağım. Döner sermayeyle de maaşlarınıza o hep istediğiniz zammı yapacağım!.." Haber merkezi hep bir ağızdan destekliyor: "Zam oranı yüzde 60, 70, 80, 90, havada yüüüz!.."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA