Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Titanik'ten yedi film daha çıkar

Batışının 100'üncü yıl dönümünde Titanik öykülerine devam... Ama bu kez ben ukalalık yapmayacağım, sözü 'bir bilene' bırakacağım.
Sunay Akın, hafta sonu SkyTurk 360 kanalında sunduğu Hayat Deyince programında bana nazire yaparcasına, kimsenin bilmediği yedi sırrı daha anlattı. İşte Sunay Akın farkıyla, her biri ayrı film öyküsü oluşturabilecek kadar ilginç yedi Titanik sırrı daha:
1- Morgan Robertson, 1898'de Futulity adlı bir roman yazar. Titanik'ten 14 yıl önce yazılan bu roman, buzdağına çarparak batan Titan adlı dev bir gemiyi anlatır.
İlginçlik bununla kalmıyor:
Titan'ın uzunluğu 248 metre, Titanik 252 metre! Titan da Titanik gibi üç pervaneli...
Titan'da 24, Titanik'te 22 filika var... Titan'da ölen insan sayısı 1500, Titanik'te 1513... Dahası; Robertson'ın romanındaki Titan, Newfoundland yakınlarında batar, Titanik de aynı yerde sulara gömülür!

GELECEĞİNİ GÖRMÜŞ
2-
William T. Stead, 1892'de bir öykü yazar...
Bu öyküde buzdağına çarparak batan bir gemi anlatılır ve yazar kendini de hikayenin içine katar. Yazarın da kurtulanlar arasında olduğu öyküdeki geminin adı Titanik'tir!.. Öyküden 20 yıl sonra batan Titanik'te boğularak ölen yolculardan biri de William T. Stead'dır!
3- Pierre Marechal'ın eline ilk kez, yıllardır dirsek çürüttüğü kumar masasında servet sayılacak kadar para kazanacak kağıt gelmiştir. Milyoner olmasına saniyeler kalmışken, yanlarına gelen görevli, geminin batmak üzere olduğunu ve bir an önce terk edilmesi gerektiğini söyler. Oyuncular ve masanın etrafındaki seyirciler panik içinde kaçarken Marechal öylece kalakalır! Kağıtlar kumarbaza para kazandırmaz ama şanslı gününde olan Marechal filikalarda bir yer bulur kendine.
Kağıtlardan biri olan maça papazı, 1998 yılında açık artırmada 30 bin Sterlin'e satılır!
Maça papazı kumarbazın cebinde Titanik'i terk eder ama Rahip Thomas Byles güvertedeki yolculara son ana kadar dua ettirerek sulara gömülür.
4- Titanik'in 3'üncü sınıf yolcuları güverteyi bulmak için tabelalara çaresizce bakıyorlardı.
Çünkü, tabelalar İngilizce'ydi ve göçmenler İngilizce bilmiyorlardı! 709 üçüncü sınıf yolcudan toplam uzunluğu 7 kilometre olan koridorları aşarak indirilen son filikalara binmeyi başaran sadece 55 kişidir ve hepsi de erkektir!
5- Batış anını sonuna kadar yaşayıp okyanusun Titanik'i yutan dev anaforundan kurtulmayı başaran tek kişi telsiz odasındaki görevli Herald Brayd'dır. Brayd, yardıma gelen Carpathia gemisinde de çalışmaya devam eder, hem de kırık iki ayağıyla!

GEMİYİ KAÇIRAN TÜRK
6-
Bir yolcu, cebinde Titanik'in bileti olduğu halde gemiyi kaçırmış ve önce çok üzülse de, sonradan çok sevinmiştir. O bilet İstanbul'dan satın alınmıştır ve yolcu da tarihimizdeki ilk kadın doğum hekimi olan Besim Ömer Paşa'dır!
7- Titanik'ten kurtulan hemşire Violet Jessop, bir gemi ile çarpışarak batan Olympic'ten de kurtulmayı başaracaktır. Hemşire Jessop, 21 Kasım 1916'da Ege Denizi'nde yol alırken bir mayına çarparak batan gemiden de sağ çıkar.
Batan üç gemiden de kurtulan Jessop'un son kazada görev yaptığı hastane gemisinin adı Brittanic'dir ve bu gemi Titanik'in ikiz kardeşidir!
Son olarak Titanik, aralarında Ömer Hayyam'ın elyazması rubailerinin de olduğu pek çok tarihi eserin Amerika'ya götürüldüğü (Kaçırıldığı mı desek?) bir gemidir. Kaptan Smith'in kaptan köşkünde bile bir Mısır mumyası taşınmaktaydı. Lord Canterville'e ait olduğu için itinayla taşınan bu mumyanın tabutunun üstünde, Titanik buzdağına doğru yol alırken şu yazmaktadır:
"Artık uyanmanın zamanı geldi; aç gözlerini ve sana yapılanların intikamını al!"

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA