Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Hanutçular şimdi yandı

Pazar günü bu sütunlarda National Geographic kanalında yayını aralıksız devam eden Dolandırıcılar Şehri belgeselinde İstanbul'un arka sokakları için iddia edilen kanunsuzlukların hesabının sorulması gerektiğini vurgulayarak, "Bu kazığı kim çıkaracak?" diye sormuştum.
Zira hanutçuların ağına düşen zavallı turistler iki biraya 1500 dolar ödemek zorunda bırakılıyor, yardım istedikleri polislerden de yüz bulamıyorlardı.
Bu belgeselin, Türk turizmine ve Türkiye'nin prestijine ünlü Geceyarısı Ekspresi filminden daha fazla zarar verdiğini vurgulamış ve "Bunu yapanları bulup, teşhir edelim" demiştim.

POLİS TAKİPTE
Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürü Haluk Akçal, konuya duyarlılık gösterdi. Bugüne kadar bu konuyla ilgili yapılanları sıralayıp içime su serpti.
Belgesele konu olan mekanla ilgili daha önce tam 34 kez yasal işlem yapılmış.
Eylül ayında yapılan operasyonla da 35 kişi adli makamlara teslim edilmiş. (Demek ki polisiye değil, yasal yaptırım daha önemli)
Mekanla ilgili Beyoğlu Belediyesi'nin yaptığı takibatla ruhsatları bir aylığına iptal edilmiş. (Suçun üç kez ihlal edilmesi durumunda bir aylık kapatma cezası, 'süresiz kapatma' olarak değişebilirmiş.)
Haluk Müdür'ün anlattığına göre 2012'de 890 kişi hakkında 'hanutçuluk yoluyla turistleri dolandırmaktan' suçundan adli işlem yapılmış. Bunlardan 20'si tutuklanmış, ilgili işyerlerine ise 1 milyon 860 lira tutarında idari ceza kesilmiş.
Belgeselde turistin yardım istemesine rağmen, onunla ilgilenmeyen polislere gelince... Müdür Haluk Akçal konuyla ilgili teknik incelemenin sürdüğünü, turistlerin polise direkt olarak durumlarını bildirmediklerini, bunun programı cazip kılmak adına yapılmış bir televizyon kurgusu olabileceğini ama nihai kararın, soruşturma bittikten sonra verileceğini ifade etti.
Diyeceğim o ki, Emniyet Teşkilatı bundan böyle İstanbul'un 'Dolandırıcılar Şehri' olarak anılmaması için tüm gücüyle çalışıyor.
Ben de buradan bu mücadelede gelinen noktayı herkese duyuruyorum. İyi ki Haluk Akçal gibi duyarlı polis şeflerimiz var. Şimdi ABD'li programcı Connor'a düşen görev, İstanbul'a yeniden gelip polisin ciddi çalışmaları sonucu huzura kavuşan Beyoğlu'nda yeni bir çekim yapmak...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA